„Nie mam pomysłów na posiłki”.
„Nie wiem jakie obiady przygotowywać do pracy”
„Zupełnie nie umiem sobie skomponować posiłku tak by był dla mnie odpowiedni”.
Znasz to?
Ile razy w ciągu tygodnia zadajesz sobie te albo podobne pytania?
Wciąż masz trudność z doborem składników, wciąż nie wiesz co zjeść, wciąż przeczesujesz kolejne blogi kulinarne, aby znaleźć coś dla siebie?
Spędzasz 20, 30, 40 minut na szukaniu inspiracji po czym zamykasz przeglądarkę, bo nic z tego nie wyszło? Nadal, nie wiesz co zjeść!
Cóż…Wiem, że wiele osób ma z tym problem. A jak nie z tym to z nieustannym jedzeniem tego samego. No, bo ile czasu można jeść to samo?
Tymczasem rozwiązanie na takie bolączki jest tak proste. Jednocześnie tak bardzo niedoceniane! A jest nim?
PRZEPIŚNIK
Wiem! „Ameryki nie odkryłaś Kamila” – powiesz. Kto dzisiaj korzysta z przepiśników albo je tworzy? To przecież coś dla mojej babci! Poza tym w przepiśnikach to raczej się ciasta znajdują, a nie śniadania, obiady czy kolacje!
I w tym tkwi problem! Kto powiedział, że przepiśniki są domeną naszych babć, a ich zawartość sprowadza się do szarlotki i sernika? Nikt. No właśnie 🙂
ZALETY PRZEPIŚNIKA
Nasze życie jest szybkie,wciąż jesteśmy w niedoczasie, a obowiązków mamy dużo. Głowy zaprząta nam masaaaaaa rzeczy do zrobienia każdego dnia, tygodnia czy miesiąca. Codziennie też mierzymy się z tysiącami myśli i musiły podejmować ogromną ilość decyzji. Jednym z takich obszarów jest jedzenie i gotowanie.
Przepiśnik czyli zbiór sprawdzonych przez Ciebie przepisów w formie papierowej lub elektronicznej to rozwiązanie na te bolączki. Nie musisz bowiem podejmować zbyt wielu decyzji mając przepiśnik, a przynajmniej ilość decyzji do podjęcia jest ograniczona przez co działasz sprawniej i szybciej.
Przepiśnik:
- pozwala Ci zebrać najbardziej sprawdzone przepisy w jednym miejscu
- jest zawsze pod ręką (a przynajmniej powinien być)
- zawiera opcje szybkich dań, aby nie musieć spędzać 2-óch godzin w kuchni
- zawiera przepisy z opcjami na takie posiłki, do których składniki masz zawsze w domu albo z łatwościa możesz je dokupić
- daje Ci możliwość rozbudowywania bazy podstawowych przepisów
- jest niezawodny w sytuacjach paraliżu decyzyjnego i paniki pt. „nie mam co ugotować” albo ” nie wiem co ugotować” – zerkasz w przepiśnik i już wiesz
- ratuje w podbramkowych sytuacjach
- stanowi bazę do modyfikacji
- sprzyja nauce gotowania osobom początkującym
- oszczędza czas
- w czasem staje się „głównym centrum dowodzenia”, bo możesz w nim umieszać swoje popisowe dania, a także takie, które gotujesz na szczególnie okazje, święta czy imprezy. Przyznaj się przed sobą ile razy w takich sytuacjach grzebiesz znów w sieci, aby znaleźć inspirację? Tracisz czas…? Przepiśnik załatwił by to w chwilę 🙂
Nie jestem w stanie pokazać tutaj jak dużą korzyść emocjonalną i funkcjonalną daje taki przepiśnik. To jest coś co doceni TYLKO ktoś kto zaczął go prowadzić. To totalny „game changer” dla osób na dietach odchudzających i niekwestionowany pomocnik w planowaniu zdrowego odżywiania i gotowania.
Nie da się przecenić jego zalet, ale trzeba spróbować najpierw go zrobić!
Wiele kobiet, z którymi indywidualnie współpracuję zakładając przepiśnik mówi, że to najlepsza rzecz jaką zrobiły dla polepszenia swojej diety. Doceniła go też jakiś czas temu Ania z bloga Niebałaganka, która w wywiadzie mówiła właśnie o tym. Uwaga! To nie ja mówiłam Ani o przepiśniku – sama kiedyś na to wpadła 🙂
JAK ZROBIĆ PRZEPIŚNIK?
Opcji jest naprawdę bardzo wiele.
1. Niektóre osoby przepiśniki tworzą elektronicznie np. w takich aplikacjach jak Trello, albo zapisują przepisy w zakładkach przeglądarki. Minus takiego rozwiązania to jednocześnie jego plus. Wszystko jest na komputerze, przejrzyście uporządkowane, ale zabieranie komputera do kuchni to średni pomysł. Może się coś na niego wylać, pobrudzić. Ryzykowne. Poza tym kiedy zabranie internetu (wiem, wiem…ponoć się to nie wydarza, ale gdyby…) to nie masz dostępu do przepiśnika…
2. Inne osoby kupują zeszyt i wszystko piszą w nim ręcznie. Taki sposób jest dobry, ale zabiera więcej czasu – wszystko musisz przepisać bowiem do zeszytu ręcznie. Jeśli jesteś osobą, która lubi odręczne pismo i ma czas na pisanie – śmiało 🙂 Pisz w zeszycie!
3. Jeszcze inne kopiują przepisy z internetu, robią zdjęcia przepisom z gazet, przepisują na komputer, drukują na kartkach i wczepiają w segregator. To mój faworyt! Segregator jest na wyciągnięcie ręki. Jak się zabrudzi, coś na niego wyleje to zwyczajnie nie jest nam tak szkoda, a zapisane pliki z przepisami zawsze można wydrukować raz jeszcze. Nic więc nie tracimy. W razie braku internetu jest z nami. 🙂
Każdy sposób jest dobry pod warunkiem, że będzie działał u Ciebie. Musisz się zastanowić czego potrzebujesz i czego oczekujesz od przepiśnika? Jakie posiłki chcesz tam umieścić? Czy chodzi Ci tylko o obiady, czy może też o kolacje i śniadania?
Jeśli zdecydujesz się tworzyć przepiśnik to jestem przekonana, że pomogą Ci w tym moje ebooki. Możesz je bowiem wydrukować, wpiąć w segregator, brudzić, modyfikować i robić cokolwiek Ci się przyśni.
CO ZAMIESZCZAĆ W PRZEPIŚNIU I JAK WYBIERAĆ DANIA DO PRZEPIŚNIKA?
1. Przede wszystkim spisz swoje ulubione dania, które są zdrowe i zamieść je w przepiśniku. Szczególnie te, które sprawdzają się w każdych okolicznościach.
2. Szukając w sieci nowych przepisów zanim umieścisz je w przepiśniku zadaj sobie poniższe pytania. Jeśli przepis spełni Twoje oczekiwania i na pytania niżej odpowiesz pozytywnie to śmiało – zapisz przepis.
- Czy to danie składa się ze składników, które lubię?
- Czy mam dostęp do tych składników?
- Ile czasu zajmuje przygotowanie tego dania? Czy jest szybkie w przygotowaniu?
- Jaka jest trudność wykonania tego dania? Jeśli tworzysz dopiero przepiśnik, który ma pomagać Ci na co dzień nie wybieraj dań, których przygotowanie jest dłuższe niż 1 godzina.
- Czy jestem skłonna ugotować to danie czy jest ono po prostu kuszące na zdjęciu?
- Czy to danie jest zdrowe i zawiera zdrowe produkty?
3. Zapytaj o przepisy na dania, które jadłaś u kogoś, a które Ci bardzo smakowały. Wpisz je do przepiśnika.
Te porady w zupełności wystarczą na początek. Z czasem przepisów w przepiśniku będzie na tyle dużo, że będziesz mieć dużą łatwość i szybkość organizacji gotowania i planowania zakupów. Wielu z przepisów nauczysz się na pamięć. Praktyka czyni mistrza. 🙂
Jeśli jednak wciąż nie wiesz jak się za to zabrać lub co w przepiśniku umieścić to przejrzyj mój blog i przepisy lub sprezentuj sobie ebooki. Jak mowia L’oreal „Jesteś tego warta” 🙂 🙂 🙂