Sernik na pełnoziarnistym kruchym spodzie to moja propozycja na „uzdrowienie” tradycyjnego sernika. Taki sernik sprawdzi się jako zamiennik wersji zwykle goszczącej na stole, na dietach osób z cukrzycą, insulinoopornością czy w jakimkolwiek schorzeniu, w którym kontrola węglowodanów i ich jakości jest niezbędna. Szczególnie jeśli zaleceniem jest, aby wybierać opcje z niższym indeksem glikemicznym czyli np. mąkę pełnoziarnistą zastępować mąkę oczyszczoną czyli mąką białą.
Uwaga! To nie jest przepis, którzy jest „bez wszystkiego” i ma 0 kalorii. Znajduje się tu masło, jaja, ksylitol. To po prostu zdrowsza propozycja. Przy czym nie ma się co martwić o smak. Sernik na pełnoziarnistym spodzie nadal smakuje jak sernik 🙂
SERNIK NA PEŁNOZIARNISTYM KRUCHYM CIEŚCIE
SKŁADNIKI:
Kruche ciasto (inspiracja z bloga Kwestia Smaku):
- 250g mąki pełnoziarnistej pszennej
- 50 g ksylitolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 160g zimnego masła
- 1 jajko
Masa serowa
- 1 kg dobrej jakości masy serowej (użyłam gotowej, ale można też kupić 1 kg twarogu i zmielić – ja niestety nie miałam możliwości zmielenia, ale moja masa nie zawierała nic oprócz twarogi i śmietanki)
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (miałam organiczny bezalkoholowy ekstrakt z wanilii i takiego użyłam, ale warto sprawdzić masę w smaku czy odpowiada Ci waniliowy posmak czy należy dodać więcej – wszystko w zależności od tego jakim ekstraktem dysponujesz, ostateczności można użyć cukru waniliowego)
- 2 bardzo mocno dojrzałe banany
- 50g ksylitolu
- 2 jajka
PRZYGOTOWANIE:
- Mąkę przesiać przez sito, dodać szczyptę soli, proszek do pieczenia i ksylitol. Wymieszać wszystko. Następnie dodać pokrojone drobno zimne masło i jajo. Zagnieść ciasto. W razie potrzeby podsypać nieco mąką. Ciasto jest miękkie i łatwo się przykleja do blatu czy stolnicy. Wyrabiać ciasto aż będzie jednolite.
- Podzielić ciasto na 2 części: jedną nieco większą niż drugą. Mniejszą część schować do zamrażarki, a większą częścią wylepić dno formy do tarty (użyłam takiej o średnicy 30 cm). Schować formę do lodówki. Polecam takie formy, które mają wyjmowane dno można je np. kupić TUTAJ w niezłej cenie.
- Następnie należy przygotować masę serową.
- Do sera dodajemy ksylitol, proszek do pieczenia, zblendowane wcześniej banany, mąkę ziemniaczaną i ekstrakt waniliowy. Miksujemy wszystko dokładnie. Sprawdzamy czy odpowiada nam słodkość i waniliowy smak twarogu. Dodajemy jaja miksujemy ponownie.
- Wyjmujemy formę do tarty i wylewamy do niej masę serową. Rozprowadzamy równomiernie.
- Ciasto z zamrażarki wyjmujemy i ścieramy na grubych oczkach tarki, aby przykryć ser.
- Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 60 minut.
WSKAZÓWKI
- Jeśli słodkość masy serowej Ci nie odpowiada dobierz ją samodzielnie. To ciasto z przepisu nie jest ulepkiem i nie jest bardzo, bardzo słodkie.
- Masę serową można też modyfikować np. zrobić sernik z kakao czy cynamonem lub owocami.
- Sernik na pełnoziarnistym spodzie zawiera ksylitol, a ksylitol może powodować….przyspieszony pasaż jelitowy czyli…pójście do łazienki 🙂 Dlatego uważamy, aby nikt nie jadł sernika w nadmiarze, bo może skończyć się to biegunką lub bólem brzucha. Gości trzeba uprzedzić, że 1 kawałek naprawdę wystarczy 🙂
Mam nadzieję, że będzie Ci smakował i wypróbujesz taką uzdrowioną wersję sernika 🙂