Smoothie z owoców leśnych z pyłkiem kwiatowym – idealna na upały – choć nie tylko. W sezonie letnim można korzystać z dobrodziejstw owoców i miksować wszystko w ogromnych ilościach. Ty także możesz przygotować swoją mieszankę owocową. W zimie natomiast, smoothie leśne owoce może zostać sporządzone z owoców mrożonych.
W tej wersji, aby zbilansować posiłek pod kątem tłuszczów i białka dodałam pestki dyni oraz siemię lniane i to wszystko zblendowałam z pyłkiem kwiatowym pełnym wartości odżywczych. Na wzmocnienie odporności jak znalazł!. Wykorzystanie owoców o niskiej zawartości węglowodanów sprawia, że smoothie będzie dobrą opcją także dla osób z insulinoopornością. Prostota i zdrowie samo w sobie! 🙂 Inne przepisy na smoothie w insulinooporności możesz tez znaleźć w moim ebooku ze smoothies.
SMOOTHIE OWOCE LEŚNE Z PYŁKIEM KWIATOWYM
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE (jedna ma około 200 kcal)
- 150 g owoców leśnych tj. maliny, truskawki, borówki, jagody (cokolwiek posiadasz; w zimie można zastąpić mrożonymi owocami lub mieszanką owoców jagodowych)
- 250 ml mleka krowiego zwykłego/bezlaktozowego lub roślinnego (można dodać więcej, aby smoothie miało bardziej rozwodnioną konsystencję)
- 1 łyżka pyłku kwiatowego
- 2 łyżki pestek dyni
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
- w ramach dosłodzenia można dodać: ksylitol, erytrol czy miód
PRZYGOTOWANIE
Zblenduj wszystkie składniki ze sobą. Gotowe!