Przepis – hummus

NAWYK 21 DNI
Nowy nawyk nie powstaje w 21 dni
30 października 2014
Przepisy – pasta tahini
10 listopada 2014

Przepis – hummus

Przepis – hummus

Składniki:

  • szklanka ugotowanej / puszka konserwowej cieciorki – jak ugotować ciecierzycę sprawdź na załączonej infografice
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżki soku z cytryny
  • ząbek czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Wykonanie:

  • Zblenduj razem wszystkie składniki. Gotowe! 🙂

Wskazówki:

  • Aby pasta ładnie się prezentowała polej ją oliwą z oliwek i lekko zamieszaj jej górna warstwę, a następnie posyp suszoną papryką słodka lub ostrą.
  • Hummus podawaj z pieczywem razowym i / lub warzywami.

Smacznego! 🙂

jak ugotować ciecierzycę

 

Oceń ten artykuł
Daria Nikołajuk
Daria Nikołajuk

Dopiero zaczyna się nasza przygoda z Kreatornią Zmian, a już zakochałam się w tym miejscu. Z całego serca wierzę, że wytrwam w swoich postanowieniach i będę stawała się coraz lepszym człowiekiem. Dla siebie i dla innych.

  • Paula

    nie mam oliwy z oliwek, zwykła oliwa z czosnkiem mogłaby być? i czy można użyć po prostu sezamu? pozdrawiam 😉

    • Kamila Urbaniak

      Wypowiem się w swoim imieniu Paula, a Daria niech zrobi to w swoim 🙂 Według moich kulinarnych umiejętności i wiedzy spokojnie możesz użyć oliwy z czosnkiem i sezamem. Pozdrawiam również 🙂

    • Daria Nikołajuk

      Paula, może być dowolny olej roślinny, możesz też użyć samego sezamu zamiast pasty 🙂 Pamiętaj tylko, żeby sezam zblendować na początku, bo później możesz mieć problem z uzyskaniem gładkiej masy.
      Może to rozwiąże problem – na blogu pojawił się już przepis na pastę tahini własnej roboty http://kreatorniazmian.pl/przepisy-pasta-tahini/. Zachęcam do wypróbowania 🙂 Prosta i szybka w przygotowaniu, poza tym zdrowa i wystarczy na dłuuugi czas 🙂 Pozdrawiam!

  • Katsunetka

    Już kiedyś chciałam zrobić, ale mnie przeraża, że muszę zacząć od wykonania tahini. Hummus mógł by być jednak fajną alternatywą na kanapki nawet sam.

    • Daria Nikołajuk

      Nie ma się czego bać, zrobienie tahini jest bardzo proste i zajmie 20-30 min, a słoiczek z pastą można przechowywać w lodówce nawet do 3 miesięcy. Robimy raz i wystarcza nam na długo 🙂 Przepis na pastę tahini pojawi się już w tym tygodniu na blogu. Zachęcam do wypróbowania 🙂

    • Kamila Urbaniak

      Dokładnie. Jest tak jak pisze Daria. Raz robimy, a potem wykorzystujemy. 🙂

    • Daria Nikołajuk

      Zgodnie z obietnicą – przepis na pastę tahini już na blogu! 🙂

Przeczytaj poprzedni wpis:
NAWYK 21 DNI
Nowy nawyk nie powstaje w 21 dni

Mit dotyczący formułowania nawyku w 21 dni jest tak silny, że dla wielu osób, w tym autorytetów rozwoju osobistego stał się prawdziwy. Nawet znany guru sprzedaży […]

Zamknij