granola piernikowo daktylowa

Granola piernikowa z tego przepisu to hit w pracy mojego lubego. Taki hit, że nie obyło się bez tłumaczenia przepisu na język angielski, aby wszystkie koleżanki mogły skorzystać 🙂 Jest zdrowa, pyszna, prosta w przygotowaniu i łatwo ją zmodyfikować do wersji bezmlecznej czy wegańskiej.

Niewątpliwym plusem granoli jest to, że można ją dość długo przechowywać, a także zabrać ze sobą w podróż, do pracy, szkoły, na uczelnię, szkolenie czy piknik.

Idealnie sprawdza się gdy:

Polecam spróbować 🙂

 

Inny przepis na granolę znajdziesz poniżej:

Granola żurawinowa z masłem orzechowym – bezmleczna i bezglutenowa

Granola z żurawiną i cynamonem

 

granola

 

GRANOLA PIERNIKOWA Z DAKTYLAMI (PROSTA, ZDROWA I PRZEPYSZNA)

 

SKŁADNIKI (z takiej ilości po upieczeniu wyszedł mi duży słoik po kawie):

 

  • 200 g płatków owsianych górskich  (w wersji bezglutenowej użyj owsianych bezglutenowych lub np. jaglanych)
  • 100 g suszonych daktyli
  • 100 g słonecznika
  • 50 g migdałów w płatkach lub migdałów w całości
  • 30 g nasion konopii (można pominąć)
  • 1 łyżka stołowa przyprawy piernikowej bez cukru
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • 30 g masła zwykłego lub w wersji wegańskiej masła orzechowego lub oleju kokosowego w takiej samej ilości
  • 2 łyżki syropu z agawy lub miodu (można zastąpić ksylitolem, stewią lub erytrolem aby ograniczyć ilość kalorii i cukru choć przy takiej ilości porcji to nie robi wielkiej różnicy 🙂
  • 70-100 ml gorącej wody

 

PRZYGOTOWANIE

 

Płatki zbożowe, ziarna słonecznika, nasiona konopii i płatki migdałowe wymieszaj z przyprawami. Około ¾ daktyli pokrój na mniejsze kawałki, a pozostałe zalej gorąca wodą. Dodaj do zalanych daktyli masło i odczekaj aż się rozpuści. Zblenduj masę daktylową, po czym dodaj do niej syrop z agawy. Jeśli masa będzie zbyt gęsta można dodać kilka łyżek wody więcej.

Dokładnie wymieszaj daktylową masę z suchymi składnikami.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej równomiernie granolę piernikową. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Po 10 minutach pieczenia przemieszaj granolę, następnie piecz znów 5 minut. Przemieszaj po tym czasie granolę ponownie i piecz ostatnie 5 minut. Granolę należy mieszać minimum 3 razy, aby jej nie przypalić. To bardzo ważne. Spalona granola piernikowa nie będzie smakowała nikomu 🙂 

Przechowuj granolę do 3-4 tygodni w szczelnie zamkniętym szklanym opakowaniu.

 

WSKAZÓWKI

 

  • Pamiętaj by nie przypalić granoli i mieszać ją odpowiednio często.
  • Granola z tego przepisu nie jest przesłodzona. Słodkości nadają jej daktyle. Wychodzę z założenia, że można zawsze dodać do niej owoc, aby była słodsza czy po prostu dodać sobie trochę słodziwa już do danego posiłku.
  • Osobom z insulinoopornością polecam, aby jadły ją z dodatkową porcją orzechów oraz źródłami białka np. jogurtem, maślanką, kefirem czy serkiem wiejskim.

 

Po więcej inspiracji, porad, a także przepisów zaglądaj na Facebooka oraz na mój Instagram. Do zobaczenia tam 🙂 Daj znać czy granola piernikowa Ci smakowała tak bardzo jak innym jej fanom 🙂