technika pointing and calling

Technika pointing and calling w zmianie nawyków

Cytując za Wikipedią technika pointing and calling w zmianie nawyków czyli “Shisa kanko (jap. 指差喚呼) (ang. pointing and calling) to japońska metoda skupiania uwagi, mająca na celu zmniejszenie ryzyka popełnienia błędu”.   Pewnie zastanawiasz się po co piszę o japońskiej metodzie w kontekście zmiany nawyków. Otóż jestem w trakcie czytania wspaniałej książki o nawykach “Atomic Habits” autorska niejakiego James’a Clear’a. W owej książce autor pokazuje jak…

Czytaj więcej

jadlospis weganski w insulinoopornosci

Przykładowy jednodniowy jadłospis wegański w insulinooporności

O jadłospis wegański w insulinooporności byłam proszona dosyć długo przez niektóre Czytelniczki bloga. Wiem jednak, że nie każdy jest na diecie wegańskiej, ale są takie osoby, które zwyczajnie chcą jadać więcej roślinnych posiłków. Jest też wśród Czytelników wiele osób na diecie wegetariańskiej, które inspirują się wegańskimi przepisami. No i jest też cała rzesza osób, które jedzą i mięso i ryby, ale w ich diecie nie brakuje roślinnych opcji. Do takich…

Czytaj więcej

witamina d a pcos

Polimorfizm genu receptora witaminy D a ryzyko wystąpienia PCOS

W 2018 roku ukazała się metaanaliza badań dotycząca polimorfizmu genu receptora witaminy D (nazywa się VDR), a ryzykiem rozwoju zespołu policystycznych jajników (PCOS).   WITAMINA D i PCOS   Wiemy, że witamina D jest bardzo ważna w kontekście leczenia PCOS, ale także chorób autoimmunologicznych, nowotworów czy oczywiście chorób związanych z układem kostnym. Ma wpływ także na choroby układu oddechowego, krążenia czy wreszcie układu pokarmowego. Jej działanie jest…

Czytaj więcej

INDEKS GLIKECZMICZNY

Dlaczego indeks glikemiczny nie powinien Cię niewolić na diecie?

Zrozumienie czym jest indeks i ładunek glikemiczny jest kluczowe w insulinooporności, … ale nie tylko. Przy nadwadze, otyłości czy cukrzycy również. Jeśli chcesz się “tylko” odchudzać to indeks i ładunek na pewno pomogą.      Jednocześnie tak samo kluczowe jak ich poznanie jest NIE ROBIENIE z nich JEDYNYCH WYZNACZNIKÓW doboru produktów w diecie. Czemu o tym piszę?  Wiele osób na diecie, w której zalecane jest stosowanie indeksu i ładunku glikemicznego wpada w swojego…

Czytaj więcej

Produkty, które zawsze mam w kuchni

Są takie produkty, które zawsze mam w kuchni. I nie chodzi mi tu o to, że mam olej, sól, pieprz, kawę i herbatę.   Chodzi mi o takie produkty, które robią najważniejszą robotę kiedy: nie chce się gotować nie ma czasu na wymyślanie skomplikowanych dań w lodówce jest raczej dosyć pusto i w sumie witasz się prawie ze światłem 🙂   Na takie okoliczności sprawdzają się właśnie produkty, z których w mig coś…

Czytaj więcej

hummus z dobrym składem

Hummus z dobrym składem czyli przegląd gotowych hummusów, które poleca dietetyk

Hummus z dobrym składem to nie jest oczywistość. Na rynku jest masę takich produktów, które zawierają niepotrzebne składniki. Najbardziej rażące są oczywiście konserwanty. Hummus generalnie powinien składać się z ciecierzycy, oleju/oliwy, pasty sezamowej (tahini), czosnku, przypraw, soku z cytryny czy wody. To taki podstawowy skład. Nie powinno w nim być żadnych sztucznych zagęszczaczy, konserwantów, ani innych dziwnych wzmacniaczy smaku czy zapachu.   Oczywiście hummusy są różne…

Czytaj więcej

posiłki w insulinooporności

Posiłki w insulinooporności – przykłady złych kompozycji i jak je naprawić cz.2

W pierszym wpisie z serii złych kompozycji posiłków w insulinooporności pokazałam 5 różnych propozycji i wyjaśniłam jak je poprawić. Dzisiaj czas na kolejne, bardzo częste błędy kompozycyjne. 🙂   1. Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami   To bardzo częste danie w dzienniczkach żywieniowych. Problem polega na tym, że oprócz oliwy na, której zwykle zasmażany jest szpinak z pomidorami, do makaronu nie ma innego dodatku. Mamy więc dużo węglowodanów i nieco tłuszczów.…

Czytaj więcej

Nie umiem przyprawiać! Przegląd przypraw, które zrobią to za Ciebie: Kotanyi i Kamis

” Nie umiem doprawiać jedzenia” – to zaraz po “nie umiem gotować” i “nie mam czasu na gotowanie” najpopularniejsza wymówka by nie gotować. W związku z tym, że nie zliczę ile razy problem ten omawiam na konsultacjach czy odpowiadając na pytania w komentarzach czy na facebooku, postanowiłam, że pokażę na blogu czym można doprawiać jedzenie.  Nawet…

Czytaj więcej

cele 2019

Cele na 2019 rok – podsumowanie stycznia

Po opublikowaniu moich celów na 2019 rok postanowiłam robić tutaj miesięczne podsumowania. Dlaczego? Łatwo jest opublikować cele. Papier/komputer wszystko przyjmie.  Wiele osób to robi, ale niewiele pokazuje drogę do realizacji tych celów. A ta droga moim zdaniem jest najważniejsza. Wpisy z podsumowaniami traktuję jako swego rodzaju pamiętnik z placu boju, ale też wierzę, że pokazując drogę inni mogą podejrzeć zarówno rozwiązania jak i przeszkody, które się pojawią.…

Czytaj więcej

dlaczego jestem głodna

Dlaczego jestem głodna niedługo po posiłku (także na diecie w insulinooporności)?

  Tego wpisu możesz posłuchać pobierając plik poniżej lub po prostu włączając “play”.   Kliknij aby POBRAĆ nagranie na komputer lub komórkę.     Problem odczuwanego głodu na diecie to temat, który omówiłam szeroko w jednym z wcześniejszych wpisów. Rozłożyłam na czynniki pierwsze wiele ważnych elementów diety i trybu życia, które na niego wpływają. W tym wpisie nie chcę powtarzać tego samego, dlatego jeśli dotyczy Cię ten…

Czytaj więcej