W moim sklepie znajduje się wielejadłospisów w insulinooporności. Wiem jednak, że nie każdy może sobie pozwolić w danym momencie na zakup. Wiele osób też nie potrafi „złożyć” dla siebie propozycji posiłków z wytycznych. Mimo, że na rynku internetowym jest masę blogów, a w księgarniach są książki dot. insulinooporności ja nadal dostaję w ankiecie dla osób z insulinoopornością pytania o jadłospisy, o propozycje posiłków.
Ankietę wypełniło już dla mnie prawie 1700 OSÓB! Tak 1700!!! To nie pomyłka. Wiem, że potrzebujecie inspiracji na posiłki. Dlatego oddaję Wam w „ręce” darmowy jadłospis w insulinooporności na 4 dni. Całkowicie zbilansowany. Oznacza to, że te 4 dni pokrywają zapotrzebowanie na wapń, żelazo, magnez, witaminy i pozostałe składniki mineralne. 🙂 Układając darmowy jadłospis w insulinooporności zależało mi by nie tylko był inspiracją, ale żeby był bezpieczny dla osób, które go zastosują.
Jadłospis nie marnuje produktów na tyle na ile to możliwe (nie wiem jaki rozmiar jogurtu kupisz więc ręki sobie uciąć nie mogę, ale bardzo się starałam by do marnowania nie dochodziło :). Mam nadzieję, że będzie dla Ciebie pomocny.
Podziel się tym wpisem ze wszystkimi osobami, które mogę tego potrzebować. Będę Ci bardzo wdzięczna 🙂
JADŁOSPIS W INSULINOOPORNOŚCI – 1800 KCAL
LEGENGA:
K – Kaloryczność
B – białko
T – tłuszcze
WP- węglowodany
F – błonnik
WW – wymienniki węglowodanowe
[divider style=”10″]
Poniedziałek
[divider style=”10″]
ŚNIADANIE
K:459.2 / B:17.3 / T:19.9 / WP:47.2 / F:11.2 / WW:4.8
Owsianka z truskawkami, makiem i orzechami włoskimi
- Mak niebieski – 10 g (1 x Łyżka)
- Mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu – 200 g (0.8 x Szklanka)
- Orzechy włoskie – 15 g (1 x Łyżka)
- Truskawki – 140 g (2 x Garść)
- Cynamon – 5 g (1 x Łyżeczka)
- Kardamon – 1 g (0.2 x Łyżeczka)
- Płatki owsiane (górskie) – 40 g (4 x Łyżka)
Czas przygotowania: 15 minut
- Płatki owsiane ugotuj na mleku z dodatkiem przypraw i maku.
- Do ugotowanej owsianki dodaj owoce, posyp dodatkami.
Jak komponować owsiankę w insulinooporności?
DRUGIE ŚNIADANIE
K:339.6 / B:14.6 / T:19.3 / WP:24.8 / F:6.9 / WW:2.5
Hummus z warzywami
- Marchew – 90 g (2 x Sztuka)
- Ogórek – 80 g (2 x Sztuka)
- Hummus klasyczny – 60 g (6 x Łyżeczka)
Czas przygotowania: 5 minut
- Zjedz hummus z warzywami.
Kefir
Kefir – 250 g (1 x Opakowanie)
Kilka pomysłów na obiady z niskim indeksem glikemicznym sprawdź TUTAJ
OBIAD
K:634.3 / B:43.8 / T:18.9 / WP:64.0 / F:18.9 / WW:6.4
Spaghetti bolognese z pełnoziarnistym makaronem (przepis na 2 porcje)
Zjedz 1 z 2 porcji
- Bazylia (suszona) – 8 g (2 x Łyżeczka)
- Cebula – 100 g (1 x Sztuka) Czosnek – 5 g (1 x Ząbek)
- Olej rzepakowy – 5 g (0.5 x Łyżka) Oregano (suszone) – 6 g (2 x Łyżeczka) Ser, parmezan – 32 g (4 x Łyżka)
- Makaron spaghetti pełnoziarnisty – 140 g (2.8 x Porcja)
- Pomidory krojone w soku pomidorowym – 390 g (1 x Opakowanie)
- Ocet balsamiczny – 9 g (3 x Łyżeczka)
- Papryka słodka (mielona, wędzona) – 3 g (0.6 x Łyżeczka)
- Mięso wołowe (świeżo mielone z polędwicy) – 200 g (2 x Porcja)
Czas przygotowania: 30 minut
- Cebulę pokrój drobno w kostkę i zeszklij ją na rozgrzanym oleju. W razie potrzeby podlej nieco wodą.
- Dodaj mięso.
- Dopraw ziołami, słodką papryką w proszku, solą i pieprzem.
- Dodaj pokrojone pomidory i przeciągnięty przez praskę czosnek oraz ocet balsamiczny.
Wymieszaj dokładnie i rozdrobnij mięso na patelni, aby nie było grudek.
- Gotuj na patelni od czasu do czasu mieszając aż mięso będzie gotowe, a większość wody odparuje.
- Podawaj z ugotowanym al dente makaronem i odrobioną parmezanu oraz sałatą lodową polaną oliwą.
Sałata z pomidorami i cytrynowym dressingiem
- Czosnek – 5 g (1 x Ząbek)
- Oliwa z oliwek – 5 g (0.5 x Łyżka)
- Oregano (suszone) – 1 g (0.33 x Łyżeczka)
- Sok cytrynowy – 12 g (2 x Łyżka)
- Sałata lodowa – 100 g (5 x Liść)
- Pomidory koktajlowe – 60 g (3 x Sztuka)
- Pieprz czarny mielony – 2 g (2 x Szczypta)
Czas przygotowania: 5 minut
- Sałatę i pomidory dokładnie umyj i osusz.
- Porwij liście sałaty i przekrój wzdłuż pomidorki.
- Wymieszaj oliwę, sok z cytryny i jedną łyżkę wody z oregano i czosnkiem.
- Do smaku możesz dodać ewentualnie sól i pieprz.
- Wymieszaj warzywa z dressingiem.
KOLACJA
K:366.3 / B:14.8 / T:15.1 / WP:37.4 / F:8.9 / WW:3.7
Sałatka ze szpinakiem z pomarańczą, papryką i pestkami
- Oliwa z oliwek – 5 g (0.5 x Łyżka)
- Oliwki czarne – 15 g (1 x Łyżka)
- Papryka czerwona – 70 g (0.5 x Sztuka)
- Pomarańcza – 200 g (1 x Sztuka)
- Słonecznik, nasiona, łuskane – 10 g (1 x Łyżka)
- Szpinak – 50 g (2 x Garść)
- Chleb żytni na zakwasie – 30 g (1 x Kromka)
- Szynka parmeńska (Prosciutto) – 30 g (2 x Plaster)
Czas przygotowania: 20 minut
- Opłucz liście szpinaku, osusz, ułóż na talerzu.
- Pomarańczę pokrój w plastry. Wyłóż na szpinak. Dodaj pokrojone warzywa, szynkę, skrop oliwą i sokiem z cytryny. Dodaj podprażone na suchej patelni nasiona słonecznika. Oprósz solą i pieprzem.
- Chleb podpiecz na suchej patelni i zjedz z sałatką.
SUMA K: 1799.4 B: 90.5 T: 73.2 WP: 173.4 F: 46.0 WW: 17.3
[divider style=”10″]
Wtorek
[divider style=”10″]
ŚNIADANIE
K:444.8 / B:29.1 / T:11.2 / WP:47.3 / F:7.9 / WW:4.8
Serek wiejski z papryką i ziołami
- Kiełki rzodkiewki – 16 g (2 x Łyżka)
- Papryka czerwona – 140 g (1 x Sztuka)
- Serek wiejski (naturalny) – 200 g (1 x Opakowanie)
- Chleb żytni na zakwasie – 90 g (3 x Kromka)
- Zioła prowansalskie – 3 g (1 x Łyżeczka)
Czas przygotowania: 5 minut
- Paprykę umyj i połowę pokrój wg uznania np. w kostkę. Dodaj do serka. Dopraw ziołami prowansalskimi i pieprzem.
- Zjedz z pieczywem.
DRUGIE ŚNIADANIE
K:341.0 / B:13.4 / T:19.8 / WP:25.2 / F:4.4 / WW:2.5
Truskawki
Truskawki – 175 g (2.5 x Garść)
Jogurt naturalny
Jogurt naturalny – 250 g (12.5 x Łyżka)
Orzechy włoskie
Orzechy włoskie – 20 g (1.33 x Łyżka)
OBIAD
K:634.3 / B:43.8 / T:18.9 / WP:64.0 / F:18.9 / WW:6.4
Spaghetti bolognese z pełnoziarnistym makaronem (przepis na 2 porcje)
Zjedz 1 z 2 porcji
- Bazylia (suszona) – 8 g (2 x Łyżeczka)
- Cebula – 100 g (1 x Sztuka)
- Czosnek – 5 g (1 x Ząbek)
- Olej rzepakowy – 5 g (0.5 x Łyżka)
- Oregano (suszone) – 6 g (2 x Łyżeczka)
- Ser, parmezan – 32 g (4 x Łyżka)
- Makaron spaghetti pełnoziarnisty – 140 g (2.8 x Porcja)
- Pomidory krojone w soku pomidorowym – 390 g (1 x Opakowanie)
- Ocet balsamiczny – 9 g (3 x Łyżeczka)
- Papryka słodka (mielona, wędzona) – 3 g (0.6 x Łyżeczka)
- Mięso wołowe (świeżo mielone z polędwicy) – 200 g (2 x Porcja)
Czas przygotowania: 30 minut
- Cebulę pokrój drobno w kostkę i zeszklij ją na rozgrzanym oleju. W razie potrzeby podlej nieco wodą.
- Dodaj mięso.
- Dopraw ziołami, słodką papryką w proszku, solą i pieprzem.
- Dodaj pokrojone pomidory i przeciągnięty przez praskę czosnek oraz ocet balsamiczny.
Wymieszaj dokładnie i rozdrobnij mięso na patelni, aby nie było grudek.
- Gotuj na patelni od czasu do czasu mieszając aż mięso będzie gotowe, a większość wody odparuje.
- Podawaj z ugotowanym al dente makaronem i odrobioną parmezanu oraz sałatą lodową polaną oliwą.
Sałata z pomidorami i cytrynowym dressingiem
- Czosnek – 5 g (1 x Ząbek)
- Oliwa z oliwek – 5 g (0.5 x Łyżka)
- Oregano (suszone) – 1 g (0.33 x Łyżeczka)
- Sok cytrynowy – 12 g (2 x Łyżka)
- Sałata lodowa – 100 g (5 x Liść)
- Pomidory koktajlowe – 60 g (3 x Sztuka)
- Pieprz czarny mielony – 2 g (2 x Szczypta)
Czas przygotowania: 5 minut
- Sałatę i pomidory dokładnie umyj i osusz.
- Porwij liście sałaty i przekrój wzdłuż pomidorki.
- Wymieszaj oliwę, sok z cytryny i jedną łyżkę wody z oregano i czosnkiem.
- Do smaku możesz dodać ewentualnie sól i pieprz.
- Wymieszaj warzywa z dressingiem.
KOLACJA
K:387.4 / B:8.6 / T:19.0 / WP:38.3 / F:9.8 / WW:3.9
Kanapki z hummusem i ogórkiem kiszonym
- Kiełki rzodkiewki – 16 g (2 x Łyżka)
- Hummus klasyczny – 60 g (6 x Łyżeczka)
- Chleb żytni na zakwasie – 75 g (2.5 x Kromka)
- Czarnuszka – 2 g (0.4 x Łyżeczka)
- Ogórki, kiszone – 120 g (2 x Sztuka)
Czas przygotowania: 5 minut
Posmaruj chleb hummusem i połóż pokrojonego ogórka i kiełki. Posyp czarnuszką.
SUMA K: 1807.5 B: 95.0 T: 68.9 WP: 174.8 F: 41.0 WW: 17.6
[divider style=”10″]
Środa
[divider style=”10″]
ŚNIADANIE
K:440.6 / B:20.4 / T:23.0 / WP:32.2 / F:7.8 / WW:3.3
Jajecznica ze szpinakiem, papryką i żytnim chlebem
- Jaja kurze całe – 112 g (2 x Sztuka)
- Oliwa z oliwek – 10 g (1 x Łyżka)
- Papryka czerwona – 140 g (1 x Sztuka)
- Szpinak – 50 g (2 x Garść)
- Chleb żytni na zakwasie – 60 g (2 x Kromka)
- Czarnuszka – 2 g (0.4 x Łyżeczka)
Czas przygotowania: 10 minut
- Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj umyty i osuszony szpinak. Poczekaj chwilę aż zmniejszy swoją objętość, a następnie dodaj jaja.
- Wymieszaj dokładnie. Dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem, solą i słodką papryką oraz suszonym czosnkiem.
- Podaj z pieczywem i pokrojoną w kostkę świeżą papryką. Posyp czarnuszką.
DRUGIE ŚNIADANIE
K:351.4 / B:17.1 / T:17.6 / WP:23.8 / F:13.1 / WW:2.3
Smoothie malinowe z zarodkami pszennymi
- Jogurt naturalny – 250 g (12.5 x Łyżka)
- Maliny – 120 g (2 x Garść)
- Zarodki pszenne – 10 g (1 x Łyżka)
- Nasiona chia – 5 g (1 x Łyżeczka)
- Stewia w płynie (stevia) – 4 g (2 x Kropla)
Czas przygotowania: 10 minut
Zblenduj wszystkie składniki. W razie potrzeby osłódź nieco stewią lub ksylitolem. Możesz tez zjeść jogurt z owocami i dodatkami pomijając blendowanie.
Migdały
Migdały – 15 g (1 x Łyżka)
OBIAD
K:626.0 / B:44.3 / T:19.9 / WP:61.3 / F:10.6 / WW:6.2
Pęczotto z warzywami i kurczakiem (przepis na 2 porcje)
Zjedz 1 z 2 porcji
- Cebula – 100 g (1 x Sztuka)
- Cukinia – 300 g (1 x Sztuka)
- Czosnek – 5 g (1 x Ząbek)
- Kasza jęczmienna, pęczak – 135 g (9 x Łyżka)
- Marchew – 45 g (1 x Sztuka)
- Mięso z piersi kurczaka, bez skóry – 300 g (3 x Porcja)
- Oliwa z oliwek – 30 g (3 x Łyżka)
- Pieczarka uprawna, świeża – 120 g (6 x Sztuka)
- Tymianek – 4 g (1 x Łyżeczka)
- Mielona papryka chili – 2 g (2 x Szczypta)
- Papryka żółta – 140 g (1 x Sztuka)
- Bulion warzywny (domowy) – 500 g (2 x Szklanka)
Czas przygotowania: 30 minut
- Na rozgrzaną patelnię wylej oliwę. Rozpuść a następnie dodaj pokrojoną drobno w kostkę cebulę oraz czosnek.
- Zeszklij mieszając.
- Następnie dodaj pęczak i smaż ciągle mieszając około 2-3 minuty.
- Następnie dodaj około 150-200 ml wody lub bulionu domowego jeśli dysponujesz. Mieszaj kaszę na patelni aż wchłonie wodę po czym dodaj pokrojone wg uznania drobno warzywa oraz kurczaka. Dopraw obficie całość pieprzem, słodką papryką i tymiankiem. Posól do smaku.
- Następnie zalej znów wodą/bulionem – wlej około 300 ml. Zmniejsz ogień na średni i przykryj całość.
- Gotuj od czasu do czasu mieszając aż kasza, warzywa i kurczak będą gotowe. Powinno to zająć około 15-20 minut. W razie potrzeby podlej wodą. Dopraw do smaku ponownie pieprzem, słodką papryką, chilli i pieprzem ziołowym.
Czarnuszka
Czarnuszka – 2 g (0.4 x Łyżeczka)
KOLACJA
K:390.7 / B:18.0 / T:11.9 / WP:50.9 / F:13.1 / WW:5.1
Zupa pomidorowa z soczewicą (przepis na 5 porcji)
Zjedz 1 z 5 porcji
- Cebula – 200 g (2 x Sztuka)
- Czosnek – 10 g (2 x Ząbek)
- Marchew – 135 g (3 x Sztuka)
- Miód pszczeli – 24 g (1 x Łyżka)
- Oliwa z oliwek – 20 g (2 x Łyżka)
- Seler naciowy – 135 g (3 x Łodyga)
- Soczewica czerwona, nasiona suche – 200 g (16.67 x Łyżka)
- Pomidory krojone w soku pomidorowym – 780 g (2 x Opakowanie)
- Mielona słodka papryka – 15 g (3 x Łyżeczka)
- Pieprz czarny mielony – 10 g (10 x Szczypta) Sos sojowy jasny – 20 g (2 x Łyżka)
- Woda – 1000 g (4 x Szklanka)
- Papryka słodka (mielona, wędzona) – 7 g (1.4 x Łyżeczka)
- Kmin rzymski (kumin) – 8 g (2 x Łyżeczka)
Czas przygotowania: 35 minut
Cebulę i czosnek pokrój drobno. Seler naciowy w drobne paseczki, a marchewkę w małą kostkę.
Na garnka o grubym dnie wlej olej i rozgrzej go a następnie dodaj cebulę, duś chwilę po czym dodaj resztę warzyw. Mieszaj i podsmażaj jeszcze 1-2 minuty. .Następnie dodaj nieco wody, zmniejsz ogień i przykryj garnek. Duś warzywa kolejne 4-5 minut.
Między czasie przepłucz pod bieżącą wodą dobrze soczewicę, aby woda straciła mleczne zabarwienie.
Do warzyw dodaj pomidory, soczewicę, wodę i wszystkie przyprawy wraz z pokrojonym czosnkiem. Do zupy dodaj też 2 łyżeczki mielonej, suszonej kolendry.Gotuj do miękkości soczewicy pod przykryciem około 10-15 minut. Na sam koniec odlej 3-5 łyżek wazowych zupy i zblenduj je, dodaj do zupy ponownie. Dopraw pieprzem i solą.
DYNIA, PESTKI, ŁUSKANE
Dynia, pestki, łuskane – 10 g (1 x Łyżka)
CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE
Chleb żytni na zakwasie – 30 g (1 x Kromka)
SUMA K: 1808.8 B: 99.9 T: 72.4 WP: 168.2 F: 44.6 WW: 17.0
Inny pomysł na zupę z soczewicy TUTAJ
[divider style=”10″]
Czwartek
[divider style=”10″]
ŚNIADANIE
K:431.6 / B:19.9 / T:14.8 / WP:47.9 / F:9.4 / WW:4.9
Kanapka z szynką parmeńską i suszonymi pomidorami
- Kiełki rzodkiewki – 16 g (2 x Łyżka)
- Pomidor – 120 g (1 x Sztuka)
- Słonecznik, nasiona, łuskane – 5 g (0.5 x Łyżka)
- Suszone pomidory (w oleju z ziołami, odsączone) – 45 g (3 x Sztuka)
- Chleb żytni na zakwasie – 90 g (3 x Kromka)
- Szynka parmeńska (Prosciutto) – 45 g (3 x Plaster)
Czas przygotowania: 5 minut
- Zrób kanapki, posyp słonecznikiem i udekoruj kiełkami.
DRUGIE ŚNIADANIE
K:364.1 / B:17.4 / T:20.9 / WP:19.8 / F:10.2 / WW:2.0
Sałatka z rukoli i szpinaku z ciecierzycą i fetą
- Oliwa z oliwek – 10 g (1 x Łyżka)
- Oregano (suszone) – 3 g (1 x Łyżeczka)
- Rukola – 20 g (1 x Garść)
- Rzodkiewka – 60 g (4 x Sztuka)
- Ser typu „Feta” – 50 g (1 x Porcja)
- Szpinak – 37 g (1.48 x Garść)
- Ciecierzyca (w zalewie) – 80 g (4 x Łyżka)
- Pomidory koktajlowe – 100 g (5 x Sztuka)
- Ocet balsamiczny – 6 g (2 x Łyżeczka)
Czas przygotowania: 5 minut
- Ciecierzycę odsącz z zalewy i opłucz pod bieżącą wodą. Ułóż na rukoli i szpinaku.
- Pomidorki koktajlowe i rzodkiewki pokrój na połówki. Oprósz fetą. Wymieszaj wszystkie składniki. Polej octem balsamicznym (świetnie sprawdzi się zredukowany ocet balsamiczny, który jest dostępny w postaci takiej nieco gęstszej formy) wymieszanym z oliwą i ziołami.
OBIAD
K:626.0 / B:44.3 / T:19.9 / WP:61.3 / F:10.6 / WW:6.2
Pęczotto z warzywami i kurczakiem (przepis na 2 porcje)
Zjedz 1 z 2 porcji
- Cebula – 100 g (1 x Sztuka)
- Cukinia – 300 g (1 x Sztuka)
- Czosnek – 5 g (1 x Ząbek)
- Kasza jęczmienna, pęczak – 135 g (9 x Łyżka)
- Marchew – 45 g (1 x Sztuka)
- Mięso z piersi kurczaka, bez skóry – 300 g (3 x Porcja)
- Oliwa z oliwek – 30 g (3 x Łyżka)
- Pieczarka uprawna, świeża – 120 g (6 x Sztuka)
- Tymianek – 4 g (1 x Łyżeczka)
- Mielona papryka chili – 2 g (2 x Szczypta)
- Papryka żółta – 140 g (1 x Sztuka)
- Bulion warzywny (domowy) – 500 g (2 x Szklanka)
Czas przygotowania: 30 minut
- Na rozgrzaną patelnię wylej oliwę. Rozpuść a następnie dodaj pokrojoną drobno w kostkę cebulę oraz czosnek.
- Zeszklij mieszając.
- Następnie dodaj pęczak i smaż ciągle mieszając około 2-3 minuty.
- Następnie dodaj około 150-200 ml wody lub bulionu domowego jeśli dysponujesz. Mieszaj kaszę na patelni aż wchłonie wodę po czym dodaj pokrojone wg uznania drobno warzywa oraz kurczaka. Dopraw obficie całość pieprzem, słodką papryką i tymiankiem. Posól do smaku.
- Następnie zalej znów wodą/bulionem – wlej około 300 ml. Zmniejsz ogień na średni i przykryj całość.
- Gotuj od czasu do czasu mieszając aż kasza, warzywa i kurczak będą gotowe. Powinno to zająć około 15-20 minut. W razie potrzeby podlej wodą. Dopraw do smaku ponownie pieprzem, słodką papryką, chilli i pieprzem ziołowym.
Czarnuszka
Czarnuszka – 2 g (0.4 x Łyżeczka)
KOLACJA
K:390.7 / B:18.0 / T:11.9 / WP:50.9 / F:13.1 / WW:5.1
Zupa pomidorowa z soczewicą (przepis na 5 porcji)
Zjedz 1 z 5 porcji
- Cebula – 200 g (2 x Sztuka)
- Czosnek – 10 g (2 x Ząbek)
- Marchew – 135 g (3 x Sztuka)
- Miód pszczeli – 24 g (1 x Łyżka)
- Oliwa z oliwek – 20 g (2 x Łyżka)
- Seler naciowy – 135 g (3 x Łodyga)
- Soczewica czerwona, nasiona suche – 200 g (16.67 x Łyżka)
- Pomidory krojone w soku pomidorowym – 780 g (2 x Opakowanie)
- Mielona słodka papryka – 15 g (3 x Łyżeczka)
- Pieprz czarny mielony – 10 g (10 x Szczypta)
- Sos sojowy jasny – 20 g (2 x Łyżka)
- Woda – 1000 g (4 x Szklanka)
- Papryka słodka (mielona, wędzona) – 7 g (1.4 x Łyżeczka)
- Kmin rzymski (kumin) – 8 g (2 x Łyżeczka)
Czas przygotowania: 35 minut
Cebulę i czosnek pokrój drobno. Seler naciowy w drobne paseczki, a marchewkę w małą kostkę.
Na garnka o grubym dnie wlej olej i rozgrzej go a następnie dodaj cebulę, duś chwilę po czym dodaj resztę warzyw. Mieszaj i podsmażaj jeszcze 1-2 minuty. .Następnie dodaj nieco wody, zmniejsz ogień i przykryj garnek. Duś warzywa kolejne 4-5 minut.
Między czasie przepłucz pod bieżącą wodą dobrze soczewicę, aby woda straciła mleczne zabarwienie.
Do warzyw dodaj pomidory, soczewicę, wodę i wszystkie przyprawy wraz z pokrojonym czosnkiem. Do zupy dodaj też 2 łyżeczki mielonej, suszonej kolendry.Gotuj do miękkości soczewicy pod przykryciem około 10-15 minut. Na sam koniec odlej 3-5 łyżek wazowych zupy i zblenduj je, dodaj do zupy ponownie. Dopraw pieprzem i solą.
Dynia, pestki, łuskane
Dynia, pestki, łuskane – 10 g (1 x Łyżka)
Chleb żytni na zakwasie
Chleb żytni na zakwasie – 30 g (1 x Kromka)
SUMA K: 1812.4 B: 99.6 T: 67.4 WP: 179.9 F: 43.3 WW: 18.2
[divider style=”10″]
LISTA ZAKUPÓW
[divider style=”10″]
PRODUKT GRAMATURA ILOŚĆ SZACUNKOWA
OWOCE I WARZYWA
Cebula 800 g 8 x Sztuka
Ciecierzyca (w zalewie) 60 g 4 x Łyżka
Cukinia 600 g 2 x Sztuka
Czosnek 50 g 10 x Ząbek
Kiełki rzodkiewki 48 g 6 x Łyżka
Maliny 120 g 2 x Garść
Marchew 450 g 10 x Sztuka
Ogórek 80 g 2 x Sztuka
Ogórki, kiszone 120 g 2 x Sztuka
Oliwki czarne 15 g 1 x Łyżka
Papryka czerwona 350 g 2.5 x Sztuka
Papryka żółta 280 g 2 x Sztuka
Pieczarka uprawna, świeża 240 g 12 x Sztuka
Pomarańcza 200 g 1 x Sztuka
Pomidor 120 g 1 x Sztuka
Pomidory koktajlowe 220 g 11 x Sztuka
Pomidory krojone w soku 2340 g 6 x Opakowanie
pomidorowym
Rukola 20 g 1 x Garść
Rzodkiewka 60 g 4 x Sztuka
Sałata lodowa 200 g 10 x Liść
Seler naciowy 270 g 6 x Łodyga
Soczewica czerwona, nasiona suche 400 g 33.33 x Łyżka
Suszone pomidory (w oleju z 45 g 3 x Sztuka
ziołami, odsączone)
Szpinak 137 g 5.48 x Garść
Truskawki 315 g 4.5 x Garść
PRZYPRAWY I ZIOŁA
Bazylia (suszona) 16 g 4 x Łyżeczka
Cynamon 5 g 1 x Łyżeczka
Czarnuszka 8 g 1.6 x Łyżeczka
Kardamon 1 g 0.2 x Łyżeczka
Kmin rzymski (kumin) 16 g 4 x Łyżeczka
Mielona papryka chili 4 g 4 x Szczypta
Mielona słodka papryka 30 g 6 x Łyżeczka
Oregano (suszone) 17 g 5.67 x Łyżeczka
Papryka słodka (mielona, wędzona) 20 g 4 x Łyżeczka
Pieprz czarny mielony 24 g 24 x Szczypta
Tymianek 8 g 2 x Łyżeczka
Zioła prowansalskie 3 g 1 x Łyżeczka
Makaron spaghetti pełnoziarnisty 280 g 5.6 x Porcja
NABIAŁ
Jaja kurze całe 112 g 2 x Sztuka
Jogurt naturalny 500 g 25 x Łyżka
Kefir 250 g 1 x Opakowanie
Mleko spożywcze, 1,5 % tłuszczu 200 g 0.8 x Szklanka
Ser typu „Feta” 50 g 1 x Porcja
Ser, parmezan 64 g 8 x Łyżka
Serek wiejski (naturalny) 200 g 1 x Opakowanie
ORZECHY I ZIARNA
Dynia, pestki, łuskane 20 g 2 x Łyżka
Mak niebieski 10 g 1 x Łyżka
Migdały 15 g 1 x Łyżka
Nasiona chia 5 g 1 x Łyżeczka
Orzechy włoskie 35 g 2.33 x Łyżka
Słonecznik, nasiona, łuskane 15 g 1.5 x Łyżka
INNE
Bulion warzywny (domowy) 1000 g 4 x Szklanka
Hummus klasyczny 120 g 12 x Łyżeczka
Miód pszczeli 48 g 2 x Łyżka
Ocet balsamiczny 24 g 8 x Łyżeczka
Sos sojowy jasny 40 g 4 x Łyżka
Stewia w płynie (stevia) 4 g 2 x Kropla
ZBOŻOWE
Kasza jęczmienna, pęczak 270 g 18 x Łyżka
Makaron spaghetti pełnoziarnisty 280 g 5.6 x Porcja
Płatki owsiane (górskie) 40 g 4 x Łyżka
Zarodki pszenne 10 g 1 x Łyżka
MIĘSO I WYROBY MIĘSNE
Mięso wołowe (świeżo mielone z 400 g 4 x Porcja
polędwicy)
Mięso z piersi kurczaka, bez skóry 600 g 6 x Porcja
Szynka parmeńska (Prosciutto) 75 g 5 x Plaster
TŁUSZCZE
Olej rzepakowy 10 g 1 x Łyżka
Oliwa z oliwek 135 g 13.5 x Łyżka
NAPOJE
Sok cytrynowy 24 g 4 x Łyżka
Woda 2000 g 8 x Szklanka
PIECZYWO
Chleb żytni na zakwasie 405 g 13.5 x Kromka