Kotlety z ciecierzycy to wspaniały zamiennik tradycyjnych kotletów na obiad. Tak! Wiem, że to nie mięso. Wiem, że nie smakuje tak samo, ale zrobiłam w tym przepisie pewien myk, który może pozwoli choć trochę „udać” smak mięsa. A jeśli nie jesteś mięsożercą to nie będzie dla Ciebie różnicy 🙂
Przepis poniżej jest naprawdę szybki, tani i prosty. Chyba szybciej się nie da. Powstał właściwie z potrzeby chwili. Musiałam zrobić szybko coś na obiad. Ja lubię jeść dobrze, smacznie i lubię mieć w zanadrzu szybkie rozwiązania na wypadek kryzysu. Kryzysem nazywam momenty, w których nie zrobiłam odpowiednich zakupów i czegoś mi zabrakło (zdarza się rzadko, ale czasem jednak zdarza) lub sytuacje, w których choćbym nie wiem jak chciała nie mogę długo siedzieć w kuchni i gotować uczy z 5 dań.
Wtedy korzystam z trybu „kryzys”. Przygotowuję coś szybkiego, sycącego, najlepiej na dwa dni w przypadku obiadów i z tego co mam w domu. A w domu moim ciecierzyca w zalewie ZAWSZE JEST. Tak samo jak kilka innych produktów, ale o tym napiszę oddzielny wpis.
Polecam spróbować tych banalnie szybkich i prostych kotletów, bo naprawdę warto! 🙂
Inne przepisy na kotlety znajdziesz poniżej:
♥ Kotlety brokułowe szybkie, zdrowe i przepyszne (bezglutenowe)
♥ Pieczone kotlety mielone z marchewką i pieczarkami
♥ Kotlety sojowe z suszonymi pomidorami
KOTLETY Z CIECIERZYCY (4 sztuki)
SKŁADNIKI:
- 230 g ciecierzycy z zalewy (u mnie akurat tyle ma opakowanie organicznej ciecierzycy którą kupuję tutaj —> to dla osób z Anglii)
- 1 ząbek czosnku (jeśli chcesz, żeby było jeszcze szybciej po prostu dodaj nieco granulowanego czosnku, ale wiedz, że to nie to samo co świeży czosnek czyli naturalny antybiotyk)
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka przyprawy typu gyros/do kurczaka (wybierz taką, która oprócz ziół nie ma żadnych podejrzanych składników) – jeśli nie masz takiej przyprawy możesz użyć ziół prowansalskich czy curry, garam masali lub innej mieszanki przypraw, możesz też improwizować z tym co masz w domu
PRZYGOTOWANIE:
1. Ciecierzycę zblenduj, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawę gyros, natkę i olej. Wymieszaj dokładnie. Dopraw w razie potrzeby nieco solą i pieprzem oraz słodką papryką.
2. Uformuj 3-4 kotleciki. Połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 15 minut (po około 7-8 minut na stronę). Wyjmując kotlety z ciecierzycy rób to ostrożnie – są delikatne i miękkie.
3. Podaj w towarzystwie ulubionych warzyw gotowanych w wodzie lub na parze czy z surówką.
Ja podałam ze świeżym pomidorem, burakiem i warzywami liściastymi oraz sosem (żeby nie było za sucho na talerzu) przygotowanym z 2 łyżek jogurtu greckiego, 1 łyżeczki miodu i 1 łyżeczki musztardy.
Możesz podać je także z ugotowaną kaszą czy pieczonymi batatami/ziemniakami. Zawsze smakują świetnie.
WSKAZÓWKI
Kotlety z ciecierzycy w tej wersji są super wdzięczne do modyfikacji i nadawania im zupełnie innego smaku. Wystarczy dodać np.
- 1-2 łyżeczki przecieru pomidorowego i będą w wersji pomidorowej
- dodanie 1-2 łyżek wiórków kokosowych i curry nada im orientalnego smaku
- dodanie pesto bazyliowego i sporej ilości bazylii sprawi, że poczujecie więcej włoskiego klimatu 🙂
Co więcej? Kotlety na obiad to jedno, ale nadają się one także wspaniale jako białkowa opcja na kanapki. Możesz też użyć ich do przygotowania pysznych tortilli pełnoziarnistych z kotletami i warzywami. Tyle dobra! 🙂
NA JAKICH DIETACH SPRAWDZI SIĘ TEN PRZEPIS?
Oczywiście u wszystkich na dietach wegetariańskich lub wegańskich, ale nie tylko. Jest idealny na dietach eliminujących z różnych powodów zdrowotnych pszenicy czy wręcz całego glutenu, na dietach bezmlecznych i bez jaj czyli w szczególności u osób z alergiami czy nietolerancjami.
Nie mogłam bym nie wspomnieć o diecie w insulinooporności czy dla kobiet z PCOS. To też idealny przepis w tych stanach zdrowotnych.
Mam nadzieję, że już teraz nie będziesz mieć wymówki, że przygotowanie kotletów w wersji wegetariańskiej czy wegańskiej jest czasochłonne, bo trzeba moczyć i długo gotować strączki!
Smacznego!
→ SPRAWDŹ TEŻ KOTLETY SOJOWE Z SUSZONYMI POMIDORAMI