Placuszki piernikowo-orzechowe to propozycja dla osób, które uwielbiają dania mączne, ale chociażby ze względu na zaburzenia glukozowo-insulinowe (w tym insulinooporność czy stan przedcukrzycowy) obawiają się je jeść. Będą także idealne dla osób, które z powodu chociażby alerii na biało jaja nie mogą go spożywać.
Aby dostosować tego typu placuszki do diety w insulinooporności (ale nie bój się! osoby zdrowe spokojnie mogą takie opcje jeść) użyłam oprócz mąki płatków oraz źródła tłuszczu, którym jest masło orzechowe. Aby nie dostarczać dodatkowych węglowodanów prostych w przepisie jest użyty erytrol (ma ZERO kalorii). Te zabiegi sprawiają, że ilość błonnika w placuszkach się zwiększa, mamy tłuszcze opóźniające opróżnianie żołądka + zmniejszające wyrzuty insuliny. Mam nadzieję, że Wam posmakuję. 🙂
Sprawdzą się świetnie także na zimno. Można je zapakować i wziąć ze sobą do pracy, dać dzieciakom jako zdrowszą przekąskę niż batonik, zjeść na kolację albo przerobić na deser 🙂 Smacznego!
Inne przepisy na placuszki znajdziesz poniżej:
♥ Placuszki bananowe (bezmleczne)
♥ Placuszki jaglane z borówkami i sezamem (bezmleczne, bezglutenowe)
♥ Placuszki owsiane z jabłkiem i cynamonem
♥ Placuszki z marchewką i cukinią
♥ Placuszki owsiane idealne na śniadanie
♥ Placuszki owsiano amarantusowe
PLACUSZKI PIERNIKOWO-ORZECHOWE BEZ JAJEK
SKŁADNIKI NA 3 PORCJE (415 g)
- 200 g (0,8 szklanki) mleka spożywczego 1,5% tłuszczu (można zastąpić mlekiem roslinnym na diecie wegańskiej/bezmlecznej lub bezlaktozowym na diecie bezlaktozowej)
- 75 g (5 łyżek) mąki orkiszowej pełnoziarnistej (można zastąpić mieszanką mąk bezglutenowych lub np. mąką pszenną typ powyżej 1850)
- 75 g (7,5 łyżki) płatków owsianych (górskich)
- 30 g (2 łyżeczki) masła orzechowego (dowolnego typu)
- 15 g (3 łyżeczki) erytrolu (jeśli nie dysponujesz zastąp ksylitolem, syropem z agawy czy nawet cukrem)
- 10 g (1 łyżka) oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 10 g (2 łyżeczki) siemienia lnianego (świeżo mielonego)
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika bez cukru (ewentualnie zastąp cynamonem i odrobiną kardamonu)
- 1/2 łyżeczki sody
PRZYGOTOWANIE
Z siemienia przygotuj „jajko”. Zalej siemię 3 łyżkami gorącej wody i szybko dokładnie wymieszaj.
Do miski wrzuć płatki, dodaj sodę, mąkę, przyprawę do piernika i erytrol. Wymieszaj. Dodaj mleko, masło orzechowe oraz siemię. Wymieszaj ponownie i zostaw na chwilę, aby płatki nieco wchłonęły płyn i zmiękły. Na sam koniec dodaj oliwę.
Smaż placuszki na beztłuszczowej patelni z obu stron na złoty kolor. Nakładaj masę łyżką stołową obficie na patelnię. Z tego przepisu wychodzi około 9 placuszków.