nawyki zywieniowe

Jak zmieniać nawyki żywieniowe – strategia drabiny

Co to jest nawyk oraz jak zmieniać nawyki to tematy, które poruszałam już na blogu. Warto zajrzeć do nich, aby przypomnieć sobie lub zapoznać się z podstawowymi informacjami o tym, jak działają nawyki. W tym wpisie nie chcę się powtarzać, dlatego przechodzę od razu do czegoś, co nazwałam „strategią drabiny” . Sama wymyśliłam tę nazwę i myślę, że świetnie obrazuje to, co chcę przekazać odnośnie zmiany nawyków żywieniowych.     ZMIANA NAWYKÓW ŻYWIENIOWYCH…

Czytaj więcej

owsianka w insulinoopornosci

Czy w insulinooporności można jeść owsiankę?

Owsianka w insulinooporności – można czy nie można? To chyba jedno z najczęściej zadawanych mi pytań na konsultacjach dietetycznych. Sformułowanie: „lubię owsiankę, ale mi nie wolno” pojawia się nagmiennie w wywiadach żywieniowych z moimi podopiecznymi. Chciałam więc raz na zawsze rozwiać wątpliwości i odpowiedzieć na to pytanie. Mam nadzieję, że po lekturze tego wpisu wszystko stanie się dla Ciebie jasne.     CZY W INSULINOOPORNOŚCI MOŻNA JEŚĆ OWSIANKĘ?   Pytanie jakie należałoby zadać to raczej: ” z jakiego powodu…

Czytaj więcej

Zamienniki niezdrowych słodyczy – polecane produkty, które są zdrowsze niż tradycyjne słodycze

Zamienniki niezdrowych słodyczy pojawiają się w sklepach jak grzyby po deszczu. Wiele z tych produktów niestety ma bardzo złe składy za to dobry marketing. Dobra reklama wszystko sprzeda, prawda? W tym artykule zestawiłam dosyć popularne opcje zamienników tradycyjnych słodyczy, które są zdrowsze, co nie oznacza, że można się nimi zajadać na co dzień. Słodycze to słodycze i nie ma się co czarować. 🙂 Mam nadzieję, że ten wpis okaże się pomocny. Dla osób szukających…

Czytaj więcej

technika pointing and calling

Technika pointing and calling w zmianie nawyków

Cytując za Wikipedią technika pointing and calling w zmianie nawyków czyli “Shisa kanko (jap. 指差喚呼) (ang. pointing and calling) to japońska metoda skupiania uwagi, mająca na celu zmniejszenie ryzyka popełnienia błędu”.   Pewnie zastanawiasz się po co piszę o japońskiej metodzie w kontekście zmiany nawyków. Otóż jestem w trakcie czytania wspaniałej książki o nawykach “Atomic Habits” autorska niejakiego James’a Clear’a. W owej książce autor pokazuje jak japońska…

Czytaj więcej

jadlospis weganski w insulinoopornosci

Przykładowy jednodniowy jadłospis wegański w insulinooporności

O jadłospis wegański w insulinooporności byłam proszona dosyć długo przez niektóre Czytelniczki bloga. Wiem jednak, że nie każdy jest na diecie wegańskiej, ale są takie osoby, które zwyczajnie chcą jadać więcej roślinnych posiłków. Jest też wśród Czytelników wiele osób na diecie wegetariańskiej, które inspirują się wegańskimi przepisami. No i jest też cała rzesza osób, które jedzą i mięso i ryby, ale w ich diecie nie brakuje roślinnych opcji. Do takich osób też…

Czytaj więcej

witamina d a pcos

Polimorfizm genu receptora witaminy D a ryzyko wystąpienia PCOS

W 2018 roku ukazała się metaanaliza badań dotycząca polimorfizmu genu receptora witaminy D (nazywa się VDR), a ryzykiem rozwoju zespołu policystycznych jajników (PCOS).   WITAMINA D i PCOS   Wiemy, że witamina D jest bardzo ważna w kontekście leczenia PCOS, ale także chorób autoimmunologicznych, nowotworów czy oczywiście chorób związanych z układem kostnym. Ma wpływ także na choroby układu oddechowego, krążenia czy wreszcie układu pokarmowego. Jej działanie jest bardzo…

Czytaj więcej

INDEKS GLIKECZMICZNY

Dlaczego indeks glikemiczny nie powinien Cię niewolić na diecie?

Zrozumienie czym jest indeks i ładunek glikemiczny jest kluczowe w insulinooporności, … ale nie tylko. Przy nadwadze, otyłości czy cukrzycy również. Jeśli chcesz się „tylko” odchudzać to indeks i ładunek na pewno pomogą.      Jednocześnie tak samo kluczowe jak ich poznanie jest NIE ROBIENIE z nich JEDYNYCH WYZNACZNIKÓW doboru produktów w diecie. Czemu o tym piszę?  Wiele osób na diecie, w której zalecane jest stosowanie indeksu i ładunku glikemicznego wpada w swojego…

Czytaj więcej

Produkty, które zawsze mam w kuchni

Są takie produkty, które zawsze mam w kuchni. I nie chodzi mi tu o to, że mam olej, sól, pieprz, kawę i herbatę.   Chodzi mi o takie produkty, które robią najważniejszą robotę kiedy: nie chce się gotować nie ma czasu na wymyślanie skomplikowanych dań w lodówce jest raczej dosyć pusto i w sumie witasz się prawie ze światłem 🙂   Na takie okoliczności sprawdzają się właśnie produkty, z których w mig coś wyczaruję. Ten wpis generalnie ma na celu…

Czytaj więcej

hummus z dobrym składem

Hummus z dobrym składem czyli przegląd gotowych hummusów, które poleca dietetyk

Hummus z dobrym składem to nie jest oczywistość. Na rynku jest masę takich produktów, które zawierają niepotrzebne składniki. Najbardziej rażące są oczywiście konserwanty. Hummus generalnie powinien składać się z ciecierzycy, oleju/oliwy, pasty sezamowej (tahini), czosnku, przypraw, soku z cytryny czy wody. To taki podstawowy skład. Nie powinno w nim być żadnych sztucznych zagęszczaczy, konserwantów, ani innych dziwnych wzmacniaczy smaku czy zapachu.   Oczywiście hummusy są różne i mają różne…

Czytaj więcej

posiłki w insulinooporności

Posiłki w insulinooporności – przykłady złych kompozycji i jak je naprawić cz.2

W pierszym wpisie z serii złych kompozycji posiłków w insulinooporności pokazałam 5 różnych propozycji i wyjaśniłam jak je poprawić. Dzisiaj czas na kolejne, bardzo częste błędy kompozycyjne. 🙂   1. Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami   To bardzo częste danie w dzienniczkach żywieniowych. Problem polega na tym, że oprócz oliwy na, której zwykle zasmażany jest szpinak z pomidorami, do makaronu nie ma innego dodatku. Mamy więc dużo węglowodanów i nieco tłuszczów.   Jak…

Czytaj więcej