Przepisy –pasta tahini
Pastę tahini możemy kupić w sklepie. Możemy też ją własnoręcznie przygotować! Zajmie to nam jedynie 20 – 30 minut, a słoiczek z pastą przechowywany w lodówce może nam służyć przez 3 miesiące. Pasta jest tak prosta i szybka w przygotowaniu, że szkoda za nią przepłacać! Poza tym mamy pewność, że znajdują się w niej same naturalne składniki, bez zbędnych „polepszaczy”.
Pasta tahini stanowi składnik bliskowschodnich potraw:
- sos tahini
- hummus
- baba ghanush
Składniki:
- 400 g sezamu
- ½ szklanki oleju roślinnego np. oliwy z oliwek
Wykonanie:
- sezam przesyp na blachę wyłożoną pergaminem
- praż w piekarniku około 15 min w 180°C mieszając co kilka minut
- uprażony sezam przerzuć do wysokiego naczynia i zblenduj z dodatkiem oleju roślinnego
Wskazówki:
- Uprażony sezam powinien być jedynie zarumieniony i lekko lśniący od wydzielanego tłuszczu. Przypalony sezam nada paście gorzki posmak (przetestowane 😉 ).
- Podczas blendowania lekkie nasiona sezamu mogą „rozfrunąć się” po całej kuchni (przetestowane 😉 ), dlatego osłoń górę naczynia np. ręcznikiem papierowym.
- Podana ilość składników wystarczy na przygotowanie dwóch słoiczków pasty.