Stłuszczenie wątroby (potocznie: stłuszczona wątroba), a dokładnie stłuszczeniowa choroba wątroby o podłożu metabolicznym (MASLD, dawniej znana jako NAFLD), to jedno z najczęściej występujących schorzeń wątroby na świecie. Szacuje się, że cierpi na nią nawet ¼ dorosłych, a liczby te wciąż rosną (przy czym większość dorosłych nie wie, że choruje!).
W tematyce stłuszczenia wątroby napisałam cykl artykułów, który linkuję poniżej. Zachęcam do czytania artykułów według ich kolejności.
W tym artykule skupiam się na ostatnim, ale nie mniej ważnym od reszty, zagadnieniu, związanym z rolą osi jelitowo-wątrobowej w powstawaniu stłuszczenia wątroby oraz ogromnej roli probiotykoterapii w procesie zdrowienia.
Cykl artykułów o stłuszczeniu wątroby:
- Stłuszczona wątroba – jak się rozwija, kogo dotyczy, jakie są czynniki ryzyka
- Zaskakujące objawy chorej wątroby
- Stłuszczona wątroba – diagnostyka i rozpoznanie
- Stłuszczona wątroba – leczenie i jego cele
- 7 kroków by wycofać stłuszczenie wątroby – dieta, suplementacja, ruch
STŁUSZCZONA WĄTROBA A OŚ JELITOWO-WĄTROBOWA
MASLD jest chorobą, która ściśle wiąże się z nadmiarem tłuszczu w wątrobie, gromadzącym się w niej w wyniku zaburzeń metabolicznych (choroby otyłościowej, cukrzycy typu 2, insulinooporności, dyslipidemii itd.) i nie jest związana z nadmierną konsumpcją alkoholu.
Stłuszczenie proste wątroby, które nie przeszło jeszcze w postać zapalną z zaawansowanym włóknieniem i nacieczeniem, można z powodzeniem wycofać za pomocą prostego lekarstwa składającego się z:
- diety,
- ruchu,
- suplementacji, w tym probiotykoterapii.
Ale jak to? Co mają probiotyki do wątroby i jej stłuszczenia? – może w Twojej głowie właśnie pojawiły się te pytania.
Wszystko wyjaśnia istnienie tzw. osi jelitowo-wątrobowej, która jest sposobem na komunikację jelita z wątrobą za pomocą m.in. żyły wrotnej.
Oś jelitowo-wątrobowa, czyli o tym jak jelita rozmawiają z wątrobą
Koncepcję osi jelitowo-wątrobowej zaproponował w 1998 roku J.C.Marshall, a badania naukowe potwierdziły jej istnieje. Wątroba i jelita mają wspólne embrionalne pochodzenie i są ściśle powiązane ze sobą pod kątem anatomii i funkcji biologicznych.
Komunikują się ze sobą za pomocą żyły wrotnej, ale też przez kwasy żółciowe, które uwalniane do jelita przez wątrobę są następnie częściowo przez nią odzyskiwane (tzw. kwasy żółciowe wtórne). Następnie ponownie użytkowane i wraz z wytworzonymi na nowo kwasami żółciowymi (tzw. kwasami żółciowymi pierwotnymi) ponownie uwalniane przez wątrobę do jelita.
Omówiłam to zagadnienie w artykule o istotności prawidłowej pracy wątroby dla równowagi mikrobioty jelitowej, a także prawidłowego trawienia i wchłaniania składników odżywczych.
Składniki odżywcze pochodzące z żywności, substancje szkodliwe z zewnątrz organizmu oraz różne produkty metabolizmu bakterii jelitowych po wchłonięciu w jelicie trafiają z krwią żyły wrotnej do wątroby. Tam podlegają bardzo złożonym przemianom metabolicznym.
CIEKAWOSTKA
Aż około 70% krwi z jelit trafia żyłą wrotną do wątroby co czyni wątrobę najbardziej narażoną na szkodliwe metabolity, bakterie, toksyny.
Istnieje szereg dowodów naukowych, w których potwierdzono, że to, co z jelit dostanie się do wątroby, wywiera wpływ na jej funkcjonowanie i to zarówno w zdrowiu, jak i chorobie.
Dzieje się tak, ponieważ produkty metabolizmu mikrobioty jelitowej (głównie bytujące w jelicie bakterie, ale też grzyby i wirusy) mają ogromną aktywność biologiczną i wykazują wielokierunkowe efekty metaboliczne w wątrobie.
Do produktów mikrobioty jelitowej, które oddziałują na wątrobę, należą m.in.:
- lipopolisacharyd,
- krótkołańcuchowe kwasy tłuszcze, w skróce SCFA,
- kwasy żółciowe (ich rolę omówiłam już tutaj),
- cholina,
- etanol.
Wszystkie omówię w różnych częściach artykułu. Najpierw przyjrzymy się jednak temu, jak na wątrobę i rozwój jej stłuszczenia wpływa bariera jelitowa oraz jej przepuszczalność.
BARIERA JELITOWA I JEJ PRZEPUSZCZALNOŚĆ – WPŁYW NA POWSTAWANIE STŁUSZCZONEJ WĄTROBY
Bariera jelitowa
Jelito to w dużej mierze ogromna i dość skomplikowana bariera fizyczna/mechaniczna, immunologiczna, chemiczna i biologiczna naszego organizmu, która stanowi niesamowicie ważną linię obrony przed różnymi patogenami.
Bariera jelitowa jest zbudowana z kilku komponentów:
- mikrobioty jelitowej,
- warstwy śluzu,
- komórek nabłonkowych,
- struktury naczyniowej błony śluzowej jelita,
- komórek układu immunologicznego stanowiących ok. 70% odporności naszego organizmu (tzw. GALT – tkanka limfatyczna błony podśluzowej i śluzowej przewodu pokarmowego).
Bariera jelitowa jest zmienna i reaguje na aktualną sytuację w jelicie. Jest częściowo przepuszczalna i lubię ją porównywać do płotu, który ma ściśle ułożone przy sobie deski. Po to chcemy mieć płot wokół własnego podwórka, by nikt przez niego niego nie wrzucał nam nic do środka i aby czuć pewną prywatność. Z barierą jelitową jest pod pewnymi względami bardzo podobnie.
Tylko niewielkie elementy mogą przedostać się przez drobne szczeliny w płocie. W normalnych warunkach bariera jelitowa jest również selektywnie przepuszczalna i pozwala na “przejście” z jelit tylko niektórym związkom.
Wyświetl ten post na Instagramie
Istnieje jednak szereg czynników (zła dieta, antybiotyki, inne leki, toksyny, antygeny, patogeny itd), które powodują rozszczelnienie bariery jelitowej (czyli w płocie pojawiają się dziury), a następnie na teren posesji gospodarza (środowiska wewnętrznego organizmu) dostają się niepożądane substancje.
I tak powstaje dysbioza jelitowa, czyli zmieniona pod kątem ilościowym i jakościowym mikrobiota jelitowa (populacja zamieszkujących jelito bakterii, grzybów, wirusów), co oznacza spadek zawartości w jelicie bakterii korzystnych, a wzrost populacji tych niekorzystnych/patogennych.
Rozszczelnienie bariery jelitowej, prowadzące do dysbiozy jelitowej, jest intensywnie badane, a najnowsze doniesienia wskazują na ogromną rolę dysbiozy i przewlekłego stanu zapalnego w rozwoju zdecydowanej większości chorób, które nas dotykają (chorób serca, skóry, wątroby, nerek, płuc, mózgu itd).
Głównym celem sprawnej, selektywnie przepuszczalnej bariery jelitowej jest zatem ZAPOBIEGANIE przedostawaniu się patogenów, toksyn, antygenów ze światła jelita w inne miejsca.
Jedną z największych konsekwencji zaburzenia funkcjonowania bariery jelitowej i występującej dysbiozy jest zwiększony transport lipopolisacharydu (LPS) do krążenia, który ma rażącą siłę inicjowania rozwoju stanu zapalnego i endotoksemii metabolicznej (mówiąc prościej, LPS jest dla nas toksyczny).
Lipopolisacharyd to składnik ścian komórkowych bakterii Gram-ujemnych, które stanowią około 70% bakterii bytujących w naszych jelitach. To szalenie dużo!!!
Wątroba jest najbardziej narażona na tworzenie się stanu zapalnego w wyniku toksycznego działania LPS, ponieważ jako pierwsza otrzymuje ogromne ilości LPS-u wraz z krwią płynącą żyłą wrotną z jelita. W badaniach na pacjentach z MASLD potwierdzono wyższy poziom stężenia LPS we krwi w porównaniu do osób zdrowych. Wyższe stężenie LPS jest też związane z nasileniem stanu zapalnego i uszkodzenia wątroby.
Oprócz toksycznego działania LPS na wątrobę, dochodzi w niej do kolejnych niekorzystnych procesów metabolicznych (infiltracji komórek odpornościowych), przez co podtrzymywany jest stan zapalny i zaburzona zostaje równowaga pracy tego narządu.
Nieprawidłowości w składzie i liczbie konkretnych mikroorganizmów w jelicie (wzrost liczebności bakterii o potencjale chorobotwórczym i spadek liczebności drobnoustrojów o potencjale prozdrowotnym), czyli dysbioza jelitowa, wpływają także na metabolizm kwasów tłuszczowych i cholesterolu, co sprzyja zaburzeniom lipidowym i nadmiernemu gromadzeniu się tłuszczu w wątrobie.
Ponadto dysbioza jelitowa doprowadza do mniejszej produkcji korzystnych dla naszego zdrowia, a produkowanych przez jelitowe mikroby, krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, SCFA (kwasu masłowego, kwasu propionowego, kwasu octowego). Spadek ich produkcji ponownie nasila stan zapalny, osłabia barierę jelitową, sprzyja też innym niepożądanym zjawiskom, takim jak:
- gorsza kontrola apetytu,
- przybieranie na wadze,
- zaburzenia gospodarki glukozowo-insulinowej (pojawienie się insulinooporności, tycie itd),
- pogorszenie funkcji mózgowych,
- zaburzona praca układu pokarmowego,
- brak odpowiedniego odżywienia kolonocytów (komórek jelita grubego) i wiele więcej.
A to wszystko dlatego, że SCFA mają nie tylko działanie miejscowe, ale też ogólnoustrojowe.
Jak widać, jedno niekorzystne zjawisko/zaburzenie napędza kolejne, tworząc spiralę dysfunkcji prowadzących do pojawienia się stłuszczonej wątroby (MASLD).
Podsumowując ten wątek, istnieje kilka powodów, dla których zaburzenia w obrębie mikrobioty jelitowej prowadzą do tego, by pojawiła się stłuszczona wątroba. Oto one:
- Zaburzenie przepuszczalności bariery jelitowej prowadzi do transportu dużych ilości LPS do wątroby w wyniku napływania go z krwią żyłą wrotną z jelit.
- Stan zapalny – to, co trafia do wątroby, a nie powinno (szkodliwe produkty metabolizmu jelitowego), dodatkowo nasila stan zapalny zapoczątkowany przez LPS.
- Dysbioza jelitowa przyczynia się do zwiększenia odkładania tłuszczu w wątrobie, ponieważ wpływa na metabolizm tłuszczów, ale też węglowodanów (co powoduje dyslipidemię, insulinooporność). U większości osób z chorobą otyłościową, a także wśród wielu osób z nadwagą rozwinęła się już stłuszczona wątroba, mimo że nie daje o sobie znać. To trudna rzeczywistość, ale dobrze udokumentowana w literaturze naukowej.
- Zmniejszenie produkcji krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA) przez bakterie jelitowe pogłębia już istniejący problem i niekorzystnie wpływa na środowisko jelitowe.
Zaburzenia gospodarki glukozowo-insulinowej (insulinooporność, stan przedcukrzycowy, cukrzyca typu 2), które pojawiają się w wyniku dysbiozy, stanu zapalnego, dysfunkcyjnego środowiska metabolicznego, napędzają odkładanie się tłuszczu w wątrobie, nasilają również kluczowy dla tej choroby stres oksydacyjny.
PRODUKTY METABOLIZMU MIKROBIOTY JELITOWEJ, KTÓRE MAJĄ WPŁYW NA ZDROWIE WĄTROBY
Powyżej omówiłam kwestie szkodliwego wpływu lipopolisacharydu na wątrobę oraz bardzo korzystnego wpływu krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych na nasze zdrowie. Drobnoustroje jelitowe produkują także etanol i odgrywają ważną rolę w metabolizmie choliny, czyli składnika z naszej diety, który chroni wątrobę.
Cholina
Zalicza się ją do grupy witamin, choć witaminą tak naprawdę nie jest. Znajduje się głównie w jajach, produktach odzwierzęcych, takich jak mięso i mleko, oraz w niewielkiej ilości w produktach roślinnych (soja i jej przetwory, orzechy). Jest szalenie ważnym związkiem odżywczym, który odgrywa ogromną rolę dla zdrowia człowieka, a jej niedobory są bardzo dotkliwe.
Cholina jest niezbędna do transportu tłuszczów z wątroby do innych części ciała. Odgrywa kluczową rolę w metabolizmie tego składnika i jego przekształcaniu. Stąd jest tak ważna dla zdrowej wątroby, ponieważ zapobiega odkładaniu się tłuszczu w tym narządzie.
Drobnoustroje zasiedlające jelita mają jednak sporo do powiedzenia w kontekście tego, jak dostarczana z pożywieniem (lub suplementacją) cholina będzie wykorzystana przez nasz organizm. Dlaczego?
Mikrobiota decydują o biodostępności choliny, czyli o tym, ile choliny ostatecznie nasz organizm będzie mógł użyć na swoje potrzeby. Niestety niektóre bakterie jelitowe mogą przekształcać cholinę w trimetyloaminę (TMA), która następnie w wątrobie jest metabolizowana do trimetyloaminy N-tlenku (TMAO).
To trudne nazwy, ale chodzi tu przede wszystkim o to, że oba te związki TMA i TMAO nie mają korzystnego działania na nasze zdrowie.
Wiążą się z podwyższonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, takich jak miażdżyca.
Cholina jest jednak bardzo ważna w kontekście zapobiegania odkładaniu tłuszczu w wątrobie i nawet w przypadku zaburzonej mikrobioty jelitowej nie powinno przychodzić nam do głowy by rezygnować z produktów, które ją zawierają. Ma ona bowiem szereg właściwości ochronnych dla zdrowia i kluczowych np. do budowy fosfatydylocholiny. Odgrywa istotną rolę dla zdrowia naszego mózgu i jego funkcjonowania, buduje mózg niemowląt i małych dzieci, chroni przed stresem oksydacyjnym i wiele więcej.
Często jest też przepisywana w suplementacji przez lekarzy, kiedy pacjent wraca po badaniach w opisem USG, na którym widnieje diagnoza: stłuszczona wątroba.
Osobiście, ze względu na możliwe przekształcenia choliny do TMA i TMAO, preferuję odpowiednią jej ilość umieścić w jadłospisie pacjenta, a w suplementacji użyć innych produktów, o zdecydowanie szerszym działaniu. Omawiałam je wszystkie w tym artykule. Zdarza się jednak, że korzystam z tego związku.
Etanol
Alkohol jest absolutnie jednym z największych niszczycieli zdrowia człowieka pod każdym względem. Stłuszczona wątroba, o której tutaj piszę, czyli MASLD, występuje wśród osób, które alkoholu nie spożywają lub spożywają sporadycznie.
Czemu więc poruszam ten temat w przypadku stłuszczeniowej choroby wątroby o podłożu metabolicznym (MASLD), kiedy wiemy, że osoby nią dotknięte nie nadużywają alkoholu?
Odpowiedź zawiera mikrobiotę jelitową oraz powstający przy jej pomocy etanol na drodze beztlenowej fermentacji węglowodanów. Etanol produkują głównie drobnoustroje jelitowe z rodzaju Escherichia, Klebsiella, Enterobacter oraz Saccharomyces.
W normalnych warunkach, kiedy masz “zdrową mikrobiotę jelitową”, ta produkcja jest bardzo niewielka, fizjologiczna i zupełnie nieszkodliwa. Problem pojawia się, gdy dochodzi do dysbiozy jelitowej i nadmiernej produkcji etanolu przez drobnoustroje jelitowe. Może pojawić się wtedy tzw. zespół fermentacji jelitowej, nazywany też auto-brewery, czyli “autobrowar”.
Stajemy się wówczas chodzącymi producentami alkoholu.
Osoby z tym zespołem mogą odczuwać objawy zatrucia alkoholowego. Choć syndrom ten jest rzadki i absolutnie ekstremalny, przeciętny człowiek z dysbiozą jelitową wytwarza więcej etanolu, który niszczy wątrobę i osłabia barierę jelitową.
STŁUSZCZONA WĄTROBA I ZABURZENIA MIKROBIOTY JELITOWEJ
Mam nadzieję, że teraz rozumiesz już, jak komunikacja jelit w wątrobą, czyli oś jelitowo-wątrobowa, wpływa na funkcjonowanie i zdrowie wątroby.
U osób chorujących na stłuszczeniową chorobę wątroby o podłożu metabolicznym (MASLD, dawniej NAFLD) obserwuje się istotne zmiany w mikrobiocie jelitowej w porównaniu z osobami zdrowymi. Przede wszystkim różnorodność mikrobioty jelitowej jest znacząco zmniejszona, co wskazuje na uboższą i mniej zróżnicowaną populację mikrobów.
Ponadto skład mikrobioty, gdy dotyczy nas stłuszczona wątroba, jest inny niż u osób zdrowych. Badania naukowe wskazują, że wzrasta liczebność bakterii z rodzaju Firmicutes, Prevotella oraz Proteobacteria, które są często powiązane z otyłością i stanami zapalnymi.
Z kolei bakterie z grupy Bacteroidetes, które zwykle są bardziej obfite u zdrowych osób, są mniej liczne u pacjentów z NAFLD/MASLD czy ze stłuszczoną wątrobą. Zmniejszenie liczebności bakterii produkujących krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA), takie jak Akkermansia muciniphila i Bifidobacterium, które mają działanie przeciwzapalne i ochronne na barierę jelitową, również odgrywa rolę w rozwoju i progresji choroby.
Co więcej, stłuszczona wątroba, wiąże się również statystycznie częściej – niż u osób zdrowych – z występowaniem zespołu przerostu bakteryjnego w jelicie cienkim (SIBO), co również świadczy o ogromnej dysfunkcji mikrobioty.
Istnieją także poważne doniesienia naukowe, które podkreślają, że produkcja endogennego etanolu sprzyja progresji stłuszczenia prostego wątroby do bardziej zaawansowanej i nieodwracalnej formy choroby – NASH, czyli stłuszczeniowego zapalenia wątroby. Co następnie prowadzi do włóknienia narządu, czyli de facto jego bliznowacenia, a następnie marskości.
Jak już wiesz, produkcja etanolu przez bakterie w nadmiernej ilości odbywa się wtedy, kiedy dochodzi do dysbiozy jelitowej.
Zaobserwowano również, że u pacjentów z nasilonym włóknieniem wątroby w stopniu drugim lub wyższym dochodzi do powiększenia populacji szczepów bakteryjnych Ruminococcus.
Poniższa grafika dobrze przedstawia, jak zmienia się liczebność poszczególnych drobnoustrojów w sytuacji, kiedy mamy do czyniania ze szczupłym oraz otyłym typem stłuszczeniowej choroby wątroby. Warto podkreślić, że w obrębie tych grup chorych również występują różnice.
Wyświetl ten post na Instagramie
STŁUSZCZONA WĄTROBA – JAKIE PROBIOTYKI SĄ SKUTECZNE
Wiesz już, że te drobne żyjątka w Twoim jelicie, których nie widzisz, są ważne w kontekście stłuszczonej wątroby. Jakie więc probiotyki, czyli żywe mikroorganizmy o potencjalne prozdrowotnym, wprowadzane do Twojego organizmu za pomocą suplementacji, są skuteczne?
W opublikowanej w 2022 r. metaanalizie badań Wang Q. i wsp., w której ostatecznie uwzględniono wyniki z 15 badań klinicznych, w których wzięło 772 pacjentów z MASLD wykazano, że:
- probiotykoterapia ma korzystny wpływ na obniżenie stężenia enzymów wątrobowych – ALT, AST, GGTP w porównaniu z grupą kontrolną, która nie spożywała probiotyków,
- probiotyki wykazują istotny wpływ na insulinowrażliwość mierzoną za pomocą wskaźnika HOMA-IR, czyli mówiąc wprost:wpływała na redukcję insulinooporności,
- nie wpływała jednak na zmniejszenie badanych wskaźników stanu zapalnego, takich jak CRP i TNF-α oraz na wskaźniki lipidowe: trójglicerydy, cholesterol całkowity, LDL i HDL,
- probiotyki nie wpływały istotnie statystycznie na redukcję masy ciała i poprawę wskaźnika BMI.
Inna metaanaliza opublikowana przez Zhou X. i wsp. w 2023 r. na 1037 pacjentach, którzy wzięli udział w 21 badaniach klinicznych, wykazała natomiast, że:
-
- funkcje wątroby uległy poprawie podczas stosowanej probiotykoterapii (doszło do obniżenia stężenia enzymów ALT, AST i GGTP),
- probiotyki miały wpływ na poprawę w zakresie stężenia trójglicerydów i cholesterolu całkowitego, ale nie cholesterolu HDL i LDL,
- probiotykoterapia była skuteczna w obniżaniu poziomu glukozy i insuliny we krwi co jest szczególnie ważne u pacjentów z MASLD, bo wpływa na poprawę insulinooporności,
- nie miały wpływu na czynniki prozapalne IL-6, LPS, CRP i TNF-α).
Jakie dokładnie probiotyki są skuteczne w MAFLD?
Stłuszczona wątroba skorzysta na suplementacji poniższymi szczepami:
- Lactobacillus rhamnosus GG ATCC 53103,
- Bifidobacterium longum BB536,
- Lactobacillus acidophilus NCFM,
- Bifidobacterium breve B-3,
- Lactiplantibacillus plantarum 299v, który występuje w Sanprobi IBS i jest szczepem z ponad 30-letnią historią badań, ma wysoką tolerancję oraz bezpieczeństwo, także w przypadku dzieci (pisałam o nim m.in. w artykule o bólach brzucha u dzieci, diagnostyce niedoborów żelaza u niemowląt i dzieci oraz jego właściwościach zwiększania wchłaniania żelaza w diecie ),
- Bifidobacterium bifidum R0071,
- oraz mieszanką probiotyczną VLS#3.
Na szczególną uwagę pod kątem probiotykoterapii w chorobach wątroby zasługuje probiotyk rodzimej marki Sanprobi, czyli Sanprobi 4 Enteric, który został przebadany klinicznie i wykazuje szereg właściwości wspierających “leczenie” dysbiozy jelitowej oraz stłuszczenia wątroby.
Sanprobi 4 Enteric zawiera poniższe szczepy:
- Lactococcus lactis ssp. lactis Rosell® – 1058
- Lacticcaseibacillus casei Rosell® – 215
- Lactobacillus helveticus Rosell® – 52
- Bifidobacterium bifidum Rosell® – 71.
Stłuszczona wątroba korzysta na działaniu wskazanych szczepów na kilka sposobów. Jakich? Oto fragment z publikacji “Repozytorium probiotyków Sanprobi”:
- Ochrona bariery jelitowej: podawanie Bifidobacterium bifidum Rosell® – 71 zwiększa ekspresję mucyn w enterocytach, a Lactobacillus helveticus Rosell® – 52 stymuluje produkcję białek warstwy powierzchniowej. Wzmacnia to barierę jelitową i utrudnia kolonizację nabłonka przez bakterie chorobotwórcze.
- Hamowanie rozwoju bakterii patogennych: Lactobacillus helveticus Rosell-52 ogranicza wzrost bakterii E.coli, Citrobacter rodentium, Campylobacter jejuni oraz S. typhimurium. Bifidobacterium bifidum Rosell® – 71 z kolei hamuje namnażanie się m.in. Clostridioides difficile, Escherichia coli, Listeria monocytogenes, Klebsiella penuomoniae czy Salmonella typhimurium. Zauważono, że zwiększona obecność niektórych gatunków bakterii w mikrobiocie jelitowej ma związek ze schorzeniami wątroby, np. Klebsiella pneumoniae jest nadreprezentowana przy zwłóknieniu i marskości, a Escherichia coli przy NAFLD i NASH.
- Działanie przeciwzapalne: Udowodniono synergizm szczepów zawartych w Sanprobi 4 Enteric w zakresie zmniejszania ekspresji szlaków zapalnych w enterocytach, obniżania stężenia cytokin prozapalnych oraz stymulacji syntezy cytokin przeciwzapalnych.
- Modulacja soli kwasów żółciowych: Bifidobacterium bifidum Rosell® – 71 przyczynia się do rozpadu soli żółci (ma zdolność wytwarzania enzymu hydrolazy). W ten sposób może obniżać stężenie cholesterolu LDL we krwi i zapobiegać powstawaniu kamieni żółciowych.
- Produkcja krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA): Lactococcus lactis Rosell® – 1058 oraz Lacticaseibacillus casei Rosell® – 215 stymulują wytwarzanie SCFA, m.in. kwasu masłowego, który ma udokumentowane działanie przeciwotyłościowe.
Stłuszczona wątroba zdecydowanie polubi tę mieszankę probiotyczną, ponieważ szczepy w niej zawarte celują w różne obszary terapeutyczne. To moja ulubiona mieszanka w kontekście leczenia stłuszczeniowej choroby wątroby o podłożu metabolicznym za pomocą diety, ruchu i suplementacji. Warto też dodać, że ma udokumentowane działanie w profilaktyce zakażeń okołooperacyjnych, a to naprawdę duży kaliber!
To bardzo ważny aspekt opieki po operacjach i po wszelkiego rodzaju zabiegach, ponieważ nadkażenia bakteryjne to powszechny problem, który generuje dodatkowe trudności w dochodzeniu do zdrowia przez pacjentów. Sanprobi 4 Enteric znacząco zredukował w badaniach częstość zakażeń po transplantacji wątroby.
Opublikowana przez Skonieczną Żydecka i wsp. metanaliza 25 badań klinicznych wśród 3028 dorosłych, którzy przeszli różne zabiegi chirurgiczne, a stosowali probiotyki, prebiotyki lub synbiotyki, wykazała, że:
- pre- i probiotykoterapia wpływała korzystnie na różnorodność mikrobioty jelitowej oraz liczebność gatunkową prozdrowotnych bakterii,
- stosowanie probiotyków zmniejsza stan zapalny u badanych,
- wzrastała produkcja korzystnych krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA),
- zmniejszyła się częstotliwość występowania powikłań pooperacyjnych, tj. biegunki, gorączki, zapalenia płuc, zakażenia rany pooperacyjnej, sepsy,
- istotnie skracał się czas przyjmowania antybiotyków po operacjach, występującej gorączki oraz długości pobytu w szpitalu,
- szybciej wprowadzano normalną dietę (stałe pokarmy) i płyny.
Kto był w szpitalu, miał jakiś zabieg lub odwiedzał kogoś bliskiego po zabiegu, potrafi sobie wyobrazić, jak ważne są wszystkie z wymienionych wyżej korzyści. Pacjent, który szybko dochodzi do siebie, nie ma powikłań, nie doszło u niego do nadkażenia rany pooperacyjnej, ma apetyt i może jeść normalne posiłki i pić płyny – szybciej dochodzi do zdrowia i wraca do domu w lepszej kondycji, przebywając w szpitalu krócej.
Warto o tym pamiętać, a przed planowanymi zabiegami wdrożyć odpowiednią probiotykoterapię.
PODSUMOWANIE
Stłuszczona wątroba nierozerwalnie wiąże się z bałaganem (zaburzeniem mikrobioty jelitowej) w jelitach. Wątroba rozmawia z jelitami na kilka sposobów i jest odbiorcą tego, co jelita produkują, czyli m.in. metabolitów mikrobioty jelitowej, a te nie zawsze są korzystne dla naszego zdrowia (np. LPS, etanol). Ma to miejsce dzięki istnieniu tzw. osi jelitowo-wątrobowej.
Probiotykoterapia jest elementem leczenia stłuszczeniowej choroby wątroby o podłożu metabolicznym. Warto pamiętać, że stłuszczona wątroba potrzebuje wielowymiarowego wsparcia: diety, ruchu, zaopiekowania emocji, snu i suplementacji, zawierającej żywe kultury bakterii probiotycznych, takie jak np. w Sanprobi 4 Enteric.
Dzięki takiemu holistycznemu podejściu, można CAŁKOWICIE wycofać chorobę w początkowym stadium orazznacząco zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, marskości wątroby czy raka wątrobowokomórkowego. Myślę, że jest o co się starać i w tych staraniach życzę każdemu powodzenia!
BIBILIOGRAFIA
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9747758/
- https://www.frontiersin.org/journals/microbiology/articles/10.3389/fmicb.2023.1257903/full
- https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2023.1155306/full
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10343927/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9670148/
- https://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12916-024-03317-y
- https://www.frontiersin.org/journals/nutrition/articles/10.3389/fnut.2023.1110536/full
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36984595/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10031614/
- https://www.wspolczesnadietetyka.pl/z-gabinetu-dietetyka/probiotykoterapia-w-chorobach-watroby
- https://www.frontiersin.org/journals/nutrition/articles/10.3389/fnut.2023.1155306/full
- https://www.mdpi.com/1422-0067/24/13/10718
- https://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12916-024-03317-y
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29748586/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9875992/
- https://sanprobi.pl/wp-content/uploads/repertorium-probiotykow-sanprobi-materialy-branza-medyczna-sanprobi.pdf
- Monografia: Sanprobi 4 Enteric. Współczesna dietetyka, 07/2018
- Żywienie w zaburzeniach mikrobioty jelitowej, red. naukowa E. Stachowska, PZWL
Artykuł powstał we współpracy merytorycznej z marką Sanprobi.