Pieczone kotlety mielone to najprostszy sposób na to jak wersję tradycyjną „uzdrowić” i zmniejszyć wartość kaloryczną. W wersji, którą znajdziesz w tym przepisie nie użyłam również bułki ani mleka więc sprawdzą się dla osób na diecie bezglutenowej i bezmlecznej. U osób eliminujących jaja można je zastąpić „glutkiem” z siemienia lnianego. 🙂
Wzbogaciłam smak kotletów warzywami, dodałam sporo przypraw. Wyszły supersmaczne i super „uzdrowienione”!
Inne przepisy na kotlety znajdziesz poniżej:
♥ Kotlety brokułowe szybkie, zdrowe i przepyszne (bezglutenowe)
♥ Kotlety sojowe z suszonymi pomidorami
PIECZONE KOTLETY MIELONE Z MARCHEWKĄ I PIECZARKAMI
SKŁADNIKI:
- 500g mięsa mielonego (z indyka, kurczaka czy wieprzowego)
- 4-5 pieczarek
- 2 małe marchewki
- 1/2 białej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 jajko (można pominąć lub użyć mielonego siemienia lnianego w wersji bezjajecznej)
- 3-4 łyżki świeżej natki pietruszki pokrojonej
- przyprawy: 2 łyżeczki oregano, 1 łyżeczka bazylii, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego, 3/4 łyżeczki soli, 1 łyżka octu balsamicznego (można go pominąć)
- jako panierki użyłam Alesto Super Seed Mix to mieszanka dostępna w Lidlu w Anglii zawierające mielone siemię lniane, chia i nasiona konopii – możesz ją zastąpić po prostu mielonym siemieniem, sezamem, otrębami czy zarodkami pszennymi LUB po prostu pomiń ten krok i niczego nie dodawaj
PRZYGOTOWANIE:
- Cebulę pokrój w drobną kostkę. Marchew i pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Czosnek pokrój drobno.
- Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć cebulę. Zeszklij. Dodaj następnie marchewkę, podlej nieco wodą i duś około 5 minut od czasu do czasu mieszając i w razie potrzeby podlewając wodą. Na sam koniec dodaj pieczarki i czosnek – podduś jeszcze chwilę.
- Do mięsa dodaj jajo, przyprawy, pokrojoną pietruszkę. Wymieszaj.
- Gotową zawartość patelni możesz zblendować lub w całości dodać do mięsa.
- Formuj kotlety o porządanej dla Ciebie wielkości i obtaczaj w panierce Super Seed Mix lub w wybranej przez Ciebie innej opcji.
- Piecz kotlety w 180 stopniach około 30 minut. Sprawdź po tym czasie jednej z nich przepoławiając czy są już gotowe. Im większe kotlety tym dłużej będą się piekły. Mnie z przepisu wyszło 10 sztuk.
Dla kogo jest to przepis?
- Dla osób na diecie redukcyjnej.
- Dla tych, którzy chcą zdrowiej jeść.
- Dla osób, które z różnych powodów zdrowotnych muszą unikać potraw smażonych.
- Dla osób na diecie bezmlecznej, bezglutenowej.
- Po eliminacji jajka także dla osób, które jaj nie mogą spożywać.
- Dla osób z insulinoopornością, cukrzycą, kobiet w ciąży, karmiących.
- Dla dzieciaków.
- Generalnie prawie dla wszystkich 🙂
Mam nadzieję, że wypróbujesz przepis i dasz znać czy kotlety Ci smakowały!