Naszła Cię nagła chęć na przekąskę lub trzeba czymś uraczyć niezapowiedzianych gości? Z opresji wybawią Cię bardzo szybkie w przygotowaniu, przy czym zdrowe i smaczne placuszki z marchewki i cukinii. Będziesz potrzebować składników i około 15 minut czasu 🙂
Inne przepisy na placuszki znajdziesz poniżej:
♥ Placuszki bananowe (bezmleczne)
♥ Placuszki jaglane z borówkami i sezamem (bezmleczne, bezglutenowe)
♥ Placuszki piernikowo orzechowe bez jajek
♥ Placuszki owsiane z jabłkiem i cynamonem
♥ Placuszki owsiane idealne na śniadanie
♥ Placuszki owsiano amarantusowe
Składniki na placuszki (około 12 sztuk):
- 1 średnia cukinia
- 2 duże marchewki
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej razowej (jeśli jesteś na diecie bezglutenowej zastąp mąkę pszenna maką kukurydzianą, ryżową lub inną bezglutenową)
- sól, pieprz,
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
- Cukinię zetrzyj na tarce, po ok. 10 minutach, gdy puści sok, odciśnij jego nadmiar
- Do miski z cukinią zetrzyj obrane marchewki, wbij jajka, dosyp mąkę i natkę pietruszki
- Całość dopraw i dokładnie wymieszaj
- Placki można smażyć bez tłuszczu na patelni ceramicznej/teflonowej lub z dodatkiem łyżeczki oleju – wtedy będą złociste i lekko chrupiące.
Składniki na sos czosnkowy:
- Jogurt naturalny 100g
- 1-2 ząbki czosnku
- Zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Do jogurtu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła prowansalskie, wymieszaj.
Smacznego!
[alert style=”warning”]
Wartość odżywcza w porcji (4 sztuki):
Kcal: 170
Białko: 11,3 g
Tłuszcz: 4,7 g
Węglowodany: 25 g
Błonnik pokarmowy 5,7 g
[/alert]