Domowa granola z żurawiną i cynamonem jest idealnym szybkim sposobem na zjedzenie śniadania na słodko. Szczególnie gdy dodamy do niej jogurt naturalny czy grecki, nieco sezonowych owoców i dodatkowe orzechy. To absolutnie bomba odżywcza, która daje zatrzyk energii na cały dzień!
Taka domowa granola sprawdzi się w jadłospisach osób zaganianym, można wziąć ją do pracy, podać dzieciom na śniadanie. Robi się ją dosłownie w kilka minut, a przechowywana prawidłowo może być zawsze w zanadrzu wtedy kiedy mamy ochotę na coś słodkiego ( sprawdź zamienniki słodkości)
Co jednak ważne? Ta granola nie jest przesłodzona! Jest delikatnie słodka, ale to nie jest lukier 🙂 Wychodzę z założenia, że jesli dla kogoś nie będzie wystarczająco słodka to może dodać nieco miodu do miseczki. 🙂 Smacznego!
DOMOWA GRANOLA Z ŻURAWINĄ (8-10 PORCJI)
SKŁADNIKI
- 100 g płatków owsianych górskich lub innych płatków (w diecie bezglutenowej zastosuj bezglutenowe płatki zbożowe)
- 100 g płatków orkiszowych pełnoziarnistych (można dać tylko owsiane górskie lub inne w tym bezglutenowe jak wspomniałam wyżej)
- 10 łyżek (50g) żurawiny suszonej (bez cukru!) – można dać inne owoce suszone
- 3 łyżki (30g) orzechów włoskich pokrojonych – generalnie sprawdzą się wszystkie orzechy i pestki więc niech brak orzechów włoskich Cie nie zatrzyma przed zrobieniem granoli 🙂
- 3 łyżki pestek dyni (30g)
- 3 łyżki nasion słonecznika (30g)
- 3 łyżki sezamu białego (30g)
- 3 łyżki miodu lub syropu klonowego/z agawy lub innego płynnego słodziwa
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3/4 szklanki zaparzonej herbaty owocowej (ja miałam wiśniową,ale można użyć każdej innej herbaty oprócz czarnej lub czerwonej, bo dadzą nieprzyjemny posmak granoli – przynajmniej tak wynika z moich doświadczeń)
PRZYGOTOWANIE
- Miód i herbatę wymieszaj ze sobą. Dodaj do miski ze wszystkimi składnikami suchymi. Wymieszaj wszystko ze sobą w misce. Pozostaw na 5-10 minut aż płatki nieco wchłoną herbatę. Wymieszaj ponownie.
- Piekarnik nagrzej do 150 stopni.
- Rozłóż zawartość miski na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na płasko.
- Piecz około 15-20 minut. Można po około 10 minutach wymieszać płatki.
- UWAGA! Granolę można przypalić więc trzeba obserwować czas pieczenia. Każdy piekarnik piecze nieco inaczej.
- Polecam wymieszać granolę by upiekła się w całości. Brak mieszania spowoduje, że nieco „mokrej” granoli może pozostać na blaszce. Nieodpowiednio upieczona granola będzie musiała być krócej przechowywana.
- Dobrze upieczoną granolę (suchą i chrupiącą) można przechwywać w zamkniętym słoiku/pojemniku około 3 tygodnie.
DLA KOGO JEST TEN PRZEPIS?
- Dla wegan i wegetarian (przeczytaj też o białko na dietach wegetariańskich).
- Dla osób lubiących słodkie śniadania lub kolacje. Granola sprawdzi się też do deserów.
- Dla dzieci 🙂
- Dla osób na dietach redukcyjnych czyli odchudzających.
- Dla osób chcących zjeść na szybko śniadanie.
- Dla osób z insulinoopornością. Granolę wtedy dobrze jest podać z jogurtem greckim i dodać nieco więcej orzechów.
- Dla kobiet z PCOS .
- Dla osób na diecie bezglutenowej jeśli tylko wymienią płatki owsiane i orkiszowe na np. jaglane i gryczane.
- Dla osób zdrowych, które dbają o to co jedzą i chcą jadać mniej mięsnych posiłków czy urozmaicać swoją dietę.
- A także dla osób, które mają zdiagnozowane nietolerancje pokarmowe czy alergie,a które nie obejmuję składników z tego przepisu.