kotlety brokułowe

 

Kotlety brokułowe to wspaniały sposób na przemycanie warzyw w diecie. Idealnie nadają się one również do wykorzystania w różnych posiłkach.

Kotlety brokułowe można zjeść jako element obiadu, położyć na pieczywie i zjeść w formie kanapki, samodzielnie z sałatką lub, tak jak ja zaprezentowałam w tym przepisie, z tzatzykami. Sprawdzą się dodane do lunchboxa, no i można je wziąć ze sobą w podróż i  zjeść na zimno. Są moim zdaniem bardzo uniwersalne i niewiarygodnie proste w przygotowaniu.

W tym przepisie przygotowałam kotlety brokułowe z kaszą jaglaną, która ma dobre właściwości “sklejające” (jest też bezglutenowa więc sprawdzi się u osób, które są na diecie bezglutenowej). Można je przygotować także z drobną kaszą jęczmienną (wtedy już bezglutenowe nie będą).

 

Inne przepisy na kotlety znajdziesz poniżej:

Pieczone kotlety mielone z marchewką i pieczarkami

Proste kotlety z ciecierzycy 

Kotlety z kaszy jaglanej 

Kotlety sojowe z suszonymi pomidorami

 

kotlety brokułowe

 

KOTLETY BROKUŁOWE Z KASZĄ JAGLANĄ

 

SKŁADNIKI (11-12 SZTUK):

 

  • 1 brokuł (około 500 g)
  • 100 g suchej kaszy jaglanej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko lub 1 łyżka mielonego siemienia lnianego zalanego 3 łyżkami gorącej wody
  • 4 łyżki starkowanego parmezanu (można pominąć na diecie bezmlecznej lub wegańskiej – zobacz wskazówki niżej)
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia (ja daję naprawdę sporo suszonych ziół, bo lubię)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE:

 

Brokuła ugotuj na parze lub w wodzie do miękkości. Następnie pokrój go drobno.

Kaszę jaglaną przepłukaj kilkakrotnie pod bieżącą wodą, aby pozbyć się goryczki. Ugotuj do miękkości w wodzie. Najlepiej pod przykryciem na wolnym ogniu, aby kasza wchłonęła całą wodę.

Przestudzoną kaszę wymieszaj z pokrojonym brokułem, następnie dodaj jajko, przyprawy, ser oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj/wyrób rękami masę i uformuj kotlety (mnie wychodzi zwykle 11-12 sztuk).

Gdyby masa była za mało zwarta możesz dodać nieco zmielonego siemienia lnianego lub płatków zbożowych. Nie powinno mieć to jednak miejsca, jeśli kasza nie była zbyt “mokra”.

Kotlety usmaż na złoty kolor z obu stron na oliwie.

 

WSKAZÓWKI:

  • Parmezan można zastąpić serem feta w ilości około 50 g lub pominąć zupełnie, jeśli jesteś na diecie eliminacyjnej nabiał.
  • Zamiast parmezanu na diecie wegańskiej możesz użyć płatków drożdżowych nieaktywnych, które nie tylko wzbogacą kotlety w cenne składniki odżywcze, ale też nadadzą serowego posmaku. To samo możesz zrobić na diecie bezmlecznej.
  • Jajko jak napisałam wyżej możesz w diecie eliminacyjnej zastąpić siemieniem lnianym.
  • Kotlety brokułowe zamiast smażyć możesz również upiec. Zwykle piekę jest w 190 stopniach około 15 minut (pamiętaj, że każdy piekarnik piecze nieco inaczej i u Ciebie ten czas może być inny).

 

Po więcej inspiracji, porad i przepisów zaglądaj na Facebooka i na mój Instagram. Do zobaczenia tam 🙂 Daj znać czy kotlety Ci smakowały 🙂