granola zurawinowa

Granola żurawinowa z masłem orzechowym to jedna z moich ulubionych propozycji szybkiego śniadania. Sama w sobie jest pyszna i zdrowa, a dodatek masła orzechowego sprawia, że staje się bardziej syta. No i oczywiście smaczniejsza. Masło dodatkowo “skleja” składniki. Tłuszcze w nim zawarte powodują, że jest lepiej zbilansowanym “posiłkiem”.

 

Granola żurawinowa idealnie sprawdzi się w podróży, a także w biurze/na uczelni. Wystarczy ją zapakować z pojemniczek. Dodatek jogurtu czy mleka (niezależnie od tego czy jesteś na diecie roślinnej – sprawdź mleka roślinne które polecam TUAJ– czy tradycyjnej) pozwoli zjeść pełnowartościowy posiłek nawet w biegu.

 

Spróbuj koniecznie! Granola żurawinowa nie jest przesłodzona, a słodkość pochodzi przede wszystkim z suszonych owoców. 🙂

 

Inne przepisy na granolę znajdziesz poniżej:

Najprostsza domowa granola z żurawiną i cynamonem – chrupiąca i aromatyczna

Granola piernikowo- daktylowa

 

granola zurawinowa

 

 

GRANOLA ŻURAWINOWA Z MASŁEM ORZECHOWYM – BEZMLECZNA I BEZGLUTENOWA

 

SKŁADNIKI (NA 12 PORCJI – U MNIE TO DUŻY SŁOIK PO KAWIE)

  • 150 g płatków owsianych górskich bezglutenowych lub zwykłych jeśli nie jesteś na diecie bezglutenowej
  • 100 g żurawiny suszonej najlepiej takiej bez dodatku cukru (jeśli nią nie dysponujesz możesz granolę wcześniej zalać gorącą wodą na kilka minut i następnie odsączyć) – świetnie też sprawdzą się niesiarkowane morele zamiast żurawiny
  • 100 g suszonych daktyli
  • 50 g  płatków gryczanych lub jaglanych (na diecie bez eliminacji glutenu można użyć płatków owsianych czy żytnich)
  • 100 g słonecznika
  • 100 g pestek dyni
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominąć jeśli nie dysponujesz)
  • 50 g masła orzechowego (użyłam migdałowego, ale może być każde inne o dobrym składzie, bez dodatku oleju palmowego i cukru)
  • 2-3 łyżeczki cynamonu cejlońskiego
  • 1 łyżeczka sproszkowanego  kardamonu
  • 2 łyżki syropu z agawy lub miodu
  • około 150 ml gorącej wody lub gorącego naparu z owocowej herbaty np. z hibiskusa lub dzikiej róży albo żurawinowej

 

PRZYGOTOWANIE

 

Płatki zbożowe, żurawinę, pestki dyni i słonecznika wymieszaj z przyprawami. Daktyle zalej gorącą wodą (lub naparem) i odstaw na kilka minut. Następnie zblenduj je z wodą, dodaj masło orzechowe, ekstrakt waniliowy i syrop z agawy. Wymieszaj masę daktylowo-orzechową z suchymi składnikami dokładnie. 

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i rozprowadź na niej równomiernie granolę. Piecz w temperaturze 200 stopni około 20 minut w sumie. Po 10 minutach przemieszaj granolę, następnie piecz znów 5 minut. Przemieszaj granolę ponownie i piecz ostatnie 5 minut. Granolę należy mieszać minimum 3 razy aby jej nie przypalić. 

Przechowuj do 3-4 tygodni w szczelnie zamkniętym szklanym słoiku.

 

WSKAZÓWKI

 

  • Co do zasady nie przygotuję granoli, które są słodkim ulepkiem. Ta granola żurawinowa też taka nie jest. Wychodzę z założenia, że zawsze można sobie słodycz “dobudować” dodatkiem świeżego owocu lub dodaniem odrobiny miodu czy syropu z agawy już do posiłku.
  • Słodkość staram się uzyskiwać za pomocą daktyli suszonych lub innych suszonych owoców. 
  • Jeśli Tobie zależy na większej słodkości dodaj więcej syropu z agawy, a w przypadku osób na diecie w insulinooporności można dodać ksylitol do gorącej wody lub erytrol.
  • Granola jak wspomniałam to bardzo dobra opcja na posiłek w podróży. Wystarczy mieć pojemnik, w którym ją przechowamy. Idealnie nadaje się też do lunchboxa do pracy lub dla dziecka do szkoły.

 

Po więcej inspiracji, porad, a także przepisów zaglądaj na Facebooka oraz na mój Instagram. Do zobaczenia tam 🙂 Daj znać czy granola żurawinowa zagościła w Twoim domu i czy smakowała 🙂