Muffinki bez mąki to sposób na słodkie grzeszenie w zdrowszej wersji. Jeśli szukasz czegoś słodkiego co zrobisz w 10 minut i upieczesz w 20 – to przepis właśnie dla Ciebie. 🙂
Często w kuchni szukam szybkich i zdrowszych rozwiązań, a z uwagi na to, że zmagam się z insulinoopornością (bez leków) i kilkoma innymi zaburzeniami hormonalnymi staram się brać to pod uwagę w moich kulinarnych eksperymentach. Tak powstały właśnie te muffiny. Zależało mi na tym, aby móc zjeść coś słodkiego, zaproponować to moim podopiecznym, a jednocześnie ograniczyć ilość węglowodanów.
Na końcu znajduje się tabela z wartością odżywczą muffinek, które przygotowałam z ksylitolem. Aby zmniejszyć ilość kilokalorii i węglowodanów w nich wystarczy zastosować m.in stewię jako słodziwo. Dobrze sprawdzą się również wymoczone i zblendowane daktyle choć tej opcji akurat w tych muffinach nie próbowałam. Daktyle jednak podniosą ilość cukrów w przepisie więc nie są do końca dobrą opcją jeśli zmagasz się z insulinoopornością.
Zachęcam do testowania 🙂
MUFFINKI BEZ MĄKI – KOKOSOWO-CYNAMONOWE Z NERKOWCAMI (12 STANDARDOWYCH MUFFINEK)
SKŁADNIKI:
- 140 g płatków owsianych górskich można wymienić na owsiane bezglutenowe lub jaglane
- 150 ml mleka/wody/mleka roślinnego
- 2 jajka (w wersji wegańskiej można wymienić na „glutka” z siemienia lnianego czyli użyć 2 łyżek mielonego siemienia lnianego zalanych 6 łyżkami gorącej wody 🙂
- 2 łyżki oleju (użyłam rzepakowego)
- 1 dojrzały banan
- 80g wiórków kokosowych
- 30 g ksylitolu (można zastąpić 2-3 łyżkami miodu lub np. 1 łyżeczką stewii w płynie)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1-2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki kardamonu (można pominąć)
- opcjonalnie orzechy: nerkowce, orzechy laskowe, włoskie, pekan (ja dodałam do każdej muffinki 2 nerkowce do środka)
PRZYGOTOWANIE:
- Płatki owsiane wymieszaj z wiórkami, proszkiem do pieczenia, cynamonem i kardamonem oraz ksylitolem.
- W drugiej misce wymieszaj rozgniecionego widelcem banana, z jajami, mlekiem i olejem.
- Dodaj suche składniki do mokrych i dobrze wymieszaj łyżką.
- Nakładaj do foremek, dodaj po 2 orzechy nerkowca do środka. Przykryj orzechy kolejną wartą masy.
- Piecz około 20-25 minut w temperaturze 190 stopni.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 12 PORCJACH/NA PORCJĘ:
Energia: 1777 kcal / 148,1 kcal Białko: 41,5g / 3,5 g Tłuszcze: 111,8g / 9,3 g Węglowodany: 152,6g / 12,7 g Błonnik: 33g / 2,7 |
Magnez: 429,5 mg / 35,8 mg
Żelazo: 14,5 mg / 1,2 mg Cynk: 9,3 mg / 0,8 mg Wapn: 437,4 mg / 26,3 mg Niacyna: 3,2 mg / 0,3 mg Witamina E: 10,4 mg/ 0,9 mg |
Mam nadzieję, że ten przepis przypadł Ci do gustu. Daj znać jak wyszły muffiny 🙂