pleśniak razowy

 

Pleśniak razowy to zdrowsza wersja popularnego ciasta na kruchym spodzie zwieńczonego bezą i kruszonką. Ciasto to łączy w sobie słodycz bezy i kwaskowy smak dżemu z czarnej porzeczki (ja użyłam też truskawkowego, który podbił moje serce). Choć nazwa nie brzmi zachęcająco, bo w końcu pleśniak razowy raczej nie wywołuje cudownych skojarzeń, zapewniam Cię, że smak i efektowny wygląd pleśniaka, prędko zatrą nieprzyjemne wrażenie. Spróbuj, a przekonasz się sama. 🙂 

 

Inne przepisy na desery znajdziesz poniżej. Polecam też sprawdzić mój ebook “Zdrowe słodkości”

 

Amarantusanki czyli ciasteczka z amarantusa z cynamonem i wiórkami kokosowymi (bezmleczne, bezglutenowe)

Pełnoziarniste muffiny bananowe bez cukru

Muffinki bez mąki kokosowo-cynamonowe z nerkowcami

Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami 

 

 

plesniak razowy

 

 

PLEŚNIAK RAZOWY (OKOŁO 16 PORCJI)

SKŁADNIKI:

 

  • 350 g mąki razowej pszennej typ 1850 lub mąki bezglutenowej w wersji bezglutenowej
  • 160 g zimnego masła
  • 1 łyżka gęstego jogurtu greckiego lub śmietany
  • 130 g ksylitolu (na ciasto)
  • 50 g ksylitolu (do białek)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (użyłam organicznego ekstraktu z niewielką ilością alkoholu)
  • 5 średnich jaj od szczęśliwej kury
  • ¾ słoika dżemu porzeczkowego lub z jeżyn i ¼ dżemu truskawkowego (użyłam dżemu 100% owoców bez dodatkowego cukru; można użyć jednego typu dżemu)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia lub samej sody oczyszczonej

 

PRZYGOTOWANIE

Mąkę przesiej, zimne masło pokrój na kawałki, dodaj także ksylitol (130 g), ekstrakt waniliowy oraz proszek do pieczenia. Zmiksuj w malakserze lub posiekaj składniki aż utworzą kruszonkę. Ewentualnie wyrabiaj rękami na kruszonkę. Następnie dodaj żółtka z jajek (białka zachowaj do piany) oraz jogurt grecki. Wyrabiaj aż ciasto będzie gładkie i będzie miało równomierną strukturę. 

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Następnie podziel ciasto na 2 części. Około ¾ lub nieco więcej użyj do wyłożenia/wylepienia dna blaszki (użyłam okrągłej blaszki o średnicy 24 cm), pozostałą część ciasta zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wstaw do lodówki. Blaszkę z ciastem także wstaw do lodówki. 

W międzyczasie ubij białka na sztywną pianę. Następnie dodawaj stopniowo ksylitol tak, aby piana była zwarta, błyszcząca i bardzo gęsta. Na tym etapie można także dodać mąkę ziemniaczaną do piany, ale moja pięknie wyrosła bez jej dodatku. 

Wyciągnij ciasto z lodówki, wyłóż dżem na dno ciasta, następnie na dżem wyłóż pianę, wyrównaj i oprósz starkowaną resztką ciasta. 

Piecz około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Studź w uchylonym piekarniku, wtedy piana nie opadnie gwałtownie i pozostanie zwarta. 

 

 

WSKAZÓWKI

 

  • W wersji bez masła można użyć margaryny np. jeśli . jesteś na diecie bezmlecznej.
  • Jeśli nie dysponujesz ksylitolem, zastąp go cukrem. Możesz też użyć erytrolu, ale jest on mniej słodki niż cukier i ksylitol. Konieczne będzie więc dodanie go w ilości o około ½ większej.

 

Po więcej inspiracji, porad i przepisów zaglądaj na Facebooka i na mój Instagram. Do zobaczenia tam 🙂 Daj znać czy zupa Ci smakowała 🙂