placuszki twarogowe

Placuszki twarogowe, które pokochają wszyscy? Brzmi trochę zuchwale, ale fakt jest taki, że naprawdę każdy lubi gdy je przygotowuję. Dzieci również! Są super smaczne, proste w przygotowaniu i nie wymagają posiadania w domu bardzo udziwnionych składników. Przygotujesz je w chwilkę. Sprawdzą się gdy masz ochotę na coś słodkiego, ale też na śniadanie czy kolację na słodko.

Idealnie będą również spełniały swoją funkcję w lunchboxie do pracy, szkoły czy na uczelnię. Lubię swoim podopiecznym dawać je także w drogę czyli wtedy kiedy dana osoba albo podróżuje, albo jej praca wiąże się z prowadzeniem auta. Kierowcy zawodowi zwykle mają problemy z tym co mogą zjeść w trasie bez konieczności zatrzymywania się.

 

Mam nadzieję, że placuszki twarogowe Ci posmakują. Jeśli tak podziel się przepisem z bliskimi, daj mi znać, że było smacznie. Możesz też oznaczyć mnie mnie w social mediach wpisując @kreatorniazmian. To zawsze bardzo mnie cieszy 🙂

 

Inne przepisy na placuszki znajdziesz poniżej:

Placuszki bananowe (bezmleczne)

Placuszki jaglane z borówkami i sezamem (bezmleczne, bezglutenowe)

Placuszki piernikowo orzechowe bez jajek

Placuszki na kefirze

Placuszki owsiane z jabłkiem i cynamonem

Placuszki z marchewką i cukinią

Placuszki z jabłkami

Placuszki owsiane idealne na śniadanie

Placuszki owsiano amarantusowe

 

 

 

 

PLACUSZKI TWAROGOWE

 

SKŁADNIKI NA OKOŁO 9-10 PLACUSZKÓW TWAROGOWYCH

 

  • 200 g sera twarogowego półtłustego
  • 50 ml mleka krowiego/roślinnego
  • 1 łyżka dowolnych otrąb (ja użyłam otrąb orkiszowych)
  • 70 g mąki owsianej pełnoziarnistej (można zamienić na pszenną mąkę jeśli nie dysponujesz owsianą)
  • 2 łyżki ksylitolu (można wymienić na inne słodziwo np. erytrol lub miód/syrop z agawy)
  • 1 jajko (w wersji wegańskiej zamień na 1 łyżkę siemienia lnianego mielonego zalanego 3 łyżkami gorącej wody)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (opcjonalnie) – dodaj puszystości

 

PRZYGOTOWANIE

 

Wszystkie składniki oprócz oleju wymieszaj ze sobą dokładnie. Dobrze sprawdzi się do tego widelec, którym rozgnieciesz twaróg.
Na rozgrzany i gorący olej wykładaj łyżką stołową małe placuszki i smaż na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu odłóż na ręcznik papierowy, aby nieco wchłonął tłuszcz.
Placuszki łatwo przypalić przy użyciu niewielkiej ilości oleju dlatego rekomenduję nie smażyć na największym ogniu. Sama do smażenia np. placuszków używam oleju w spray’u. Mam buteleczkę z atomizerem, który rozpyla niewielką warstewkę oleju.

 

 

placuszki twarogowe

 

WSKAZÓWKI I MODYFIKACJE

  • Na diecie bezjajecznej zamień 1 jajko na 1 łyżkę stołową mielonego siemienia lnianego zalanego 3 łyżkami stołowymi gorącej wody. Powstały glutek zastąpi jajko i zwiąże masę.
  • Mąkę owsianą można zastąpić mąką pszenną pełnoziarnistą, mąką bezglutenową lub np. jaglaną.
  • Do środka można dodać owoce suszone np. rodzynki (w opcji dla dzieci), lub przyprawić je kardamonem, cynamonem. Dodać nieco owoców do środka czy nawet zrobić w wersji kakaowej z kakao. Opcji jest wiele!
  • Można je podawać z dowolnymi świeżymi owocami, dżemem, konfiturą, domową nutellą ze śliwek.

 

Po więcej inspiracji, porad, a także przepisów zaglądaj na Facebooka oraz na mój Instagram. Zapisz się także na mój newsletter poniżej, który wysyłam z dodatkowymi skarbami, których nie publikuję nigdzie indziej ? Smacznego.