Zajadanie emocji

Zajadanie emocji – czym jest naprawdę i jak sobie z nim poradzić?

Zajadanie emocji jest bardzo powszechne. Spotykam się z nim na konsultacjach naprawdę bardzo często. Ba! Sama jadłam kiedyś emocjonalnie. Nadal mi się zdarza, ale to raczej epizody raz na rok niż coś co towarzyszy mi każdego dnia czy tygodnia. Jakoś sobie z tym poradziłam, ale pamiętam dobrze te czasy kiedy kłótnia z chłopakiem kończyła się jedzeniem, brak pewności siebie kończył się jedzeniem, bezsilność i brak kasy…kończyły się jedzeniem. Mogłabym…

Czytaj więcej

wapń w diecie

Wapń w diecie – rola, źródła w diecie i zapotrzebowanie

Wapń w diecie to temat choć rozpowszechniony to nadal bardzo słabo rozumiany. Wapń jest składnikiem mineralnym, który w ludzkim organizmie występuje w największej ilości i to właśnie dlatego jego tematyka jest rozpowszechniona. Spośród tych wszystkich składników o których myślimy, a które mają wpływ na nasze zdrowie czyli magnez, żelazo, cynk to właśnie wapnia jest najwięcej. Najwięcej czyli ile? Około 1,2 kg. Łatwo sobie to wyobrazić mając przed oczami 1 kg…

Czytaj więcej

insulinooporność

10 rzeczy, które musisz zrobić aby pokonać insulinooporność lub po prostu jeść zdrowiej

Insulinooporność to modny temat. Nie oszukujmy się. Zaleceń w „internetach” jest co nie miara. Można się pogubić. Wiem, że pogubienie wynika z niedoinformowania, z przeinformowania albo z tego, że w którymś kościele dzwoni, ale nie wiadomo w którym.:) Dlatego zebrałam najważniejsze rzeczy w kontekście redukcji insulinooporności, który właściwie KAŻDY powinien zrobić. No chyba, że są pewne przeciwwskazania medyczne, ale to nie jest wpis o skomplikowanych przypadkach.Jeśli należysz do skomplikowanych przypadków to najpierw warto odpowiednio zdiagnozować problemy, a później udać się do dietetyka. Jeśli…

Czytaj więcej

RESTRYKCYJNA DIETA

Restrykcyjna dieta – czym jest i dlaczego wciąż ją zaczynasz? Czy jest bezpieczna? Jakie niesie konsekwencje?

Restrykcyjna dieta – czym ona właściwie jest? Jak ją poznać? Czy jest bezpieczna i jeśli nie to dlaczego? A jeśli tak to jakie ma plusy? No i w końcu dlaczego wciąż zaczynamy nowe restrykcyjne metody odchudzania? O tym wszystkim przeczytasz w tym artykule.   RESTRYKCYJNA DIETA – DEFINICJA   Zacznę od przybliżenia terminu “restrykcyjna dieta”. Otóż w gruncie rzeczy zdefiniowanie czym naprawdę jest dieta restrykcyjna jest dosyć trudne. To dosyć płynne pojęcie.…

Czytaj więcej

DIETA W PCOS

Dieta w PCOS czyli zespole policystycznych jajników

Dieta w PCOS – czy coś takiego istnieje i czy w ogóle należy ją stosować? Jak ona wygląda? Co wolno jeść, a czego nie wolno i dlaczego? Na te i wiele innych często zadawanych pytań odpowiadam w tym wpisie. Nie tylko jako dietetyk, ale także jako kobieta, która diagnozę o PCOS kiedyś usłyszała.   Najważniejsze jest to, że dieta w PCOS istnieje i jest kluczowym, nierozerwalnym elementem leczenia tej choroby. Wraz z innymi elementami zmiany stylu życia. Jednocześnie chcę…

Czytaj więcej

posiłki w insulinooporności

Posiłki w insulinooporności – przykłady złych kompozycji i jak je naprawić

Posiłki w insulinooporności, które będą odpowiednio skomponowane to spory problem dla większości osób, które konsultuję, a które mają insulinooporność. Zaczęłam spisywać z dzienniczków przykłady źle skomponowanych posiłków, bo pomyślałam, że może to być pomocne szczególnie dla osób, które zaczynają.   W dzisiejszym wpisie pokazuję więc nie tylko posiłki  źle skomponowane, ale też daję proste wskazówki jak to poprawić. Mam nadzieję, że to okaże się pomocne 🙂   ZŁE KOMPOZYCJE POSIŁKÓW…

Czytaj więcej

dieta w nietolerancji histaminy

Nietolerancja histaminy – objawy i dieta

Nietolerancja histaminy jest stosunkowo mało znana. Odkryta została zaledwie kilkanaście lat temu, co dodatkowo nie wpływa na rozpowszechnianie informacji o tej przypadłości. Natomiast według niektórych danych nawet około 2% społeczeństwa w krajach uprzemysłowionych może cierpieć na nietolerancję histaminy. Jest ona jednak zdecydowanie rzadsza w rozpoznaniu niż nietolerancja fruktozy czy laktozy. Zdecydowaną większość zdiagnozowanych osób stanowią kobiety w średnim wieku w okolicach 40. roku życia.   KIEDY…

Czytaj więcej

indeks-glikemiczny

Indeks glikemiczny a dieta czyli co ma na niego wpływ i czy można jeść marchewkę gotowaną?

Indeks glikemiczny a dieta? Czy mają coś ze sobą wspólnego?  Oczywiście! Jeśli nie udało Ci się przeczytać mojego wcześniejszego wpisu gdzie rozłożyłam na łopatki kwestię indeksu glikemicznego i ładunku glikemicznego to koniecznie przejdź do niego teraz. Inaczej nie zrozumiesz o co chodzi w tym wpisie, w którym przybliżam CO MA WPŁYW na indeks i jak to wykorzystac na diecie. Bardzo mi zależy, żeby to co tutaj napiszę było dla Ciebie zrozumiałe i przydatne więc proszę przeczytaj poniższy wpis najpierw.   Indeks glikemiczny i ładunek…

Czytaj więcej

indeks glikemiczny i ladunek glikemiczny

Indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny produktów – co to jest?

Indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny produktów to przede wszystkim nie są żadne potwory. Chcę to zaznaczyć na samym początku. Nie wiem w jakich okolicznościach dowiadujesz się o nich, ale mogę zgadywać, że trochę Cię one przerażają. Najczęściej po raz pierwszy wiele osób słyszy o indeksie i ładunku glikemicznym gdy lekarz diagnozuje insulinooporność lub cukrzycę. Lub wtedy gdy trafia do jakiegoś specjalisty, który mówi „trzeba schudnąć – proszę stosować dietę z niskim indeksem glikemicznym„. Tylko co to w ogóle…

Czytaj więcej

przepiśnik

Jedna ważna rzecz, która całkowicie zmienia organizację zdrowego odżywiania

„Nie mam pomysłów na posiłki”.  „Nie wiem jakie obiady przygotowywać do pracy” „Zupełnie nie umiem sobie skomponować posiłku tak by był dla mnie odpowiedni”.  Znasz to? Ile razy w ciągu tygodnia zadajesz sobie te albo podobne pytania?  Wciąż masz trudność z doborem składników, wciąż nie wiesz co zjeść, wciąż przeczesujesz kolejne blogi kulinarne, aby znaleźć coś dla siebie? Spędzasz 20, 30, 40 minut na szukaniu inspiracji po czym zamykasz przeglądarkę,…

Czytaj więcej