Kotlety sojowe są przysmakiem wielu osób, ale w odsłonie sklepowej są niemal w całości produkowane z mąki sojowej. Są przez to znacznie mniej odżywcze, przetworzone i generalnie moim zdaniem raczej mało smaczne. Trzeba je poddać gotowaniu z kostką bulionową (wiemy, co w nich jest więc najlepiej im podziękować za współpracę), a potem jeszcze usmażyć, żeby miały jakiś smak. Dlatego dzisiaj mam dla Ciebie propozycję na proste kotlety sojowe, które stanowią doskonałą alternatywę dla zwykłych. Przepis jest bezglutenowy i wegański (jeśli nie użyjesz jajka) więc mogą z niego korzystać osoby będące na tych dietach.
Inne przepisy na kotlety znajdziesz poniżej:
♥ Kotlety brokułowe szybkie, zdrowe i przepyszne (bezglutenowe)
♥ Pieczone kotlety mielone z marchewką i pieczarkami
KOTLETY SOJOWE Z SUSZONYMI POMIDORAMI
SKŁADNIKI:
- 200 g soi (najlepiej organicznej) można zastąpić ciecierzycą
- 1 marchewka
- 1 jajko (w wersji wegańskiej zastąp 1 łyżką siemienia lnianego zalanego 3 łyżkami gorącej wody)
- 2 ząbki czosnku
- 6-7 pomidorów suszonych z zalewy
- zioła prowansalskie, sól, pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
- Soję należy namoczyć na około 12h w zimnej wodzie.
- Po wymoczeniu wylać wodę i nalać nowej. Gotować około 2h. Bez solenia!
- Pod koniec gotowania dodaj pokrojoną w ćwiartki marchewkę. Odlej wodę i zmiksuj soję z marchewką.
- Do masy dodaj 1 jajko (w wersji wegańskiej siemię lniane), pokrojone drobno pomidory suszone, 2 sprasowane ząbki czosnku lub drobno pokrojone.
- Dopraw masę solą, pieprzem i sporą ilością ziół prowansalskich (ja dałam 2 łyżeczki).
- Uformuj kotleciki (u mnie z tej masy wyszło 14 sztuk).
- Smaż z dwóch stron na średnim lub małym ogniu.
WSKAZÓWKI:
Kotlety sojowe można podawać:
- do obiadu na ciepło np. z kaszą i warzywami,
- na zimno na kanapki,
- z dressingami/sosami np. pomidorowym, koperkowym, miętowym
- zabierać w pudełko do pracy i zjeść na II śniadanie.
Baza kotletów sojowych czyli ugotowana soja z marchewką może zostać również doprawiona w zupełnie inny sposób by nadać im inny smak. Możesz zrobić kotlety:
- z przecierem pomidorowym,
- pieczarkami i cebulą,
- z dodatkiem curry i wiórków kokosowych,
- z chilli i tymiankiem,
- majerankiem,
- świeżą pietruszką i papryką,
- możesz wzbogacić je dodając słonecznik lub pestki dyni,
- możliwości jest masa 🙂 Ogranicza Cię tylko wyobraźnia 🙂
Daj znać jak podoba Ci się przepis. Jakie Ty składniki wykorzystujesz do swoich kotletów?