Placki z batatów uwielbiam! Są idealnym uzupełnieniem obiadu, sprawdzają się na słodko i wytrawnie. Ubóstwiają je moi podopieczni na diecie bezglutenowej. Są lekkie, przepyszne, rozpływają się w ustach. Gdy nachodzi mnie ochota na coś słodkiego i mam batata robię je w towarzystwie owoców, miodu i greckiego jogurtu.
Nie będę Cię dłużej zachęcać do próbowania. 🙂 Jak masz w zanadrzu batata to nie zawahaj się go użyć.
Inne przepisy na placuszki znajdziesz poniżej:
♥ Placuszki bananowe (bezmleczne)
♥ Placuszki jaglane z borówkami i sezamem (bezmleczne, bezglutenowe)
♥ Placuszki piernikowo orzechowe bez jajek
♥ Placuszki owsiane z jabłkiem i cynamonem
♥ Placuszki z marchewką i cukinią
♥ Placuszki owsiane idealne na śniadanie
♥ Placuszki owsiano amarantusowe
PLACKI Z BATATÓW (BEZMLECZNE I BEZGLUTENOWE)
SKŁADNIKI (NA OKOŁO 10 NIEZBYT DUŻYCH PLACUSZKÓW):
- 1 średni batat (mój miał około 280g, po obraniu i ugotowaniu wyszło 250 g puree z batata)
- 1 jajko (w wersji wegańskiej zastąp jajko 1 łyżką mielonego siemienia lnianego zalanego 3 łyżkami gorącej wody)
- 2 łyżki mielonych migdałów (można zastąpić dowolną mąką lub mielonymi płatkami zbożowymi)
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 2 łyżki sezamu białego (można pominąć lub dodać inne nasiona lub pestki)
- 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia (po 1 łyżce na każdy rodzaj placuszków)
DODATKOWO DO WERSJI WYTRWANEJ
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- odrobina papryki wędzonej
- sól oraz pieprz
- 3-4 łyżki pokrojonej natki pietruszki
DODATKOWO DO WERSJI NA SŁODKO
- 1 łyżka nasion słonecznika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka ksylitolu/miodu/syropu z agawy/erytrolu
PRZYGOTOWANIE:
Batata obierz, pokrój na plastry i ugotuj na parze lub w wodzie do miękkości (około 10-15 minut).
Ugotowanego batata delikatnie odciśnij z nadmiaru wody, zblenduj i dodaj do niego wszystkie składniki z podstawowej listy. Wymieszaj dokładnie.
Podziel masę na 2 części, aby uzyskać placki z batatów w dwóch odsłonach. Do jednej dodaj składniki w wersji wytrawnej, a do drugiej na słodko. Możesz też przygotować jedną z wersję i doprawić całość tylko na jeden wybrany sposób.
Na patelni rozgrzej dobrze olej. Smaż placuszki na średnim ogniu (tak aby się nie przypaliły) po około 3 minuty z każdej strony. Placuszki są bardzo delikatne i trzeba uważać jak je przekręcasz na patelni. Można dodać do nich więcej mąki, siemienia lnianego – które zwiążą więcej wody i wtedy stają się bardziej zwarte i mniej delikatne przy przekręcaniu na patelni.
Z przepisu wychodzi około 10 niezbyt wielkich placuszków. Po 5 na każdą z wersji.
WSKAZÓWKI:
- Placki z batatów w wersji wytrawnej mogą być idealnym dodatkiem do obiadu. Ja lubię je z tzatzykami lub hummusem. Sprawdzą się też na zimno do 2 śniadania czy podwieczorku.
- Łatwo można je spakować do lunchboxa i zabrać ze sobą właściwie wszędzie. Smakują też na zimno.
- Placuszki z puree z batata w wersji na słodko możesz połączyć z dowolnymi owocami, jogurtem greckim/naturalnym/serkiem lub skyrem oraz orzechami czy nasionami. Posmarowane masłem orzechowym to niebo w gębie! W takiej wersji będą odpowiednie dla osób z insulinoopornością lub innymi zaburzeniami gospodarki glukozowo-insulinowej.
Po więcej inspiracji, porad, a także przepisów zaglądaj na Facebooka oraz na mój Instagram. Zapisz się także na mój newsletter poniżej, który wysyłam z dodatkowymi skarbami, których nie publikuję nigdzie indziej ? Smacznego.