Zdrowa mikrobiota zależy od żołądka i wątroby? Sprawdź dlaczego

Przewód pokarmowy, a zwłaszcza jelita, są bogatym rezerwuarem różnych drobnoustrojów. Zdaje się, że to wiedza oczywista. W każdym artykule na temat mikrobioty jelitowej pisałam o roli naszej diety, elementów stylu życia (sen, aktywność ruchowa, relacje społeczne, stres, probiotykoterapia) oraz stosowanych używek i leków na jej kondycję.    Dobrze odżywiona mikrobiota, wpływająca na szczelność bariery jelitowej i zapobiegająca dysbiozie jelitowej, to warunek konieczny dla zdrowia człowieka.    Ale to nie wszystko, a przynajmniej…

Czytaj więcej

Akkermansia muciniphila 2

Jak zwiększyć obfitość Akkermansii muciniphila dzięki diecie i zmianom stylu życia? cz. 2

Akkermansia muciniphila (w skrócie AM), czyli niezwykła bakteria mieszkająca w naszym jelicie grubym ma olbrzymi wpływ na nasze zdrowie. Badania pokazują, że jej liczebność jest wyższa u zdrowych 100-latków, osób o szczupłej sylwetce i bez problemów metabolicznych. Jednocześnie zaobserwowano, że mniejsza ilość Akkermansii jest związana z nadwagą i chorobą otyłościową, cukrzycą typu 2, niealkoholowym stłuszczeniem wątroby i innymi zaburzeniami natury metabolicznej.    Jednocześnie badania na osobach z chorobą otyłościową pokazują,…

Czytaj więcej

pyłek pszczeli właściwości

Pyłek pszczeli – zdrowie i odporność z natury. Jak pić, jaki pyłek kupić?

Pyłek pszczeli nazywany także pyłkiem kwiatowym to małe ziarenka (najczęściej o żółtym kolorze i dosyć kolistym kształcie), które są męskimi gametofitami roślin kwiatowych. To naturalny produkt zbierany przez pszczoły z kwiatów. Pszczoły zbierając nektar z kwiatów transportują go do ula gdzie jest wykorzystywany jako źródło pożywienia dla innych pszczół oraz ich larw.   Pyłek w ulu jest przetwarzany, mieszkany z nektarem i enzymami. Powstaje chlebek pszczeli (pierzga), który jest podstawowym…

Czytaj więcej

akkermansia muciniphila

Jak zwiększyć obfitość Akkermansii muciniphila dzięki diecie i zmianom stylu życia? cz. 1

Akkermansia muciniphila (w skrócie AM) to wyjątkowa bakteria żywiąca się śluzem w jelicie grubym i mająca ogromny wpływ na zdrowie człowieka. Mikrobiota jelitowa każdego człowieka zawiera Akkermansię, choć nie każdy ma jej w swoim organizmie tyle samo. Szacuje się, że może występować w nim w ilości od 0,5 do 3% (maksymalnie 5%).     Wiele badań naukowych wykazało, że populacja AM w kale osób z chorobą otyłościową i nadwagą, cukrzycą typu 2, niealkoholową chorobą…

Czytaj więcej

AKKERMANSIA MUCINIPHILA

Akkermansia muciniphila – pomaga schudnąć?

  Akkermansia muciniphila (w skrócie AM), czyli wyjątkowa i korzystna dla naszego zdrowia bakteria, została odkryta niecałe dwie dekady temu. Mimo tej, zdaje się niedługiej kariery naukowej, zrewolucjonizowała podejście do probiotykoterapii, a także sposób patrzenia na gram-ujemne bakterie w środowisku badaczy.   Co więcej, korzystne efekty stosowania bakterii Akkermansia muciniphila MucT zostały w tym czasie przełożone na wiele interwencji klinicznych z udziałem zwierząt, a także ludzi,…

Czytaj więcej

Akkermansia muciniphila

Akkermansia muciniphila – bakteria do zadań specjalnych

Akkermansia muciniphila (w skrócie AM) to bakteria, o której mówi się, że może zrewolucjonizować podejście do probiotykoterapii, a także leczenia nadwagi i otyłości oraz innych chorób metabolicznych. Dziś wiemy, że człowiek i cała rzesza zasiedlających nasz organizm od zewnątrz i od wewnątrz drobnoustrojów stanowi całość, tzw. superorganizm. Nie da się patrzeć na człowieka bez wnikliwego zrozumienia jego współpracy z mikrobami.    Dlaczego jednak Akkermansia muciniphila jest aż tak ważna i fenomenalna? Na czym polega jej działanie i unikalny…

Czytaj więcej

ból brzucha u dzieci

Ból brzucha u dzieci

Ból brzucha u dzieci, niemowląt oraz młodzieży to ogromny problem, który spędza sen z powiek niejednego rodzica. Może wiązać się już od początkowych dni życia dziecka z kolką niemowlęcą, przechodzić w dolegliwości bólowe związane ze spożytym posiłkiem, nasilonymi wzdęciami i zaparciami, aż w końcu być wywoływany lub zaostrzony przez stres.    Istnieje także wiele chorób, które przebiegają z bólem brzucha i niekoniecznie muszą być związane z przewodem pokarmowym, choć wiele z nich…

Czytaj więcej

trądzik probiotyki

Probiotyki w trądziku – czy są skuteczne?

Probiotyki w trądziku – czy są skuteczne? A jeśli tak to jakie? W świetle nowych badań zdaje się, że są nieodzownym elementem terapii. W tym artykule przeczytasz dlaczego są tak ważne.   Trądzik zwyczajny (z łac. acne vulgaris) jest jedną z najpowszechniejszych chorób skóry i dotyka nawet 85% osób w wieku od 12. do 25. roku życia. W ostatnich dziesięcioleciach zaobserwowano także wzrost występowania trądziku u osób w wieku dorosłym (tzw. trądzik dorosłych, inaczej acne tarda).…

Czytaj więcej

probiotyki skóra

Czy stan Twoich jelit ma wpływ na wygląd skóry?

Mikrobiota jelitowa ma wpływ na stan naszej skóry. Badania naukowe pokazują, które choroby skóry są powiązane z dysbiozą jelitową, czyli brakiem równowagi jakościowej i ilościowej drobnoustrojów w jelicie. Do chorób skóry, które są związane z zaburzeniami mikrobioty, należą: trądzik, łuszczyca, atopowe zapalenie skóry,  trądzik różowaty, łojotokowe zapalenie skóry oraz łupież.    W jaki sposób jelita komunikują się ze skórą i mają na nią wpływ? Czy tylko jelita odgrywają ważną rolę w tym,…

Czytaj więcej

sycace sniadanie

Pomysły na sycące śniadanie, które zadba o Twoją glukozę i insulinę po posiłku

Sycące śniadanie ma wpływ na Twoje samopoczucie, a także na poziom odczuwanego głodu w ciągu dnia, koncentrację i występowanie zachcianek. Wszystko za sprawą kompozycji, czyli zawartości białek, tłuszczów, węglowodanów i błonnika w posiłku.    Niektóre posiłki wpływają na zbyt drastyczne skoki glukozy (cukru) po posiłku we krwi, co skutkuje dużym wyrzutem insuliny z trzustki. Zadaniem insuliny jest bowiem obniżenie stężenia cukru w krwiobiegu. Zbyt wysoki jego poziom jest dla organizmu toksyczny,…

Czytaj więcej