Indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny produktów to przede wszystkim nie są żadne potwory. Chcę to zaznaczyć na samym początku. Nie wiem w jakich okolicznościach dowiadujesz się o nich, ale mogę zgadywać, że trochę Cię one przerażają.
Najczęściej po raz pierwszy wiele osób słyszy o indeksie i ładunku glikemicznym gdy lekarz diagnozuje insulinooporność lub cukrzycę. Lub wtedy gdy trafia do jakiegoś specjalisty, który mówi „trzeba schudnąć – proszę stosować dietę z niskim indeksem glikemicznym„. Tylko co to w ogóle znaczy?
Jeśli po raz pierwszy czytasz o tym pojęciach to chcę Cię uspokoić. To żadna czarna magia. Za kilka minut wszystko będzie zrozumiałe, a za kilkanaście dni kiedy zaczniesz używać wiedzy tu zdobytej – używanie jednego i drugiego stanie się jasne jak słońce na niebie. 🙂 Jeśli przeczytasz ten wpis wejdź też na instagram i sprawdź moją pogadankę w tym temacie. Gwarantuję Ci, że wiele rzeczy się rozjaśni. Wyjaśniłam tam te zagadnienia w bardzo łopatologiczny sposób. Kliknij by obejrzeć pogadankę: Indeks i ładunek glikemiczny produktów.
INDEKS I ŁADUNEK GLIKEMICZNY – CO TO TAKIEGO?
Wyjdźmy od definicji.
„Indeks glikemiczny (IG) to pole pod krzywą glikemiczną po podaniu porcji produktu spożywczego zawierającego 50 gramów węglowodanów przyswajalnych w porównaniu z analogicznym polem po podaniu tej samej ilości węglowodanów produktu standardowego (glukozy lub białego chleba, IG= 100). ”.
Z punktu widzenia praktycznego im niższa jest wartość indeksu, tym mniejszy jest przyrost glikemii (stężenia glukoze we krwi) po posiłku.
[/su_box]
Celowo też w definicji napisałam sformułowanie „jak może wzrosnąć poziom glukozy”, bo w praktyce nie wiemy jak wpływa spożycie konkretnego produktu akurat na daną osobę. Wszystko to są wartości przybliżone, a każdy organizm może reagować na konkretne produkty inaczej.
I tego dowodem jest między innymi absolutnie rewolucyjne badanie naukowców z Izreala. Badanie zobrazowane na poniższym filmiku. Niestety jest tylko w języku angielskim więc jeśli go nie znasz poproś kogoś o przetłumaczenie.
W filmiku pokazano między innymi to że np. zjedzenie lodów przez jedną osobę powoduję gwałtowną reakcję glikemiczną, a u drugiej osoby zupełnie nie. Są osoby, które teoretycznie po zdrowym posiłku mają niewspółmiernie wysoką reakcję glikemiczną (wysokie stężenie glukozy we krwi).
Dowodzi to tylko, że jesteśmy bardzo różni, a na takie reakcje organizmu ma wpływ masaaaaa rzeczy m.in.
- genetyka,
- stan naszego mikrobiomu
- czy nasz styl życia.
To zarówno dobra jak i zła wiadomość. Dobra, bo być może niedługo powstaną zaawansowane narzędzia, które będą pozwalały dietetykom układać jeszcze bardziej zindywidualizowane plany żywieniowe i jeszcze skuteczniej pomagać.
Zła, bo na ten moment musimy się opierać na tym co wiemy, co mamy do dyspozycji (między innymi indeks glikemiczny i ładunek) i na obserwacjach własnych. Czasem więc jest możliwość, że błądzimy, ale de facto zawsze i tak dochodzimy do rozwiązania.
Właśnie dlatego, że nie dysponujemy narzędziami idealnymi opieramy się na tych, które mamy. Jednocześnie ja zawsze powtarzam i uczę na konsultacjach czy na tym blogu, żeby znać indeks, ale nie być jego niewolnikiem. Trzeba patrzeć na to czy JESZ JEDZENIE. PRAWDZIWE. Z drzewa, krzewu, pola, ziemi, wody itd. I czy Twoje babcia rozpoznaje to co jesz oraz czy kolory, które ta żywność ma w ogóle występują w przyrodzie 🙂
INDEKS GLIKEMICZNY – PODZIAŁ NA NISKI, ŚREDNI I WYSOKI
INDEKS | ||
NISKI | ŚREDNI | WYSOKI |
poniżej 55 | pomiędzy 55 a 70 | powyżej 70 |
Poleca się jadać głównie produkty o niskim indeksie glikemicznym, ewentualnie nieco tych ze średnim i na koniec te z wysokim indeksem glikemicznym. W praktyce, według mojego podejścia jak już wiesz – owszem patrzymy na indeks, ale nie jak wół na malowane wrota. 🙂 🙂 🙂
Indeks glikemiczny jest TYLKO ALBO AŻ narzędziem do zobrazowania czegoś. Nieidealnym narzędziem.
Wartości indeksów glikemicznych różnych produktów można sprawdzić np. tutaj. A tak naprawdę najrzetelniejsze infrmacje o indeksie glikemicznym otrzymamy na stronie University of Sydney (niestety po angielsku)
ŁADUNEK GLIKEMICZNY – DOKŁADNIEJSZY NIŻ INDEKS GLIKEMICZNY
Dokładniejszym narzędziem od indeksu glikemicznego jest ładunek glikemiczny (ŁG). Wiem, wiem…dużo tego, ale za chwile zobaczysz, że to wszystko ma sens 🙂
[su_box title=”Ładunek glikemiczny” box_color=”#4e9827″]
[/su_box]
Ciekawe prawda? Bo to oznacza mniej więcej tyle, że wcale nie musimy naszej diety pozbawiać zdrowych produktów o wyższym indeksie glikemicznym. Burak ma np.wysoki indeks glikemiczny, ale jego ładunek glikemiczny jeśli nie zjemy go zbyt dużo nie będzie wysoki.
Ładunek glikemiczny tak jak indeks glikemiczny został podzielony na 3 grupy:
ŁADUNEK | ||
NISKI | ŚREDNI | WYSOKI |
poniżej 10 | pomiędzy 10 a 20 | powyżej 20 |
PRZYKŁADY
Myślę, że łatwiej będzie Ci zrozumieć oba te wskaźniki na przykładach.
- Arbuz ma IG = 72 (czyli wysoki indeks glikemiczny), ale porcja 120g będzie miała ŁG (ładunek glikemiczny) = 4 czyli NISKI
- Marchewka gotowa ma IG = 80, a porcja 150 g ma ŁG = 6 (czyli niski)
- Banan ma IG = 60, a porcja 120g ma ŁG = 16 (czyli średni ŁG)
- Miód ma IG = 60, a porcja czyli 1 łyżeczka ma ŁG= 6 (czyli niski)
- Burak ma IG = 64, a porcja 140g jednego buraka ugotowanego ma ŁG = 8 (czyli niski)
- Ziemniaki mają IG= 65, a porcja 150g czyli 2 ziemniaków ugotowanych w mundurkach to 24 (to wciąż wysoki IG, ale jeśli połączysz te ziemniaki z mięsem, tłuszczami i warzywami to ŁG całego posiłku ulegnie obniżeniu). I o tym pisać będę w kolejnym wpisie.
SPRAWDŹ WIDEO
Tłumaczę na nim różnice między indeks i ładunkiem dwóch produktów: marchwi i banana, które często uznawane są za zakazane na diecie z niskim indeksem glikemicznym.
Więcej przykładów obliczonego ładunku glikemicznego można znaleźć też pod tym linkiem.
A najlepiej korzystać jak wspomniałam wyżej ze strony University of Sydney.
Jeśli chcesz pobrać 20 pomysłów na przekąski i niskim indeksie glikemicznym KLIKNIJ TUTAJ.
PODSUMOWANIE
Indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny to wskaźniki używane do określania jak stężenie glukozy może wzrosnąć po spożyciu określonych produktów. Produkty spożywcze moga mieć różny wpływ na odpowiedź glikemiczną i są podzielone na 3 grupy:
- produkty o niskim,
- średnim
- i wysokiem indeksie glikemicznym/ładunku glikemicznym.
Indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny są przydatne szczególnie w przypadku osób ze zdiagnozowaną insulinoopornością, cukrzycą, osób u których występuje nadwaga lub otyłość, ale także w prewencji chorób sercowo-naczyniowych, u kobiet z PCOS i innymi zaburzeniami hormonalnymi. Są przydatne także dla wszystkich osób, które po prostu chcą prowadzić zdrową dietę.
W kolejnym wpisie napiszę więcej o tym co ma wpływ na indeks i ładunek glikemiczny produktów. Jest wiele czynników, które mogą zwiększać lub zmniejszać ich wartości. Znajomość tych „praw” pomoże Ci przestrzegać Twojej diety i zdrowiej się odżywiać.
Designed by Freepik