Amarantusanki to jedne z najprosztszych ciastek jakie można zrobić. Są pyszne, szybkie w przygotowaniu, można je zrobić w wersji wegańskiej zmieniając tylko miód na syrop z agawy. Będą też idealne dla całej rodziny, w tym dla dzieciaków na dietach eliminacyjnych. Same plusy. One nie mają minusów. 🙂
Co więcej ich słodki smak uzyskałam dzięki daktylom suszonym i dojrzałemu bananowi. Jedna łyżka miodu to trochę taka formalność i kwestia uzyskania „spoiwa”, czegoś co dodatkowo pomoże skleić masę. 🙂
Zrób amarantusanki, a gwarantuję, że będziesz do nich często wracać. Potrzebujesz właściwie tylko ekspandowanego amarantusa (ja użyłam marki Intenson, ale każdy inny będzie ok). Całą resztę pewnie i tak masz w domu.
Zapomniałam dodać, że te ciastka są o niebo, niebo lepsze niż sklepowe nie wspominając o tym, że będą także dużo, dużo tańsze. 🙂 Zwykle za kilka ciastek tego typu trzeba zapłcić w sklepie od 7 zł w górę. I mamy w opakowaniu 10 ciasteczek.
MASZ OCHOTĘ NA WIĘCEJ ZDROWYCH SŁODKOŚCI?
SPRAWDŹ MOJEGO EBOOKA ZE ZDROWYMI SŁODKOŚCIAMI KLIKAJĄC GRAFIKĘ PONIŻEJ FILMU LUB TUTAJ.
Inne przepisy na desery znajdziesz poniżej.
♥ Pełnoziarniste muffiny bananowe bez cukru
♥ Muffinki bez mąki kokosowo-cynamonowe z nerkowcami
♥ Sernik na pełnoziarnistym kruchym cieście bez cukru
AMARANTUSANKI Z CYNAMONEM I WIÓRKAMI KOKOSOWYMI (BEZMLECZNE, BEZGLUTENOWE) – 20 sztuk
SKŁADNIKI
- 100 g amarantusa ekspandowanego (można też użyć ekspandowanej gryki czy kaszy jaglanej)
- 50 g masła orzechowego (użyłam masła z nerkowców 100%, ale można też użyć z orzechów ziemnych, migdałów)
- 40g daktyli suszonych (można wymienić na inne suszone owoce – daktyle są jednak najsłodsze)
- 1 średni banan około 120g
- 1 łyżka miodu lub syropu z agawy w wersji wegańskiej
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1-2 łyżeczki cynamonu
- 30 g wiórków kokosowych czyli około 5 łyżek
PRZYGOTOWANIE
- Daktyle pokrój, zalej gorącą wodą i odstaw na około 5 minut. Po tym czasie odlej wodę, odstącz i zblenduj z bananem, olejem i masłem orzechowym.
- Do miski wrzuć amarantus i wymieszaj z cynamonem oraz wiórkami. Następnie przelej masę do amarantusa i wyrabiaj rękami aż składniki się połączą.
- Zwilżaj ręcę w wodzie i formuj okrągłe, płaskie ciasteczka (mnie wyszło 20 sztuk). Wyłóż je na blachę przykrytą papierem do pieczenia i piecz około 12 minut w 180 stopniach.
- Przechowuj po wystudzeniu w zamkniętym szczelnie słoiku do kilku dni. Amarantusanki gotowe 🙂 Banalnie proste prawda?
WSKAZÓWKI
Jedno ciasteczko ma około 68 kcal. Jest pełne potasu, magnezu, cynku, ma sporo żelaza. Masło orzechowe oraz olej z uwagi na tłuszcze powodują, że ładunek glikemiczny ciastek się zmniejsza. Dodatek cynamonu to dobry trik u osób na diecie z zaburzeniami glukozowo-insulinowymi. Cynamon ma właściwości pozytywnego wpływu na obniżanie glikemii.