smoothie malinowo-orzechowe

 

Smoothie malinowo-orzechowe. Aksamitne, kremowe, owocowo-orzechowe i sycące. To super propozycja na szybki posiłek rano lub podwieczorek czy drugie śniadanie. Sprawdzi się gdy jesteś w biegu. Posiłek idealny?

 

Generalnie bardzo lubię smoothies. Choć wiem, że w internecie zrobiono z nich jakieś potwory, podobnie jak z owoców dla osób z zaburzeniami gospodarki glukozowo-insulinowej. Rzecz jest jednak w tym, że smoothies nie są zabronione, ale trzeba je dobrze komponować. Nie są idealnym typem posiłku dla każdego i nie u wszystkich się sprawdzą, ale też myślę, że demonizowanie ich jest bezsensowne.

 

Co sprawia, że takie smoothie malinowo-orzechowe wygrywa pod kątem dawania poczucia sytości ze smoothies, które zwykle zawierają tylko owoce i np. mleko? To skyr wraz z masłem orzechowym, które mają sporą zawartość białka, a to właśnie białko najbardziej syci. Dodatkowo mamy tu dosyć dużo tłuszczów pochodzących z masła czy siemienia. Opóźniają więc opróżnianie żołądka więc uczucie sytości pozostaje na dłużej.

 

Komponując swoje smoothie pamiętaj, że aby czuć dłużej nasycenie potrzebujesz zadbać o ilość białka i tłuszczów w nim zawartych. Dlatego próbuj komponować je właśnie tak jak to smoothie malinowo-orzechowe.

 

Inne przepisy na smoothies znajdziesz poniżej:

♥ Smoothie wiśniowe przeciwzapalne (wegańskie)

♥ Smoothie z borówkami i sproszkowanymi jagodami acai

♥ Owoce leśne z pyłkiem kwiatowym czyli smoothies pełne minerałów

♥ Letnie koktajle lub smoothies ze szpinaku

 

 

SMOOTHIE MALINOWO-ORZECHOWE (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

 

SKŁADNIKI

  • 200 g malin mrożonych (lub świeżych)
  • 100 g skyra lub jogurtu greckiego lub roślinnego w wersji wegańskie/bezmlecznej
  • 300 ml mleka sojowego lub innego roślinnego lub krowiego
  • 30g masła orzechowego (użyłam migdałowego)
  • 2 łyżki zarodków pszennych (zamień na otręby gryczane lub dowolne bezglutenowe płatki na diecie bezglutenowej)
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 4 daktyle suszone
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 2 szczypty kardamonu
  • w razie konieczności miód/ksylitol/erytrol/syrop z agawy, by osłodzić całość (choć moim zdaniem nie ma takiej potrzeby)

 

smoothie malinowo-orzechowe

PRZYGOTOWANIE

 

Dokładnie zblenduj wszystkie składniki ze sobą. Maliny można wcześniej rozmrozić wstawiając je do lodówki w miseczce na noc lub na kilka godzin. Takie smoothie malinowo-orzechowe możesz zabrać ze sobą do pracy, na piknik, w podróż. W upalne dni jeśli przygotowujesz je na tradycyjnym mleku nie przechowuj za długo w cieple. Może się bowiem szybko zepsuć.

 

Po więcej inspiracji, porad, a także przepisów zaglądaj na Facebooka oraz na mój Instagram. Zapisz się także na mój newsletter poniżej, który wysyłam z dodatkowymi skarbami, których nie publikuję nigdzie indziej 🙂 Smacznego.