Czym zastąpić masło? Jest naprawę dużo różnych możliwości. Jeśli więc jesteś na diecie eliminacyjnej (głównie bezlaktozowej i bez białek mleka krowiego) te pomysły mogą wzbogacić Twoje kanapki.
Wiele osób nie lubi jeść „suchych” kromek chleba. A przynajmniej często to słyszę od Was na konsultacjach, że pieczywo bez masła, cytuję: „to jak suchy chleb dla konia”. Nie wchodząc w polemikę poniżej podaję kilkanaście propozycji, które sprawią, że kanapka nie będzie sucha. Ba! Będzie o wiele ciekawsza, bo dodatki te nadadzą im zupełnie nowego, odmiennego smaku.
Ten wpis powstał na Wasze prośby i komentarze o tym jak radzić sobie na dietach eliminacyjnych. Ponieważ eliminacje to naprawdę szeroki temat chcę ugryźć go nieco bardziej od praktycznej strony. Zależy mi bowiem na tym, aby każdy po przeczytaniu tego wpisu otrzymał po kilka pomysłów na to, co może wprowadzić do swojego menu :). Ok! Zaczynamy 🙂
CZYM ZASTĄPIĆ MASŁO? 12 PROPOZYCJI ZAMIENNIKÓW
1. Masła orzechowe: migdałowe, z orzechów ziemnych, z nerkowców, z orzechów włoskich oraz laskowych
Na kanapki serwowane na słodko, masła orzechowe pasują idealnie. Znam jednak osoby, które potrafią zjeść kanapkę z wędliną i warzywami uprzednio smarując ją masłem orzechowym. Ma ono lekko słonawy smak, więc jeśli takowy preferujesz, być może i Tobie posmakuje. Zobacz też ranking maseł z orzechów ziemnych.
Masła migdałowe i z nerkowców są nieco słodsze w smaku, ale wciąż bardziej neutralne na kanapki. W diecie paleo lub wegańskiej z wymoczonych przez noc, a następnie zblendowanych nerkowców robi się tak zwany „twarożek”. Polecam wypróbować go jako smarowidło na kanapkę. Jeśli z powodów zdrowotnych musisz wykluczyć orzechy, to ta propozycja niestety nie będzie dla Ciebie. Może za to sprawdzi się kolejna.
2. Masła/pasty/ smarowidła z pestek dyni/nasion słonecznika czy tahini (z sezamu)
Zblendowanymi na gładką masę pestkami dyni lub słonecznika można spokojnie zastąpić masło. Pestki dyni w postaci smarowidła mają dosyć intensywny smak, ale za to słonecznik jest bardziej stonowany i neutralny. Jeśli na diecie bezmlecznej jest również Twoje dziecko to prawdopodobnie smak słonecznika będzie dla niego bardziej odpowiedni. Jeśli podprażysz słonecznik przed blendowaniem otrzymasz bardziej intensywny smak i aromat – to może być zarówno wada i zaleta. Zachęcam do spróbowania obu wersji.
Możesz również użyć tahini, czyli pasty z sezamu (przepis tutaj). Polecam samodzielnie przygotowywać takiego pasto-masła. Jednak jeśli nie masz możliwości i musisz kupić gotowe, to najlepiej, żeby w jego składzie był tyko składnik główny i ewentualnie dodatek oleju (nigdy palmowego!). Absolutnie unikaj wszelkich maseł i past, do których dodano sól, cukier albo inne półprodukty.
3. Awokado
Awokado to oczywisty zamiennik masła. Każdy o nim pisze i proponuje, jeśli tylko padnie pytanie „czym zastąpić masło?”. Awokado jest tłuste, kremowe i bardzo odżywcze.
Sprawdź też 5 pomysłów na awokado oraz Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado
Awokado jest wdzięczne również dlatego, że jest proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy je przekroić na pół i łyżeczką „wydłubać” nieco zawartości. Takie awokado rozdrobnione widelcem można nałożyć na kanapkę i gotowe. Aby nie czerniało warto je skropić sokiem z cytryny i włożyć do lodówki.
Wiele osób twierdzi, że nie cierpi awokado i go do ust nie włoży. Uwierz mi, czasem po prostu trzeba dać mu szansę lub odpowiednio wkomponować w posiłki. Sprawdź np.
4. Przecier pomidorowy lub ewentualnie dobrej jakości ketchup*
Pomysł na nakładanie na kanapkę przecieru pomidorowego zrozumiałam po latach patrzenia jak robiła to moja mama 😉 Ona po prostu czyniła z tego rytuał. Jadła kanapki z przecierem pomidorowym, a wcześniej kroiła w drobną kostkę ogórka kiszonego, cebulę i szynkę 🙂 Jeśli lubisz, spokojnie możesz zastąpić masło przecierem, również gotowym.
Najlepiej szukać takiego o zwartej konsystencji – łatwiej się rozsmarowuje na kanapce. Nie każdy przecier smakuje każdemu, dlatego spróbuj poeksperymentować z różnymi markami.
Jakie jeszcze zalety posiada przecier? Między innymi zawiera dużo likopenu, który należy do tak zwanych karotenoidów i ma właściwości przeciwutleniające.
Co to oznacza? W skrócie ma właściwości przeciwnowotworowe, przeciwstarzeniowe, naprawcze, a także, jak wykazują niektóre badania, korzystnie wpływa na zachowanie prawidłowego poziomu cholesterolu całkowitego. Jeśli więc zastanawiasz się czym zastąpić masło, to koncentrat jest najtańszym i najprostszym sposobem.
Wspomniałam też o ketchupie. Przy ketchupie należy jednak postawić naprawdę dużą gwiazdkę *. Dlaczego? Z uwagi na sporą ilość cukru, który dodają do niego producenci. Należy więc starać się wybierać taki, które po pierwsze zrobiony został z pomidorów, a po drugie nie zawiera żadnych podejrzanych dla Ciebie składników. Sprawdź zestawienie ketchupów.
Pozostając przy temacie pomidorów. Kolejny zamiennik to?
5. Pasta z pomidorów suszonych
Mam na myśli zarówno te suszone na słońcu, które można kupić bez żadnych dodatków, jak i te w zalewie z oleju. Pomidory wystarczy zblendować i już – gotowe. Ja bardzo lubię taką pastę z suszonych pomidorów i ziaren słonecznika z dodatkiem oliwy i np. czosnku. Inny pomysł na wykorzystanie suszonych pomidorów to zblendowanie ich z ugotowaną kaszą jaglaną lub manną. Nie jestem zwolenniczką manny, bo ma małą wartość odżywczą, ale z doświadczenia wiem, że niektórym osobom taka pasta z kaszą jaglaną nie odpowiada, za to z manną już smakuje. Każdy ma nieco inne upodobania i warto testować 🙂
6. Chrzan
Chrzan to kolejny pomysł na problem „czym zastąpić masło”. Jest delikatny w smaku i o ile nie zawiera masy cukru (warto sprawdzać etykietę) i innych zbędnych dodatków, to sprawdzi się idealnie. Tutaj można zobaczyć zestawienie różnych marek chrzanów.
7. Musztarda
Bez dwóch zdań musztarda wygrywa wśród wielu moich klientów. Jest tania, smaczna, łatwa w użyciu, nie psuje się szybko.
Bardzo dobry skład ma np. musztarda z Auchan.
8. Hummus i inne pasty z warzyw strączkowych, jaj, ryb lub z mięsem
Tutaj możliwości można naprawdę mnożyć. Ilość wszelkiego rodzaju past zarówno mięsnych, rybnych jak i roślinnych jest olbrzymia. Możesz wybrać gotowy hummus (sprawdź ranking) w sklepie lub zrobić samodzielnie w domu (przepis znajdziesz tutaj).
Hummus, moim zdaniem jest najwdzięczniejszy w użytkowaniu i smaku ze wszystkich past. Pasuje naprawdę do wielu kombinacji na kanapce. Dodatkowo jest bezglutenowy i bezmleczny, więc sporo osób na dietach eliminujących nabiał lub gluten może go spożywać bez ograniczeń.
Innymi dosyć popularnymi pastami na kanapkę, które spowodują, że dodatek masła będzie zbędny to: pasta z makreli, pasta z tuńczyka, pasta jajeczna (jaja niestety często muszą być eliminowane więc nie jest to propozycja dla wszystkich), pasta z fasoli, bobu, guacamole czyli ze wspomnianego wcześniej awokado, pasta z bakłażana, z papryki, buraków, groszku i inne.
9. Pesto z bazylii, jarmużu, szpinaku, rukoli
Pesto, czyli zblendowane warzywa liściaste z olejem (najlepiej oliwą z oliwek) i dodatkami np. czosnku, orzechów, to dobry pomysł na zastąpienie masła. Jest wystarczająco tłuste, łatwo je rozsmarować na kanapce, a do tego jest szybkie w przygotowaniu. Co więcej, można go używać na wiele innych sposobów, nie tylko na kanapkę. Dodaj go do makaronu, użyj jako dressingu do sałatki lub upiec z jego dodatkiem rybę czy mięso. Morze możliwości. Moim ulubionym sposobem na użycie pesto jest wymieszanie go np. z naturalnym serkiem czy jogurtem greckim (to niestety nie dla osób na eliminacji, ale już dla osób z nietolerancją laktozy może się sprawdzić jeśli serek będzie bezlaktozowy) i użycie takiej mieszanki jako dipu do surowych warzyw! Mniam 🙂
10. Tapenada z czarnych lub zielonych oliwek
Szybki i łatwy przepis na pastę, która zadowoli kubki smakowe osób uwielbiających oliwki. Ja bardzo lubię pastę Marty z Jadłonomii. Ma ona prawie same plusy ale i jeden minus… Oliwki są bowiem bardzo zasobne w sód, a więc osoby z problemami nerkowymi czy z wysokim ciśnieniem powinny ich unikać.
11. Oliwa z oliwek, olej lniany, z awokado lub rzepakowy
Ot tak! Można chleb skropić oliwą z oliwek lub wybranym olejem. Nie polecam oleju kokosowego na chleb, bo można z nim przesadzić, a nie jest to najzdrowszy tłuszcz na świecie (choć ma wiele korzystnych właściwości). Zdecydowanie lepiej użyć oliwy lub oleju lnianego.
Jeśli jednak miałabym dokonywać powiedzieć co powinno na kanapce zastąpić masło to oleje byłyby gdzieś na końcu. Są to czyste, wyekstrahowane tłuszcze, o wysokiej kaloryczności, z którymi łatwo przesadzić. Dodatkowo nie zawierają błonnika jak i innych składników odżywczych, które można dostarczyć w diecie dzięki pastom, awokado czy innym wymienionym wyżej produktom.
12. Banan
Ta opcja pasuje jedynie na kanapkę na słodko i z tego powodu ma częstsze zastosowanie w żywieniu dzieci niż dorosłych. Niemniej jednak zdradzę Wam, że banan na kanapce z masłem orzechowym i posypką z sezamu lub słonecznika to niebo w ustach 🙂
***
To już wszystkie moje pomysły w odpowiedzi na zadawane przez Was pytanie „czym zastąpić masło?”. Mam nadzieję, że dzięki tej liście znajdziesz zamiennik masła dla siebie lub dziecka, wtedy kiedy masło nie jest dla Ciebie odpowiednie, a nie chcesz podawać margaryn i mixów z tłuszczów roślinnych, w tym margaryny sojowej (notabene soja często wchodzi w skład wykluczeń na diecie eliminacyjnej).
Masz jakieś inne pomysły na zamienniki? Daj znać w komentarzu.