Granola piernikowa z tego przepisu to hit w pracy mojego lubego. Taki hit, że nie obyło się bez tłumaczenia przepisu na język angielski, aby wszystkie koleżanki mogły skorzystać 🙂 Jest zdrowa, pyszna, prosta w przygotowaniu i łatwo ją zmodyfikować do wersji bezmlecznej czy wegańskiej.
Niewątpliwym plusem granoli jest to, że można ją dość długo przechowywać, a także zabrać ze sobą w podróż, do pracy, szkoły, na uczelnię, szkolenie czy piknik.
Idealnie sprawdza się gdy:
- mamy ochotę na coś słodkiego ( Ochota na słodycze – jak sobie poradzić?, Zdrowe zamienniki słodyczy)
- chcemy zjeść śniadanie na szybko (kto pamięta moje pomysły na śniadanie w 5 minut?)
- złapać coś na szybko przed wyjściem do zjedzenia np. jogurt czy serek – granola wtedy uzupełni całość idealnie.
Polecam spróbować 🙂
Inny przepis na granolę znajdziesz poniżej:
♥ Granola żurawinowa z masłem orzechowym – bezmleczna i bezglutenowa
♥ Granola z żurawiną i cynamonem
GRANOLA PIERNIKOWA Z DAKTYLAMI (PROSTA, ZDROWA I PRZEPYSZNA)
SKŁADNIKI (z takiej ilości po upieczeniu wyszedł mi duży słoik po kawie):
- 200 g płatków owsianych górskich (w wersji bezglutenowej użyj owsianych bezglutenowych lub np. jaglanych)
- 100 g suszonych daktyli
- 100 g słonecznika
- 50 g migdałów w płatkach lub migdałów w całości
- 30 g nasion konopii (można pominąć)
- 1 łyżka stołowa przyprawy piernikowej bez cukru
- 1-2 łyżeczki cynamonu
- 30 g masła zwykłego lub w wersji wegańskiej masła orzechowego lub oleju kokosowego w takiej samej ilości
- 2 łyżki syropu z agawy lub miodu (można zastąpić ksylitolem, stewią lub erytrolem aby ograniczyć ilość kalorii i cukru choć przy takiej ilości porcji to nie robi wielkiej różnicy 🙂
- 70-100 ml gorącej wody
PRZYGOTOWANIE
Płatki zbożowe, ziarna słonecznika, nasiona konopii i płatki migdałowe wymieszaj z przyprawami. Około ¾ daktyli pokrój na mniejsze kawałki, a pozostałe zalej gorąca wodą. Dodaj do zalanych daktyli masło i odczekaj aż się rozpuści. Zblenduj masę daktylową, po czym dodaj do niej syrop z agawy. Jeśli masa będzie zbyt gęsta można dodać kilka łyżek wody więcej.
Dokładnie wymieszaj daktylową masę z suchymi składnikami.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej równomiernie granolę piernikową. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Po 10 minutach pieczenia przemieszaj granolę, następnie piecz znów 5 minut. Przemieszaj po tym czasie granolę ponownie i piecz ostatnie 5 minut. Granolę należy mieszać minimum 3 razy, aby jej nie przypalić. To bardzo ważne. Spalona granola piernikowa nie będzie smakowała nikomu 🙂
Przechowuj granolę do 3-4 tygodni w szczelnie zamkniętym szklanym opakowaniu.
WSKAZÓWKI
- Pamiętaj by nie przypalić granoli i mieszać ją odpowiednio często.
- Granola z tego przepisu nie jest przesłodzona. Słodkości nadają jej daktyle. Wychodzę z założenia, że można zawsze dodać do niej owoc, aby była słodsza czy po prostu dodać sobie trochę słodziwa już do danego posiłku.
- Osobom z insulinoopornością polecam, aby jadły ją z dodatkową porcją orzechów oraz źródłami białka np. jogurtem, maślanką, kefirem czy serkiem wiejskim.
Po więcej inspiracji, porad, a także przepisów zaglądaj na Facebooka oraz na mój Instagram. Do zobaczenia tam ? Daj znać czy granola piernikowa Ci smakowała tak bardzo jak innym jej fanom ?