Kto nie ma ochoty na słodycze skoro słodki smak mamy zaprogramowany niemal w genach? Uwielbiamy słodkości i zwykle mamy faktycznie z nimi problem. Tylko, że słodkość słodkości nie jest równa. Zawsze można zjeść ciastko ze sklepu z masą cukru i oleju palmowego lub domową słodkość, która zaspokoi ochotę na słodycze, a jednocześnie dostarczy masę ważnych składników (witamin, składników mineralnych) dla naszego organizmu. Z tych dwóch opcji naprawdę sensowniejsze jest poświęcenie 30 minut na domowe pełnoziarniste muffiny bananowe bez cukru, które dzisiaj proponuję 🙂 To jak? Widzimy się w kuchni? 🙂
PEŁNOZIARNISTE MUFFINY BANANOWE BEZ CUKRU
SKŁADNIKI NA 12 MUFFINEK:
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej lub orkiszowej (około 150g) – w wersji bezglutenowej użyj mąki bezglutenowej lub zmielonych na mąkę płatków owsianych bezglutenowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 całe jaja ( w wersji bez jajek użyj 2 łyżek stołowych mielonego siemienia lnianego i zalej 6 łyżkami stołowymi gorącej wody aby powstał glutek)
- 40 ml oleju rzepakowego (około 4 łyżki stołowe) lub kokosowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 łyżki wiórków kokosowych niesiarkowanych
- 3 średnie bardzo dojrzałe banany
- 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 4 łyżki siemienia lnianego
- opcjonalne jeśli ktoś boi się czy muffiny będą za mało słodkie można dodać nieco miodu, stewii czy ksylitolu
PRZYGOTOWANIE:
1. Połącz ze sobą wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, wiórki kokosowe, posiekane orzechy oraz siemię lniane. Dobrze wymieszaj.
2. W drugiej misce roztrzep jaja, dodaj zblendowane lub rozdrobnione widelcem banany, wlej olej. Dobrze wymieszaj łyżką. Polecam Ci banany rozdrobnić widelcem, a nie blendować. Takie rozdrobnione można wyczuć w muffinach i według mnie smak oraz tekstura są atrakcyjniejsze.
3. Do masy z suchymi składnikami dodaj mokre składniki. Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie łyżką. Mieszaj w jednym kierunku (mówiąc szczerze nie wiem czemu tak trzeba, ale ponoć ma to jakiś wpływ więc się dostosowuję 🙂
4. Wkładaj masę do foremek do 3/4 wysokości. Piecz w temperaturze 175 stopni przez 20-25 minut. 🙂
5. Po tym czasie pełnoziarniste muffiny bananowe są gotowe do zjedzenia….ale poczekaj! Nie bądź łasuchem! Niech przestygną 🙂
PORADA:
Możesz przygotować więcej muffinek i je zamrozić i np. wziąć ze sobą w podróż, do pracy. Nie zachęcam do jedzenia ich codziennie, ale też zamrożenie ich i wyciągnięcie w odpowiednim momencie może okazać się zbawienne w kryzysowej sytuacji. 🙂 O kryzysowych sytuacjach i ochocie na słodkości pisałam już w dwóch wpisach. Sprawdź: wpis o ochocie na słodkości i kryzysowych słodkościach czyli zamiennikach słodyczy.
Wkładając masę do foremek można do środka włożyć coś ala niespodzianka np. kawałek czekolady, kilka borówek, migdał lub inny orzech. Możliwości jest mnóstwo 🙂
[idea]WARTOŚĆ ODŻYWCZA 1 MUFFINKI
Kcal : 156 kcal
Białko: 4,2g
Węglowodany: 17,4 g
Błonnik: 3,6g
Tłuszcz : 9 g
Kwasy omega-3: 1087 mg
Muffinki są dobrym źródłem również magnezu, selenu, potasu, tiaminy, witaminy B6 i miedzi. [/idea]
Jeśli spodobał Ci się ten przepis na pełnoziarniste muffiny bananowe daj znać. Wypróbuj 🙂 Przekaż artykuł dalej. Udostępnij w sieci. Będę Ci bardzo wdzięczna. 🙂
Zapisując się na newsletter możesz odebrać prezent: 3-dniowy jadłospis dla zabieganych 🙂