tahini, hummus, baba ghanush

Przepisy –pasta tahini

Pastę tahini możemy kupić w sklepie. Możemy też ją własnoręcznie przygotować! Zajmie to nam jedynie 20 – 30 minut, a słoiczek z pastą przechowywany w lodówce może nam służyć przez 3 miesiące. Pasta jest tak prosta i szybka w przygotowaniu, że szkoda za nią przepłacać! Poza tym mamy pewność, że znajdują się w niej same naturalne składniki, bez zbędnych „polepszaczy”.

Pasta tahini stanowi składnik bliskowschodnich potraw:

  • sos tahini
  • hummus
  • baba ghanush

 

tahini

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

  • 400 g sezamu
  • ½ szklanki oleju roślinnego np. oliwy z oliwek

Wykonanie:

  • sezam przesyp na blachę wyłożoną pergaminem
  • praż w piekarniku około 15 min w 180°C mieszając co kilka minut
  • uprażony sezam przerzuć do wysokiego naczynia i zblenduj z dodatkiem oleju roślinnego

Wskazówki:

  • Uprażony sezam powinien być jedynie zarumieniony i lekko lśniący od wydzielanego tłuszczu. Przypalony sezam nada paście gorzki posmak (przetestowane 😉 ).
  • Podczas blendowania lekkie nasiona sezamu mogą „rozfrunąć się” po całej kuchni (przetestowane 😉 ), dlatego osłoń górę naczynia np. ręcznikiem papierowym.
  • Podana ilość składników wystarczy na przygotowanie dwóch słoiczków pasty.