Placuszki na kefirze to przepis nawet dla tych, którzy kefiru nie lubią. 🙂 Miękkie, delikatne, bardzo smaczne i puszyste. Nie ma w nich grama cukru ani tradycyjnej mąki. Zastąpiłam mąkę zmielonymi drobno płatkami owsianymi górskimi. Inspiracją dla tego przepisu stanowił oryginalny Kingi Paruzel. Wyeliminowałam jednak wspomniany cukier i mąkę, aby zrobić z nich jeszcze zdrowszą opcję 🙂
Inne przepisy na placuszki znajdziesz poniżej:
♥ Placuszki bananowe (bezmleczne)
♥ Placuszki jaglane z borówkami i sezamem (bezmleczne, bezglutenowe)
♥ Placuszki piernikowo orzechowe bez jajek
♥ Placuszki owsiane z jabłkiem i cynamonem
♥ Placuszki z marchewką i cukinią
♥ Placuszki owsiane idealne na śniadanie
♥ Placuszki owsiano amarantusowe
PLACUSZKI NA KEFIRZE (2 PORCJE)
SKŁADNIKI
- 100 g płatków owsianych zmielonych w malakserze lub dobrym blenderze (można jak pisałam wyżej zastąpić je mąką, a także w wersji bezglutenowej zastąpić płatki bezglutenowymi owsianymi lub jaglanymi/amarantusowymi)
- 1 jabłko średnie (starte na tarce o grubych oczkach)
- 200 ml kefiru (można zastąpić jogurtem czy maślanką)
- 1 jajko (można zastąpić 1 łyżką mielonego siemienia lnianego wymieszanego z 3 łyżkami gorącej wody – glutek który powstaje zastępuje jajko)
- 2-3 szczypty sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu (ja lubię bardzo cynamonowe placuszki więc można dać mniej)
- 2-3 szczypty kardamonu
- 1-2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia (można pominąć i smażyć na patelni teflonowej)
PRZYGOTOWANIE
- Wszystkie mokre składniki: jabłko, kefir, jajko wymieszaj dokładnie.
- W oddzielnej misce wymieszaj suche składniki. Dodaj składniki suche do mokrych. Wymieszaj ponownie dokładnie.
- Rozgrzej dobrze patelnię z olejem i smaż placuszki na złoty kolor z obu stron.
DLA KOGO JEST TEN PRZEPIS?
- Dla wegetarian (przeczytaj też o białko na dietach wegetariańskich).
- Dla osób lubiących słodkie śniadania lub kolacje.
- Dla dzieci 🙂
- Dla osób na dietach redukcyjnych czyli odchudzających.
- Dla osób z insulinoopornością. Warto dodać jednak do placuszków wtedy jeszcze orzechy, nasiona czy jogurt grecki. W przypadku insulinooporności pamiętaj, że jeśli po tego typu posiłkach (naleśniki, placuszki, racuchy) szybko czujesz głód i senność to lepiej ich unikać. Ewentualnie nie jadać na śniadanie tylko na kolację kiedy z lekkim uczuciem głodu można iść spać.
- Dla kobiet z PCOS które nie eliminują z innych przyczyn nabiału.
- Dla osób zdrowych, które dbają o to co jedzą i chcą jadać mniej mięsnych posiłków czy urozmaicać swoją dietę.
- A także dla osób, które mają zdiagnozowane nietolerancje pokarmowe, które nie obejmuję składników z tego przepisu.
Smacznego 🙂