Owsianka wygrywa od zawsze prostotą przygotowania – wystarczą płatki owsiane, mleko, odrobina dodatków i mamy gotowe pożywne i zdrowe śniadanie. Co jeszcze możemy przygotować z płatków owsianych? Placuszki. Ale dla odmiany nie smażone, a pieczone. Dzięki temu placuszki są mniej kaloryczne, a my zaoszczędzimy czas – nie musimy stać nad patelnią. 😉 Placuszki owsiane to świetny pomysł na śniadanie na ciepło, ale też się sprawdzą na zimno, jako przekąska w pracy czy w podróży.
Inne przepisy na placuszki znajdziesz poniżej:
♥ Placuszki bananowe (bezmleczne)
♥ Placuszki jaglane z borówkami i sezamem (bezmleczne, bezglutenowe)
♥ Placuszki piernikowo orzechowe bez jajek
♥ Placuszki owsiane z jabłkiem i cynamonem
♥ Placuszki z marchewką i cukinią
♥ Placuszki owsiano amarantusowe
PLACUSZKI OWSIANE IDEALNE NA ŚNIADANIE
SKŁADNIKI
- szklanka płatków owsianych,
- 6 łyżek amarantusa ekspandowanego (opcjonalnie),
- banan,
- ½ kostki twarogu półtłustego,
- 1-2 jajka,
- 2 łyżki miodu lub syropu z agawy,
- garść rodzynków,
- szczypta cynamonu.
PRZYGOTOWANIE
Zblenduj twaróg, banana, jajko oraz miód lub syrop z agawy. Następnie połącz masę z płatkami owsianymi i posiekanymi rodzynkami. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyłóż ciasto formując małe placuszki i piecz 15 minut w temperaturze 200 C. Placuszki podawaj z owocami.
Wskazówki:
Możesz eksperymentować z dodatkami do placuszków. Jeśli lubisz czekoladowy smak możesz dodać do masy kakako i gorzką czekoladę. Zamiast rodzynek spróbuj innych ulubionych suszonych owoców. Nic nie stoi również na przeszkodzie, by do placuszków dodać dowolnych orzechów lub nasion. Dodatki podniosą nie tylko walory smakowe śniadania, ale również jego wartość odżywczą.
Sprawdź również:
Placuszki owsiano-amarantusowe