pcos

Diagnoza – PCOS. I co dalej? Co czujesz?

PCOS – zespół policystycznych jajników. Właśnie go u Ciebie zdiagnozowano. Co czujesz? Czego szukasz? Co to oznacza? Wyobrażam sobie tą sytuację. Znam ją. Też tam byłam. Lekarz Ci właśnie powiedział, że masz zespół policystycznych jajaników (PCOS). Domyślam się, że może diagnoza Cię uspokoiła, bo już dawno szukasz przyczyny swoich problemów zdrowotnych, a może wręcz przeciwnie – zaniepokoiła, bo nie wiesz z czym masz do czynienia? Właściwie okoliczności w jakich pierwszy raz…

Czytaj więcej

probiotyki prebiotyki synbiotyki

Probiotyki, prebiotyki oraz synbiotyki – znaczenie w kontekście zdrowia i diety

Probiotyki – czy mają wpływ na nasze zdrowie, na funkcjonowanie układu immunologicznego? Cóż zachowanie sprawnego układu odpornościowego wpływ ma wiele czynników, do których zaliczyć można prawidłowo zbilansowaną dietę oraz regularną aktywność fizyczną. Nie można zapominać jednak o tym, że z prawidłowym funkcjonowaniem układu odpornościowego ściśle powiązane są jelita. To właśnie mikroflora jelitowa ma wpływ na usprawnianie i wzmacnianie odpowiedzi immunologicznej. Zatem konieczne jest codzienne dostarczanie bakterii probiotycznych oraz prebiotyków wraz z pokarmami. Bakterie…

Czytaj więcej

NIE MOGĘ SCHUDNĄĆ

Nie mogę schudnąć – 10 powodów przez, które nie chudniesz, a które nie są związane z jedzeniem

Nie mogę schudnąć! Jak często to mówisz? Ile razy Ci się to przytrafiło? Ile razy kolejne próby odchudzania skończyły się na niczym? Przecież jesz zdrowo, ruszasz się, ograniczasz i liczysz kalorie. A potem wszystko rzucasz, bo nie umiesz już, nie dajesz rady, nie wytrzymujesz? Dlaczego tak się dzieje? Niezliczone ilości różnego rodzaju programów dietetycznych, nowinek, coraz to bardziej wymyślnych sposobów na radzenie sobie z problemem powoduje, że już nie wiesz co jest dobre,…

Czytaj więcej

TECHNIKI OBRÓBKI KULINERNEJ

Techniki obróbki kulinarnej – jaką wybrać ?

Większość produktów spożywczych, które kupimy musimy następnie poddać odpowiedniej obróbce termicznej. Czy jednak zastanawiałeś się kiedyś jaki rodzaj obróbki termicznej jest najlepszy z punktu widzenia zachowania wartości odżywczej produktu? Podstawowymi rodzajami obróbki termicznej jest gotowanie, smażenie, duszenie oraz pieczenie. Obojętnie jaki rodzaj obróbki wybierzemy i tak zawsze dojdzie do pewnych strat wartości odżywczej. Natomiast poznając kilka podstawowych zmian można nie przyczyniać się…

Czytaj więcej

nabiał jak wybierać etykiety

Nabiał – jak czytać etykiety?

Nabiał w podziale produktów na 12 grup znajduje się w grupie drugiej pod nazwą mleko i produkty mleczne. Do tej grupy zalicza się: mleko, napoje mleczne fermentowane, czyli jogurt naturalny, kefir, maślanka, zsiadłe mleko oraz sery twarogowe i żółte. Nabiał jest ceniony ze względu na zawartość łatwo przyswajalnego białka oraz wapnia.   JAK WYBIERAĆ NABIAŁ? Zapamiętaj, że do żywności takiej jak mleko, maślanka naturalna, twaróg naturalny, jogurt naturalny, kefir…

Czytaj więcej

INSULINOOPORNOŚĆ DIETA POWSTAWANIE

Insulinooporność – mechanizmy powstawania

Insulinooporność to stan zmniejszonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny mimo jej prawidłowego lub podwyższonego stężenia w surowicy krwi. W poprzednim artykule wyjaśniłam po krótce co to właściwie oznacza, jak się objawia w naszym organizmie i jak on w insulinooporności się zachowuje. Dzisiaj chciałam napisać nieco więcej o mechanizmach powstawania insulinooporności. Po zapoznaniu się z dzisiejszym wpisem polecam przeczytać więcej o diecie w insulinooporności. Wyróżnia się 3 główne mechanizmy, które doprowadzają do powstawania insulinooporności.…

Czytaj więcej

INSULINOOPORNOŚĆ DIETA

Co to jest insulinooporność?

Insulinooporność – coraz częściej poruszany temat w mediach, na blogach, grupach dietetycznych. Budzi wiele kontrowersji, sprawia, że osoby nią dotknięte czują się gorsze, potraktowane przez życie niesprawiedliwie. Insulinooporność bowiem wiąże się z trudnością w odchudzaniu, w codziennym funkcjonowaniu, w zajściu w ciąże. Popularność tego stanu metabolicznego będzie coraz większa, już w 2002 roku, a więc ponad 10 lat temu, oszacowano, że nawet 32% Amerykanów może mieć insulinooporność. Osoby…

Czytaj więcej

cholesterol dieta żywienie

Znaczenie cholesterolu w diecie – rola i zagrożenia

Cholesterol to najbardziej powszechny steryd syntetyzowany w organizmie człowieka, a także przyjmowany z żywnością pochodzenia zwierzęcego. Jest białą, woskowatą substancją, która nie rozpuszcza się w wodzie. Na przestrzeni lat zyskał niepochlebną reputację – wskazuje się go jako jedną z głównych przyczyn chorób sercowo-naczyniowych. Jednakże, o czym rzadziej się mówi, jest on niezbędny do produkcji kwasów żółciowych, witaminy D3, hormonów płciowych (progesteronu, estrogenów, androgenów), hormonów kory nadnerczy oraz budowy błon…

Czytaj więcej

depresja dieta żywienie

Depresja, a żywienie – czy jest jakiś związek?

Depresja jest poważną chorobą, występującą z częstością 5-11% w grupie ludzi dorosłych. Spośród zaburzeń psychicznych jest ponadto najczęściej występującą jednostką chorobową. W zależności od stopnia nasilenia wyróżnia się depresję łagodną, depresję umiarkowaną oraz depresję ciężką. Osoby cierpiące na depresję bardzo często tracą wiarę w siebie, nie widzą sensu życia, mają myśli samobójcze. Dlatego tak istotne staję się szybkie rozpoczęcie terapii. Obok pomocy psychiatry oraz leczenia…

Czytaj więcej

dieta a zdrowe zęby

Co łączy kuchnię z pięknym uśmiechem? Dieta a zdrowe zęby

Codzienne mycie i nitkowanie zębów to podstawa do pięknego i zdrowego uśmiechu, warto jednak wiedzieć, że dieta również oddziałuje na stan uzębienia. Żywienie wywiera miejscowe, jak i ogólne działanie na zdrowie jamy ustnej. Bezpośrednio wpływa głównie na powierzchnię zębów, pH, skład śliny i płytki nazębnej. Dalszym efektem odżywiania jest całościowy wpływ na jamę ustną – zęby, przyzębie (struktura nośna i ochronna zębów), błonę śluzową oraz kość zębodołu. Zmiany…

Czytaj więcej