Powrót do dzieciństwa 🙂 Placuszki z jabłkami nieustannie kojarzą mi się z domem rodzinnym. Lekko kwaskawy smak przełamany cukrem pudrem, mniammmmmm! Też je pamiętacie? 😉
Inne przepisy na placuszki znajdziesz poniżej:
♥ Placuszki bananowe (bezmleczne)
♥ Placuszki jaglane z borówkami i sezamem (bezmleczne, bezglutenowe)
♥ Placuszki piernikowo orzechowe bez jajek
♥ Placuszki owsiane z jabłkiem i cynamonem
♥ Placuszki z marchewką i cukinią
♥ Placuszki owsiane idealne na śniadanie
♥ Placuszki owsiano amarantusowe
Składniki:
- 4-5 jabłek
- szklanka mąki, najlepiej razowej
- małe opakowanie kefiru lub jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Jabłka obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki.
- Mieszając połącz ze sobą wszystkie składniki.
- Samaż placuszki na małym ogniu.
Wskazówki:
- Użyj gęstego kefiru lub jogurtu.
- Jeśli jabłka podczas tarcia puszczą sok, odsącz jego nadmiar.
- Jeśli ciasto okaże się zbyt rzadkie to dodaj odrobinę mąki.
- Możesz też dodać do ciasta płaską łyżeczkę sody oczyszczonej – placuszki zyskają na objętości.
- Zamiast cukrem możesz posypać placuszki utartym ksylitolem.
- Placuszki świetnie smakują i na ciepło i na zimno.
Smacznego! 🙂