Smoothie wiśniowe w wersji przeciwzapalnej jest idealne dla osób, które powinny szczególnie zadbać o ilość przeciwzapalnych składników w diecie (to właściwie wszyscy :). Podobne smoothie można znaleźć w moim jadłospisie dla kobiet z PCOS. Wykorzystałam w nim kakao, goździki, wiśnie – to cała gama antyoksydantów walczących o nasze zdrowie na codzień. Smoothie wzbogacone jest też pełnymi wartości odżywczych zarodkami pszennymi oraz wspaniałym źródłem kwasu ALA czyli siemieniem lnianym oraz nasionami chia.
Smoothie wiśniowe oczywiście może z łatwością stać się malinowym, borówkowym czy truskawkowym. Wystarczy wymienić owoce na inne jagodowe. Wspaniale sprawdzą się też mrożone czarne porzeczki. Mam czasem wrażenie, że to zapomniane rodzime owoce. A szkoda! Są bardzo, bardzo zdrowe, pełne witamin i składników antyoksydacyjnych.
Ten przepis powstał w ramach promocji mleka roślinnego w ramach współpracy ProVeg Polska przy kampanii społecznej World Plant Milk Day 2019, promującej mleko (napoje) roślinne. Osoby, które mnie czytają doskonale wiedzą, że na blogu pokazuję różne oblicza zdrowej diety zarówno w zdrowiu jak i chorobie. 🙂
Mleka roślinne są wspaniałym produktem alernatywnym szczególnie dla osób, które muszą zrezygnować ze spożycia nabiału, ale także dla osób, które są na diecie wegańskiej. Przy wpisie o ocenie mlek roślinnym oraz i przeglądzie wspominałam, że są m.in. nieocenionym źródłem wapnia którego w dietach wegan czy osób na diecie bezmlecznej brakuje. Zachęcam aby przeczytać raz jeszcze jakie mleko roślinne wybrać i dlaczego 🙂 A tymczasem zapraszam na wpis 🙂
SMOOTHIE WIŚNIOWE PRZECIWZAPALNE
SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ
- 150 g wiśni (użyłam mrożonych)
- 250 ml mleka roślinnego (użyłam sojowego z uwagi na najwyższą zawartość białka)
- 1 łyżeczka kakao prawdziwego
- 2-3 szczypty mielonych goździków
- 1 łyżeczka syropu z agawy w wersji wegańskiej lub innego słodziwa np. erytrolu, ksylitolu czy miodu
- 2 łyżeczki siemienia lnianego mielonego lub nasion chia
- 1 łyżka zarodków pszennych (można wymienić na otręby)
PRZYGOTOWANIE
Zblenduj wszystkie składniki razem. Gotowe! Jeśli użyjesz mrożonych wiśni możesz je wcześniej rozmrozić w lodówce, choć nie jest to konieczne gdy masz mocny blender 😉
Jeśli masz insulinooporność pamiętaj, że smoothies powinny być odpowiednio skomponowane. Nie powinno w nich zabraknąć źródeł białek i tłuszczów, warto też wybierać do nich owoce o najmniejszej ilości węglowodanów. Oczywiście to nie znaczy, że nie można wybierać innych. Jednak te są stosunkowo najłatwiejsze w komponowaniu smoothie. Więcej o owocach w insulinooporności i hiperinsulinemii możesz przeczytać we wpisie tutaj.
Jeśli interesuje Cię temat owoców w zdrowej diecie, a nie masz insulinooporności zajrzyj do wpisu, który rozwiera wszelkie mity na ten temat pod tym linkiem.