3 sposoby jak odnaleźć nawyk kluczowy

W bestsellerze “Siła nawyku” Charles Duhigg dokładnie omówił zagadnienie nawyków kluczowych, które przybliżała Daria ( Kluczowa teoria cz.1 i Kluczowa teoria cz.2). Nawyki kluczowe to takie, które pociągają za sobą kolejne zmiany. Są napędem by zmianie ulegały nie tylko obszary związane z danym nawykiem, ale również inne, które często są z nim zupełnie niezwiązane. Nawyki kluczowe wpływają na to jak żyjemy, jemy, śpimy, komunikujemy się z bliskimi oraz na to jak…

Czytaj więcej

8 podstawowych błędów żywieniowych, przez które nie możesz schudnąć. Część 8 – alkohol i słone przekąski.

Właśnie się dopatrzyłyśmy, że nie powstała ostatnia część dotycząca 8 podstawowych błędów żywieniowych, przez które nie możesz schudnąć na temat alkoholu i słonych przekąsek. Więc nadrabiamy i kończymy cykl 🙂 1 g czystego alkoholu dostarcza 7 kcal. Rzadko kiedy jednak ktoś pije alkohol z wodą, a częściej z coca- colą, sprite’m, napojami i sokami różnego typu. To są dodatkowe kalorie… Kolorowe dodatki do drinków to sam cukier, więc  robią się ilości…

Czytaj więcej

Jak nie przytyć zimą? 15 porad

Zimą zwykle każdemu przybywa kilka kilogramów. Jednym mniej, drugim więcej. Na wiosnę wszyscy przechodzą na dietę i płaczą nad rozlanym mlekiem z myślą o wakacyjnej sylwetce. Po co jeśli można łatwo uniknąć tego stanu? Jeśli chcesz tej zimy zachować dotychczasową sylwetkę lub wręcz schudnąć zastosuj poniższe porady. Na pewno się nie zawiedziesz. 🙂   1. Jedz regularnie. Dzięki temu jesteś w stanie odczuwać głód fizyczny w sposób…

Czytaj więcej

Witamina D: źródła w diecie, zapotrzebowanie, suplementacja, skutki niedoborów

W pierwszej części wpisów dotyczących witaminy D zapoznałam Was z informacjami ogólnymi oraz tym w jaki sposób i co wpływa na jej powstawanie w skórze. Dzisiaj dowiecie się gdzie szukać jej w żywności. Jakie są skutki niedoborów tej witaminy, jakie są normy na jej spożycie i czy może być toksyczna. Zapraszam 🙂 Źródła witaminy D w żywności Niestety witamina ta nie jest zbyt rozpowszechniona w jedzeniu. Najwięcej znajduje się w jej…

Czytaj więcej

Witamina D: informacje ogólne i rola w organizmie

Witamina D powoli staje się bohaterką ogromnej ilości badań naukowych oraz coraz to nowych newsów w mediach. Narastają wokół niej mity, ale z drugiej strony do świadomości przeciętnego Kowalskiego dociera, że jest ona ważna i że nie jesteśmy w stanie wytworzyć jej w skórze dzięki słońcu w ciągu całego roku. Większość dni w naszej strefie geograficznej nie obfituje w nie. Wiosna powoli przyzwyczaja do słońca,  lato słońcem rozpieszcza, ale jesień i zima to zachmurzone niebo,…

Czytaj więcej

Nowy nawyk nie powstaje w 21 dni

Mit dotyczący formułowania nawyku w 21 dni jest tak silny, że dla wielu osób, w tym autorytetów rozwoju osobistego stał się prawdziwy. Nawet znany guru sprzedaży i mówca motywacyjny Brian Tracy twierdzi, że wystarczą 3 tygodnie by powstał nawyk. Prawda niestety leży gdzie indziej i niekoniecznie tak blisko liczby 21.   MAXWELL MALTZ I POOPERACYJNE WNIOSKI   W 1950 roku pewien chirurg plastyczny Maxwell Maltz dokonywał…

Czytaj więcej

Jacek Walkiewicz o zmianach, nawykach i o sobie

Uwaga, uwaga! Dzisiaj nastąpiła inauguracja naszego kanału na YouTube 🙂 Opublikowałyśmy wywiad z niezwykle interesującym człowiekiem, jakim jest Jacek Walkiewicz. Jest on osobą, która na rodzimym podwórku mówców motywacyjnych jest jedną z największych inspiracji. Usłyszycie w nim o tym, co warto zmieniać w  życiu oraz jakie nawyki posiadają ludzie sukcesu. Dowiecie się także jakie nawyki sprzyjają budowaniu relacji, a które je rujnują. Jacek Walkiewicz opowiada…

Czytaj więcej

50 trików by mądrze oszczędzać na żywności i nadal jeść zdrowo cz.2

Zapraszam na kolejną część wpisu o tym co zrobić, żeby na żywności zaoszczędzić, ale też po to by móc kupować inną o większej wartości odżywczej.  Z pierwszą częścią porad możecie zapoznać się tutaj.  26. NIE RÓB ZAKUPÓW Z PUSTYM ŻOŁĄDKIEM Zawsze w takich okolicznościach kupuje się więcej. Najczęściej tego czego nie potrzeba i co jest niezdrowe. 27. WYZNACZ BUDŻET NA ŻYWNOŚĆ (miesięczny bądź tygodniowy) i się go trzymaj. 28. ZREDUKUJ ILOŚĆ MIĘSA…

Czytaj więcej

Co zrobić by mieć płaski brzuch? 5 prostych porad

Większość ludzi zmaga się z nadmiarem tłuszczu na brzuchu. Nie wygląda on estetycznie i niestety wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Otłuszczenie okolic brzucha zwiększa ryzyko wielu chorób metabolicznych m.in. cukrzycy i chorób układu sercowo-naczyniowego. Brzuch jest także jednym z tych obszarów naszego ciała, który najmniej się nam podoba i na punkcie którego mamy największe kompleksy. Rodzi zatem spore problemy natury psychologicznej. Osoby, które zaczynają ćwiczyć mają wrażenie,…

Czytaj więcej

BAT, czyli brunatna tkanka tłuszczowa, cz.2

Zaczynamy część 2 wpisu o brunatnej tkance tłuszczowej 🙂 Po więcej informacji na ten temat zapraszam do czytania części 1. Zgodnie z obietnicą – czynniki warunkujące występowanie brunatnej tkanki tłuszczowej. Przeprowadzono wiele badań dotyczących BAT, a ja poniżej przytaczam tylko kilka z nich na potwierdzenie zależności między występowaniem BAT a danym czynnikiem. Wiek Występowanie brunatnej tkanki tłuszczowej w organizmie człowieka zmienia się wraz z wiekiem, co potwierdzają…

Czytaj więcej