Muffiny owsiane z borówkami – słodkości dla insulinoopornych

Muffiny owsiane z borówkami to szybki sposób na zaspokojenie ochoty na słodkości przy jednoczesnym dostarczeniu sporej ilości składników odżywczych do diety i niezbyt dużej ilości cukrów. Użyłam w nich do osłodzenia erytrolu, który nie dostarcza kalorii, a za co tym idzie węglowodanów. Jestem pewna, że ucieszy to osoby na diecie z niskim indeksem glikemicznym czy…

Czytaj więcej

Smoothie malinowo-orzechowe – aksamitne i sycące

  Smoothie malinowo-orzechowe. Aksamitne, kremowe, owocowo-orzechowe i sycące. To super propozycja na szybki posiłek rano lub podwieczorek czy drugie śniadanie. Sprawdzi się gdy jesteś w biegu. Posiłek idealny?   Generalnie bardzo lubię smoothies. Choć wiem, że w internecie zrobiono z nich jakieś potwory, podobnie jak z owoców dla osób z zaburzeniami gospodarki glukozowo-insulinowej. Rzecz jest…

Czytaj więcej

Smoothie z borówkami i sproszkowanymi jagodami acai

  Smoothie z borówkami i masłem orzechowym sprawdzi się na diecie osób z insulinoopornością choć oczywiścienie tylko. Ma sporą ilość tłuszczów pochodzących z masła orzechowego, a słodkości nadaje mu mały banan. Aby jeszcze lepiej zbilansować to smoothie można dodać dodatkowo 1-2 łyżeczki otrębów. Większa ilość błonnika sprawi, że odpowiedź glikemiczna po posiłku powinna być niezbyt…

Czytaj więcej

Granola żurawinowa z masłem orzechowym – bezmleczna i bezglutenowa

Granola żurawinowa z masłem orzechowym to jedna z moich ulubionych propozycji szybkiego śniadania. Sama w sobie jest pyszna i zdrowa, a dodatek masła orzechowego sprawia, że staje się bardziej syta. No i oczywiście smaczniejsza. Masło dodatkowo „skleja” składniki. Tłuszcze w nim zawarte powodują, że jest lepiej zbilansowanym „posiłkiem”.   Granola żurawinowa idealnie sprawdzi się w…

Czytaj więcej

Placki z batatów (bezglutenowe, bezmleczne) – łatwe do modyfikacji w wersji wegańskiej

Placki z batatów uwielbiam! Są idealnym uzupełnieniem obiadu, sprawdzają się na słodko i wytrawnie. Ubóstwiają je moi podopieczni na diecie bezglutenowej. Są lekkie, przepyszne, rozpływają się w ustach. Gdy nachodzi mnie ochota na coś słodkiego i mam batata robię je w towarzystwie owoców, miodu i greckiego jogurtu.   Nie będę Cię dłużej zachęcać do próbowania.…

Czytaj więcej

Granola piernikowo-daktylowa (chrupiąca i przepyszna)

Granola piernikowa z tego przepisu to hit w pracy mojego lubego. Taki hit, że nie obyło się bez tłumaczenia przepisu na język angielski, aby wszystkie koleżanki mogły skorzystać 🙂 Jest zdrowa, pyszna, prosta w przygotowaniu i łatwo ją zmodyfikować do wersji bezmlecznej czy wegańskiej. Niewątpliwym plusem granoli jest to, że można ją dość długo przechowywać,…

Czytaj więcej