placuszki jaglane z borówkami

 

Placuszki jaglane z borówkami są proste, szybkie i co najważniejsze bezmleczne i bezglutenowe. Osoby przebywające więc na takich dietach będą na pewno zadowolone. 🙂 Jeśli jednak jesteś na diecie tradycyjnej to nic nie szkodzi by ich spróbować. Ten przepis po raz pierwszy realizowałam w odsłonie „przed i po”. 🙂 Zobaczyłam takie zdjęcia na zagranicznym kontach na instagramie i trochę pozazdrościłam.

 

Postanowiłam spróbować swoich sił i cóż…Jak widać robienie zdjęć przy naturalnym świetle płata figle. W idealnym świecie światło pada idealnie i daje ten sam odcień na tle. Niestety idealne warunki nie istnieją więc zdjęcia wyszły nieco inaczej. Postanowiłam jednak publikować efekty swojej pracy, bo „zrobione jest lepsze od doskonałego” jak mawia Ola Budzyńska. Przepis poniżej, efekty przed i po też 🙂 Smacznego . 🙂

 

Inne przepisy na placuszki znajdziesz poniżej:

Placuszki twarogowe

Placuszki bananowe (bezmleczne)

Placuszki piernikowo orzechowe bez jajek

Placuszki na kefirze

Placuszki owsiane z jabłkiem i cynamonem

Placuszki z marchewką i cukinią

Placuszki z jabłkami

Placuszki owsiane idealne na śniadanie

Placuszki owsiano amarantusowe

 

 

 

PLACUSZKI JAGLANE Z BORÓWKAMI I SEZAMEM

 

SKŁADNIKI NA 2-3 PORCJE

  • 2 banany około 240 g (im dojrzalsze tym lepiej – nie trzeba będzie dodawać dodatkowego słodziwa)
  • 2 jajka lub 2 czubate łyżki siemienia lnianego mielonego wymieszanego z 6 łyżkami gorącej wody (użyj siemienia jeśli jesteś na diecie bezjajecznej lub wegańskiej)
  • 2 łyżki sezamu białego
  • 2 łyżki erytrolu lub innego słodziwa np. stewii (sprawdzi się też ksytiltol, miód czy syrop z agawy)
  • 100 g płatków jaglanych (można wymienić na inne dowolne)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
  • 2-3 garści borówek około 100-150g lub innych owoców np. pokrojonej brzoskwini, malin

 

PRZYGOTOWANIE

 

Wszystkie składniki oprócz borówek, sezamu i oleju zblenduj blenderem lub malakserem. Do masy dodaj borówki i sezam. Wymieszaj. Rozgrzej olej na patelni i smaż placuszki na złoty kolor z obu stron. Pamiętaj, żeby nie smażyć ich na zbyt dużym ogniu jeśli nie masz specjalnego patelni, bo będą się przypalały. Generalnie im mniej oleju używamy do smażenia tym łatwiej placuszki przypalić.

Placuszki można podać z dodatkową ilością świeżych borówek lub innych owoców. Świetnie smakują z jogurtem (także roślinnym). Ja swoje posypałam dodatkowo sezamem.

 

 

placuszki jaglane z borówkami

WSKAZÓWKI

 

Placuszki można przechowywać około 2 dni w lodówce. Świetnie sprawdzą się na wynos szczególnie jeśli gdzieś wyjeżdżamy, pakujemy jedzenie na piknik czy szykujemy posiłek dla dziecka do szkoły. Można je zjeść na śniadanie, 2 śniadanie, podwieczorek i kolację. Smakują na zimno więc bez problemu można je wziąć jak wspomniałam w podróż.