Nazywam się Kamila Urbaniak i jestem dyplomowanym dietetykiem co oznacza mniej więcej tyle, że skończyłam studia magisterskie na kierunku dietetyka. Studiowałam w Polsce, Turcji i obecnie w Anglii. A żeby być dokładną to na Uniwersytecie Medycznym w Warszawie, w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Akdeniz University w Turcji.
Obecnie natomiast jestem studentką angielskiej szkoły Noble Manhattan Coaching czyli największej i najstarszej szkoły coachingu w Europie. I jestem z tego bardzo dumna! 🙂 Moja chęć efektywnej pomocy powoduje, że nieustannie podnoszę swoje kompetencje.
Regularnie korzystam z kursów i webinarów branżowych, czytam branżowe czasopisma, śledzę trendy oraz aktualne badania naukowe czy rekomendacje towarzystw naukowych w kontekście dietoterapii konkretnych chorób.
Jestem także aktywną blogerką. Od ponad 6 lat na blogu KreatorniaZmian.pl umieszczam artykuły rozpowszechniające rzetelne informacje z zakresu zdrowego odżywiania zarówno w zdrowiu i chorobie, dzielę się przepisami, a także wiedzą z zakresu rozwoju osobistego i osiągania celów. Zapraszam także innych specjalistów do wywiadów dzięki czemu moi Czytelnicy mogą lepiej poznawać siebie i realizować swoje (nie tylko żywieniowe) cele.
Jestem również autorką kultowych poradników i jadłospisów dostępnych w moim sklepie online, szczególnie sprzedanego w setkach egzemplarzy poradnika dietetycznego dla osób z insulinoopornością w 3 różnych wersjach realizujących różne potrzeby żywieniowe dla osób na dietach eliminacyjnych.
CZYM SIĘ ZAJMUJĘ I CO MNIE WYRÓŻNIA
Pracuję wyłącznie z osobami dorosłymi (głównie kobietami). Z uwagi na moją osobistą historię z problemami zdrowotnymi oraz tym, że jestem posiadaczką zespołu policystycznych jajników PCOS wyspecjalizowałam się w tym zagadnieniu, a także w chorobach często towarzyszących PCOS.
- mają insulinooporność/stan przedcukrzycowy
- mają dyslipidemie (za wysoki poziom cholesterolu, trójglicerydów)
- hiperprolaktynemię
- choroby tarczycy (niedoczynność, nadczynność), a także m.in. Hashimoto
- problemy z redukcją masy ciała (nadwaga i otyłość)
- problemy z płodnością (nieregularne miesiączki, zanik miesiączki, brak owulacji, zła jakość nasienia itd)
- zespół jelita drażliwego (dieta low FODMAP)
- kobietami z zespołem policystycznych jajników PCOS
- endometriozą
- przygotowują się do ciąży lub są w ciąży i chcą żywieniem wesprzeć płodność lub prawidłowy rozwój płodu
- chcą poprawić sposób odżywiania
- mają anemię
- chcą zbilansować swój sposób odżywiania m.in. wegetarianie i weganie
- osobami na dietach eliminacyjnych np. z powodu nietolerancji histaminy, laktozy czy alergii na białka mleka krowiego
- dziećmi
- pacjentami onkologicznymi
- sportowcami amatorami i wyczynowymi
- osobami żywionymi dojelitowo i pozajelitowo
- osobami po niedawno przebytych operacjach
- osobami z zaburzeniami lub zdiagnozowanymi problemami natury psychicznej, które nie są pod stałą opieką psychologa lub psychoterapeuty. Osoby będące pod opieką wyżej wymienionych specjalistów mogą po konsultacji z nimi rozpocząć ze mną współpracę.
- osobami na dietach, które zgodnie z moim stanem wiedzy, stanowiskiem naukowym oraz etyką zawodu dietetyka są uznawane za szkodliwe lub co najmniej nie wspierające dobrostanu danej osoby
- osobami, których unikatowa kombinacja problemów zdrowotnych sprawia, że nie jestem w stanie wesprzeć ich swoją ekspertyzą.
DOŚWIADCZENIE
Doświadczenie zdobywałam w czołowych szpitalach warszawskich (m.in. Samodzielny Publiczny Centralny Szpital Kliniczny w Warszawie, Samodzielny Publiczny Dziecięcy Szpital Kliniczny w Warszawie, Samodzielny Publiczny Szpital Kliniczny im. prof. W. Orłowskiego w Warszawie, Szpital Kliniczny im. Ks. Anny Mazowieckiej w Warszawie) na oddziałach kardiologii, nefrologii, patologii ciąży, żywienia pozajelitowego, gastroenterologii, neurochirurgii, nadciśnienia tętniczego, diabetologii, endokrynologii oraz pediatrii.
Odbywałam liczne praktyki dietetyczne w poradniach dietetycznych, w Instytucie Żywności i Żywienia, w domach opieki, stacjach sanitarno-epidemiologicznych, aktywnie uczestniczyłam w działaniach koła naukowego dietetyki na SGGW. Brałam udział jako wolontariuszka w programie „Zdrowe danie, dziecięce gotowanie” Banku Żywności, którego celem była edukacja żywieniowa dzieci w świetlicach środowiskowych.
Przez 2 lata byłam członkiem zespołu sędziowskiego w ogólnopolskim programie szerzenia wiedzy żywieniowej i świadomości żywieniowej dla szkół podstawowych w ramach akcji Fundacji Banku Ochrony Środowiska „Aktywnie po zdrowie”.
Obecnie prowadzę własną praktykę dietetyczną i posiadam firmę zarejestrowaną w Anglii. Pracuję z osobami z całego świata nad poprawą diety w konkretnych jednostkach chorobowych.
PRYWATNIE
Mieszkam w Anglii, próbuję budować piękny, zdrowy i satysfakcjonujący związek, uwielbiam spacery w swoim zielonym mieście. Kocham pichcić, słuchać audiobooków i podcastów, czytać książki, uczyć się nowych rzeczy i śpiewać. 😉 I może to dziwne, ale lubię też prowadzić mojego bloga i mieć regularny kontakt z jego czytelnikami.