kotlety z soczewicy

Kotlety z kalafiora i soczewicy to idealny zamiennik mięsa na obiad. Choć przyznam szczerze ja nie tylko do obiadu je jadam. Lubię je zjeść na kanapce albo z tzatzykami do kolacji. Można je też podać jak w burgerze ze zdrową pełnoziarnistą bułką lub pieczywem.

 

Zwykle dosyć szybko znikają z talerza więc nie zdziw się, że trzeba przygotować ich więcej następnym razem. Jeśli nie jadasz mięsa na pewno przypadną Ci do gustu. Stanowią uzupełnienie diety bezmięsnej w niezbędne warzywa strączkowe czyli białko roślinne.  🙂

 

Inne przepisy na kolety bezmięsne znajdziesz poniżej:

♥ Kotlety brokułowe – szybkie, zdrowe i przepyszne (bezglutenowe)

♥ Proste kotlety z ciecierzycy

♥ Kotlety sojowe z suszonymi pomidorami

 

kotlety z kalafiora z soczewica czerwona

 

 

KOTLETY Z KALAFIORA I SOCZEWICY CZERWONEJ (OKOŁO 9 SZTUK)

 

SKŁADNIKI:

  • połowa kalafiora, u mnie około 250 g
  • 100 g suchych nasion soczewicy czerwonej (około 8 łyżek)
  • około 30g natki pietruszki posiekanej drobno (generalnie dużo 🙂
  • 1 jajko organiczne (w wersji bez jajka zastąp 1 łyżką dodatkowego simienia lnianego zalanego 3 łyżkami gorącej wody, glutek sklei masę)
  • około 30g świeżo mielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki zarodków pszennych (około 20 g) w wersji bezglutenowej użyj płatków zbożowych bezglutenowych zblendowanych
  • 1 łyżka suszonej cebuli lub granulowanej cebuli
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • niepełna łyżeczka wędzonej słodkiej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 2 łyżki otrębów pszennych (około 8-10g) – w wersji bezglutenowej użyj otrębów gryczanych

 

PRZYGOTOWANIE

 

Soczewicę ugotuj w niewielkiej ilości wody do miękkości (wcześniej dobrze ją przepłucz aby woda nie miała mlecznego zabawienia). Idealnie sprawdzi się ugotowanie jej z dodatkiem suszonej włoszczyzny (ja zwykle ją dodaję, aby uzyskać lepszy, bogatszy smak i przemycić dodatkowe warzywa w przepisie). Ugotowaną soczewicę odsącz z nadmiaru wody dokładnie. To ważne, aby później kotlety się nie rozpadały podczas smażenia.

Kalafiora umyj i rozdrobnij w malakserze lub zetrzyj na drobnej tarce – generalnie ma być bardzo rozdrobniony – niemal na pastę. Można też użyć blendera. Jeśli świeży kalafior wywołuje u Ciebie nieprzyjemne dolegliwości ugotuj go na parze wcześniej, a dopiero później rozdrobnij. Odsącz świeży rozdrobiony kalafior z wody. Najprościej zrobić to po prostu rękami. Trzeba to zrobić bardzo dokładnie!

Na patelnię do smażenia beztłuszczowego wrzuć rozdrobnionego kalafiora, soczewicę i wszystkie przyprawy. Odparuj pozostałą zawartość wody dokładnie od czasu do czasu mieszając. Uważaj by niczego nie przypalić. Ten proces nie trwa długo.

Masę następnie wymieszaj z pozostałymi składnikami w tym z pokrojoną natką pietruszki i odstaw na 5-10 minut aby jeszcze nieco wchłonęła pozostały płyn. Przypraw jeszcze do smaku solą i pieprzem lub wg uznania. Uformuj płaskie kotlety z kalafiora i soczewicy za pomocą łyżki stołowej. Z przepisu wyszło mi około 9 sztuk. Można je obtoczyć na koniec również w mące z ciecierzycy.

Patelnię wytrzyj, rozgrzej na niej oliwę i smaż kotleciki na rumiany kolor z 2 stron po około 3-4 minuty na stronę.

 

WAŻNE: Być może po odsączeniu zarówno soczewicy jak i kalafiora nie będzie niezbędne odparowywanie na patelni. To w dużej mierze zależy ile kalafior “ma w sobie wody”. Robiąc kotlety pierwszy raz polecam jednak zrobić dokładnie tak jak w przepisie.

 

WSKAZÓWKI

 

  • Kotlety z kalafiora i soczewicy są świetną alternatywą dla opcji mięsnych.
  • Są smacznym posiłkiem, który można podawać całej rodzinie, osobom z cukrzycą, na diecie wegetariańskiej, bezmlecznej i bezglutenowej.
  • Sprawdzą się świetnie u osób na diecie w insulinooporności czy PCOS oraz propłodnościowej gdzie dążymy do zwiększenia podaży białka roślinnego.

 

Po więcej inspiracji, porad, a także przepisów zaglądaj na Facebooka oraz na mój Instagram. Do zobaczenia tam 🙂