Muffiny owsiane z borówkami to szybki sposób na zaspokojenie ochoty na słodkości przy jednoczesnym dostarczeniu sporej ilości składników odżywczych do diety i niezbyt dużej ilości cukrów.
Użyłam w nich do osłodzenia erytrolu, który nie dostarcza kalorii, a za co tym idzie węglowodanów. Jestem pewna, że ucieszy to osoby na diecie z niskim indeksem glikemicznym czy insulinoopornością. Oprócz tego mamy tu mąkę owsianą, która jest znacznie bardziej cenna niż pszenna w składniki odżywcze. Ponad to jaja, jogurt, owoce i nasiona.
Mam nadzieję, że przepis Ci przypadnie do gustu i przygotujesz muffiny owsiane z borówkami w domu. A jeśli chcesz poznać więcej zdrowych słodkości, by móc je wprowadzić do swojej diety bez szkody dla zdrowia sprawdź mój ebook “Zdrowe słodkości”.
Inne przepisy na słodkości znajdziesz poniżej:
♥ ciastka cynamonowe z jabłkiem
MUFFINY OWSIANE Z BORÓWKAMI (PRZEPIS NA 14 MUFFINEK)
SKŁADNIKI
- 100 g mąki owsianej (możesz zastąpić mąką pszenną pełnoziarnistą)
- 2 jajka od szczęśliwej kury (można zastąpić w diecie bezjajecznej 2 łyżkami siemienia lnianego mielonego zalanego 6 łyżkami gorącej wody)
- 150 g erytrolu
- 180 g jogurtu greckiego (w wersji bezmlecznej użyj jogurtu roślinnego np. kokosowego)
- 1 jabłko umyte i zblendowane wraz ze skórką
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 40 g pestek słonecznika
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 40 g oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- 50-100g borówek (niezbyt dużo, jeśli puszczą sporo soku w muffinkach będą wtedy za mokre)
PRZYGOTOWANIE
Wszystkie mokre składniki, czyli jogurt, jabłko zblendowane, jajka i olej umieść w misce. Następnie wymieszaj ze sobą. W drugiej misce umieść składniki suche i wymieszaj. Teraz połącz składniki z dwóch misek.
Do silikonowych, standardowych foremek na muffinki przełóż masę (mnie wyszło 14 muffinek). Następnie do każdej dodaj po około 2-3 borówki maksymalnie w środek. Duża ilość borówek sprawia, że “puszczają” wodę i rozrzedzają za bardzo masę. Nie jestem fanką takiej konsystencji 🙂
Piecz około 10 minut w 200 stopniach, a następnie około 20 minut w 180 stopniach. Wyjmij i ostudź.
WSKAZÓWKI
- Erytrol można zastąpić cukrem, miodem lub ksylitolem. Pamiętaj, że każdego z nich należy użyć mniej, bo są one słodsze niż erytrol.
- Jogurt grecki można zastąpić skyrem, który ma więcej białka, a w wersji bezmlecznej jogurtem kokosowym lub innym roślinnym.
- Zamiast mąki owsianej można użyć płatków owsianych i je zblendować. Ewentualnie, bez blendowania użyć do masy, pozwolić jej odstać przez 10-15 minut wtedy płatki zmiękną.
- Zamiast jaj możesz użyć 2 łyżek mielonego siemienia lnianego zalanego 6 łyżkami gorącej wody.