Nabiał – jak czytać etykiety?

Nabiał w podziale produktów na 12 grup znajduje się w grupie drugiej pod nazwą mleko i produkty mleczne. Do tej grupy zalicza się: mleko, napoje mleczne fermentowane, czyli jogurt naturalny, kefir, maślanka, zsiadłe mleko oraz sery twarogowe i żółte. Nabiał jest ceniony ze względu na zawartość łatwo przyswajalnego białka oraz wapnia.   JAK WYBIERAĆ NABIAŁ? Zapamiętaj, że do żywności takiej jak mleko, maślanka naturalna, twaróg naturalny, jogurt naturalny, kefir…

Czytaj więcej

Insulinooporność – mechanizmy powstawania

Insulinooporność to stan zmniejszonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny mimo jej prawidłowego lub podwyższonego stężenia w surowicy krwi. W poprzednim artykule wyjaśniłam po krótce co to właściwie oznacza, jak się objawia w naszym organizmie i jak on w insulinooporności się zachowuje. Dzisiaj chciałam napisać nieco więcej o mechanizmach powstawania insulinooporności. Po zapoznaniu się z dzisiejszym wpisem polecam przeczytać więcej o diecie w insulinooporności. Wyróżnia się 3 główne mechanizmy, które doprowadzają…

Czytaj więcej

Co to jest insulinooporność?

Insulinooporność – coraz częściej poruszany temat w mediach, na blogach, grupach dietetycznych. Budzi wiele kontrowersji, sprawia, że osoby nią dotknięte czują się gorsze, potraktowane przez życie niesprawiedliwie. Insulinooporność bowiem wiąże się z trudnością w odchudzaniu, w codziennym funkcjonowaniu, w zajściu w ciąże. Popularność tego stanu metabolicznego będzie coraz większa, już w 2002 roku, a więc ponad 10 lat temu, oszacowano, że nawet 32% Amerykanów może mieć insulinooporność. Osoby…

Czytaj więcej

Znaczenie cholesterolu w diecie – rola i zagrożenia

Cholesterol to najbardziej powszechny steryd syntetyzowany w organizmie człowieka, a także przyjmowany z żywnością pochodzenia zwierzęcego. Jest białą, woskowatą substancją, która nie rozpuszcza się w wodzie. Na przestrzeni lat zyskał niepochlebną reputację – wskazuje się go jako jedną z głównych przyczyn chorób sercowo-naczyniowych. Jednakże, o czym rzadziej się mówi, jest on niezbędny do produkcji kwasów żółciowych, witaminy D3, hormonów płciowych (progesteronu, estrogenów, androgenów), hormonów kory nadnerczy…

Czytaj więcej

Depresja, a żywienie – czy jest jakiś związek?

Depresja jest poważną chorobą, występującą z częstością 5-11% w grupie ludzi dorosłych. Spośród zaburzeń psychicznych jest ponadto najczęściej występującą jednostką chorobową. W zależności od stopnia nasilenia wyróżnia się depresję łagodną, depresję umiarkowaną oraz depresję ciężką. Osoby cierpiące na depresję bardzo często tracą wiarę w siebie, nie widzą sensu życia, mają myśli samobójcze. Dlatego tak istotne staję się szybkie rozpoczęcie terapii. Obok pomocy psychiatry oraz leczenia…

Czytaj więcej

Co łączy kuchnię z pięknym uśmiechem? Dieta a zdrowe zęby

Codzienne mycie i nitkowanie zębów to podstawa do pięknego i zdrowego uśmiechu, warto jednak wiedzieć, że dieta również oddziałuje na stan uzębienia. Żywienie wywiera miejscowe, jak i ogólne działanie na zdrowie jamy ustnej. Bezpośrednio wpływa głównie na powierzchnię zębów, pH, skład śliny i płytki nazębnej. Dalszym efektem odżywiania jest całościowy wpływ na jamę ustną – zęby, przyzębie (struktura nośna i ochronna zębów), błonę śluzową oraz kość zębodołu. Zmiany…

Czytaj więcej

Żywienie, a odporność – część 2

W poprzednim poście, dotyczącym odporności (https://kreatorniazmian.pl/zywienie-a-wzmacnianie-odpornosci/) dowiedziałeś się, jakie witaminy oraz składniki mineralne są szczególnie ważne, aby utrzymać odporność na wysokim poziomie. Wiesz już, w jakich produktach znaleźć te witaminy i składniki mineralne. W tym natomiast, dowiesz się jakie konkretnie produkty, szczególnie warto włączyć do diety, ze względu na ich korzystne właściwości dla funkcjonowania organizmu.   JAKIE PRODUKTY WARTO WŁĄCZYĆ DO DIETY?   1. CYTRYNA…

Czytaj więcej

Jedzenie śniadań – zdrowy nawyk?

Jedzeniu śniadań przypisuje się bardzo istotną rolę. Kto z nas nie słyszał, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia lub powiedzenia mówiącego, by śniadanie jeść jak król, obiad jak książę, a kolację jak żebrak? Ale co w sytuacji, gdy ktoś należy do grona osób, które po przebudzeniu mają ściśnięty żołądek i dosłownie nie są w stanie przełknąć ani jednego kęsa stałego pożywienia. Czy pomijanie śniadań naraża na nadwagę, otyłość i powikłania metaboliczne?…

Czytaj więcej

Dieta bezglutenowa – dla kogo jest przeznaczona i na czym polega?

Ostatnimi czasy popularna stała się dieta bezglutenowa. Świadczy o tym chociażby zatrzęsienie blogów i portali o tej tematyce, a także poszerzający się asortyment produktów gluten free. Osiąga to tak dużą skalę, że coraz więcej osób sądzi, iż bezglutenowy jest tożsamy ze zdrowy i fit. Jak to faktycznie jest z tą dietą? Sprawi, że będziemy szczupli, zdrowsi i bardziej szczęśliwi? Poniżej znajdziesz kilka informacji dla kogo jest przeznaczona i na czym polega…

Czytaj więcej

Jak radzić sobie z zaparciami?

Co to są zaparcia? Zaparcia można zdefiniować w dwojaki sposób. Ogólnie mówiąc zaparcia występują wówczas gdy wypróżnienia występują z małą częstotliwością (2 lub mniej w ciągu tygodnia) lub gdy kał jest oddawany pod postacią twardych stolców, których wydalenie z organizmu wiąże się z dużym wysiłkiem.   Przyczyny: 1. Najczęstszą przyczyną zaparć jest nieprawidłowa dieta (pod tym hasłem należy rozumieć dietę bogatą w słodycze, słodkie napoje gazowane, ciasta,…

Czytaj więcej