Ciastka cynamonowe z jabłkiem w innym wydaniu? Proszę bardzo. To nie są typowe kruche ciastka napakowane mąką i cukrem. Te są dosyć miękkie 🙂 Mają przyjazny skład i mogą być jedzone przez osoby na diecie bezmlecznej. Są super proste w przygotowaniu więc mam nadzieję, że spróbujesz. Szczególnie, że nie potrzeba mieć żadnych wymyślnych składników w kuchni 🙂 Zaczynamy!
CIASTKA CYNAMONOWE Z JABŁKIEM
SKŁADNIKI:
- 2 białka jaja kurzego
- 1 jabłko starte na najdrobniejszych oczkach tarki
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżeczki ksylitolu (ewentualnie można dać cukier)
- 70g mąki pszennej typu 2000 (pełnoziarnistej) – można wymienić na żytnią
- 2 łyżeczki cynamonu
- 50g oliwy z oliwek/oleju rzepakowego lub rozpuszczonego masła
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE:
- Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Dodaj do ubitych białek starte jabłko (można zblendować jesli nie chcemy w ciasteczkach wyraźnych kawałeczków), cynamon, miód i ksylitol. Wymieszaj dokładnie.
- W oddzielnym naczyniu wymieszaj oliwę/olej lub masło z mąką. Dodaj do białek.
- Wymieszaj wszystko ponownie dokładnie.
- Na papier do pieczenie małą łyżeczką wykładaj masę. Dosyć płasko około 3-5 mm maksymalnie (to bardzo płaskie ciasteczka 🙂 Możesz pomóc sobie 2 stroną łyżeczki i wyrównywać powierzchnię ciasteczek.
- Piecz 30-40 minut w temperaturze 160 stopni. Z przepisu wychodzi około 22 sztuki.
- Można przechowywać ciasteczka do maksymalnie tygodnia w szczelnie zamkniętym słoiku.
Wartość odżywcza:
1 ciasteczko ma około 43 kcal | 0,8g białka | 2,4 g tłuszczu | 4,1g węglowodanów | 0,7g błonnika
Więcej zdrowych przepisów, artykułów i niespodzianek możesz otrzymywać po zapisanie na newsletter 🙂