Smoothie malinowo-orzechowe. Aksamitne, kremowe, owocowo-orzechowe i sycące. To super propozycja na szybki posiłek rano lub podwieczorek czy drugie śniadanie. Sprawdzi się gdy jesteś w biegu. Posiłek idealny?
Generalnie bardzo lubię smoothies. Choć wiem, że w internecie zrobiono z nich jakieś potwory, podobnie jak z owoców dla osób z zaburzeniami gospodarki glukozowo-insulinowej. Rzecz jest jednak w tym, że smoothies nie są zabronione, ale trzeba je dobrze komponować. Nie są idealnym typem posiłku dla każdego i nie u wszystkich się sprawdzą, ale też myślę, że demonizowanie ich jest bezsensowne.
Co sprawia, że takie smoothie malinowo-orzechowe wygrywa pod kątem dawania poczucia sytości ze smoothies, które zwykle zawierają tylko owoce i np. mleko? To skyr wraz z masłem orzechowym, które mają sporą zawartość białka, a to właśnie białko najbardziej syci. Dodatkowo mamy tu dosyć dużo tłuszczów pochodzących z masła czy siemienia. Opóźniają więc opróżnianie żołądka więc uczucie sytości pozostaje na dłużej.
Komponując swoje smoothie pamiętaj, że aby czuć dłużej nasycenie potrzebujesz zadbać o ilość białka i tłuszczów w nim zawartych. Dlatego próbuj komponować je właśnie tak jak to smoothie malinowo-orzechowe.
Inne przepisy na smoothies znajdziesz poniżej:
♥ Smoothie wiśniowe przeciwzapalne (wegańskie)
♥ Smoothie z borówkami i sproszkowanymi jagodami acai
♥ Owoce leśne z pyłkiem kwiatowym czyli smoothies pełne minerałów
♥ Letnie koktajle lub smoothies ze szpinaku
SMOOTHIE MALINOWO-ORZECHOWE (PRZEPIS NA 2 PORCJE)
SKŁADNIKI
- 200 g malin mrożonych (lub świeżych)
- 100 g skyra lub jogurtu greckiego lub roślinnego w wersji wegańskie/bezmlecznej
- 300 ml mleka sojowego lub innego roślinnego lub krowiego
- 30g masła orzechowego (użyłam migdałowego)
- 2 łyżki zarodków pszennych (zamień na otręby gryczane lub dowolne bezglutenowe płatki na diecie bezglutenowej)
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 4 daktyle suszone
- ½ łyżeczki cynamonu
- 2 szczypty kardamonu
- w razie konieczności miód/ksylitol/erytrol/syrop z agawy, by osłodzić całość (choć moim zdaniem nie ma takiej potrzeby)
PRZYGOTOWANIE
Dokładnie zblenduj wszystkie składniki ze sobą. Maliny można wcześniej rozmrozić wstawiając je do lodówki w miseczce na noc lub na kilka godzin. Takie smoothie malinowo-orzechowe możesz zabrać ze sobą do pracy, na piknik, w podróż. W upalne dni jeśli przygotowujesz je na tradycyjnym mleku nie przechowuj za długo w cieple. Może się bowiem szybko zepsuć.
Po więcej inspiracji, porad, a także przepisów zaglądaj na Facebooka oraz na mój Instagram. Zapisz się także na mój newsletter poniżej, który wysyłam z dodatkowymi skarbami, których nie publikuję nigdzie indziej ? Smacznego.