pełnoziarniste ciasto ze śliwkami

Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami pachnące wanilią i cynamonem to idealna propozycja na jesienną pluchę. Uwielbiam je nie tylko ze względu na jego smak, ale również prostotę przygotowania. Spróbuj, a przekonasz się jak szybko i łatwo możesz zrobić to pyszne ciasto. Wyeliminowanie cukru, a także dodanie mąki pełnoziarnistej, czyni z niego deser, który można pałaszować bez obaw o swoje zdrowie. No może przesadziłam, ale na pewno jest to opcja zdecydowanie korzystniejsza dla osób z zaburzeniami gospodarki glukozowo-insulinowej, a także osób na diecie redukcyjnej. 

 

Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami jako baza może być użyte też do przygotowania ciast z innymi rodzajami owoców np. truskawkami czy borówkami. Mam nadzieję, że Ci zasmakuje! 🙂  

 

Inne przepisy na desery znajdziesz poniżej. Polecam też sprawdzić mój ebook „Zdrowe słodkości”

 

Pełnoziarniste muffiny bananowe bez cukru

Muffinki bez mąki kokosowo-cynamonowe z nerkowcami

Amarantusanki czyli ciasteczka z amarantusa z cynamonem i wiórkami kokosowymi (bezmleczne, bezglutenowe)

♥ Sernik na pełnoziarnistym kruchym cieście bez cukru

Pleśniak razowy

 

PEŁNOZIARNISTE CIASTO ZE ŚLIWKAMI

 

SKŁADNIKI:

 

  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub mąki bezglutenowej
  • 100 g mąki owsianej lub taka sama ilość pszennej pełnoziarnistej/bezglutenowej
  • 250 g jogurtu naturalnego (można wymienić na roślinny w wersji bezmlecznej lub bezlaktozowe)
  • 120 g ksylitolu
  • 4 łyżki syropu z agawy lub miodu
  • 4 jajka
  • 80 ml oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  •  około 350 g wydrylowanych i przekrojonych na pół śliwek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

PRZYGOTOWANIE

 

Mąkę przesiej przez sitko z dodatkiem cynamonu i proszku do pieczenia. Jajka ubij na puszystą masę, następnie dodaj powoli ksylitol. Ciągle ubijając dodawaj także małymi strumieniami olej. 

Uzyskaną masę następnie wymieszaj delikatnie z syropem z agawy, ekstraktem i jogurtem naturalnym. Dodaj do mąki, po czym wymieszaj całość powoli i dokładnie. 

Blaszkę o średnicy około 22-24 cm wysmaruj odrobiną oliwy i posyp na przykład mielonymi migdałami lub bułką tartą. Wylej masę. Następnie na wierzch wyłóż połówki śliwek. Piecz w temperaturze 180 stopni około 45-50 minut. Na koniec wierzch posyp cukrem pudrem zrobionym z odrobiony ksylitolu. Jeśli zależy Ci na cieście, które będzie bardziej mokre użyj więcej oleju lub nieco więcej jogurtu. 

 

pełnoziarniste ciasto ze śliwkami

 

WSKAZÓWKI

 

  • W wersji bezmlecznej lub wegańskiej jogurt naturalny można zastąpić np. sojowym lub kokosowym . 
  • W wersji bezglutenowej użyj mąki bezglutenowej. Jeśli unikasz pszenicy natomiast możesz zrobić ciasto z mąki owsianej i np. żytniej.