kotlety z soczewicy czerwonej

 

Kotlety z soczewicy czerwonej to chyba klasyk wśród bezmięsnych propozycji na kotlety. Pewnie to dlatego, że można je zrobić na tysiące różnych sposobów. Dziś więc mam propozycję na kotlety z soczewicy czerwonej w wersji bardzo podstawowej, prostej w wykonaniu i przy okazji wegańskiej.

Ucieszą się z niej więc wszyscy weganie, ale też osoby na diecie wegetariańskiej czy bezmlecznej i bezglutenowej. Przepis nie zawiera również jajek więc myślę, że uszczęśliwi to również alergików.

Sekretem tak prostego przepisu, jest odpowiednie odsączenie soczewicy po ugotowaniu oraz użycie zmielonego siemienia lnianego.

 

Soczewica czerwona jest bardzo cennym źródłem ogromnej ilości składników mineralnych m.in. miedzi, manganu, żelaza czy cynku. Dobrze jest w diecie wegańskiej podawać je w towarzystwie produktów o wysokiej zawartości witaminy C, co zwiększa wchłanianie żelaza np. dodać do posiłku brokuły, paprykę czerwoną, natkę pietruszkę czy sok z cytryny.

 

Inne przepisy na kotlety znajdziesz poniżej:

Kotlet z kalafiora i soczewicy czerwonej

Kotlety brokułowe

Pieczone kotlety mielone z marchewką i pieczarkami

Proste kotlety z ciecierzycy 

Kotlety z kaszy jaglanej 

Kotlety sojowe z suszonymi pomidorami

jadłospis letni

 

kotlety z soczewicy

 

KOTLETY Z SOCZEWICY CZERWONEJ W WERSJI WEGAŃSKIEJ

 

SKŁADNIKI NA 6 KOTLETÓW

  • 150 g suchej soczewicy czerwony
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • kilka łyżeczek natki pietruszki pokrojonej drobno
  • 2 łyżki płatków jaglanych (można użyć innych np. owsianych)
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki suszonej cebuli, 1/2 łyżeczka suszonego czosnku, 1/2 łyżeczki kuminu
  • 2 łyżki suszonej włoszczyzny bez żadnych zbędnych dodatków
  • sól i pieprz do smaku
  • 1,5 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego do smażenia.

 

PRZYGOTOWANIE

Soczewicę opłucz kilkakrotnie pod bieżącą wodą, tak by straciła mleczne zabarwienie. To bardzo ważny proces, który wpłynie potem na brak odczuwanych dolegliwości związanych z jedzeniem strączków. Ugotuj następnie soczewicę z włoszczyzną w wodzie. Nie wlewaj jej za dużo, około 300 ml wystarczy. W razie potrzeby dolejesz podczas gotowania. Gotuj soczewicę aż będzie miękka, lekko rozgotowana. Po ugotowaniu odsącz BARDZO DOKŁADNIE na sitku. Ja używam sitka do mąki, dzięki czemu mam pewność, że dokładnie odsączę ciecierzycę z wody. Następnie dodaj do niej wszystkie składniki, wymieszaj dokładnie i zostaw na 3-4 minuty aż siemię i płatki wchłoną pozostałość wody.

 

Na tym etapie z łatwością ulepisz około 6 kotletów. Smaż je potem na rozgrzanej oliwie na patelni, na średnim, niezbyt dużym ogniu z dwóch stron na rumiany kolor. Przechowuj do 4 dni w lodówce w szczelnym opakowaniu. Możesz je również po przestudzeniu zamrozić.

 

Ja uwielbiam je w wersji na kanapce, do obiadu z tzatzikami oraz surówką. Możne je również mrozić. Zastosować jest wiele. Często pokazuję jak jadam na co dzień na moim instagramie, jak komponuję posiłki – wskakuj na Instagram aby czerpać z tej wiedzy. A jeśli nie masz jeszcze jadłospisu dla zabieganych kliknij na grafikę niżej i go pobierz 🙂