Surówka z rzodkiewek z groszkiem cukrowym jest jedną z moich ulubionych jako dodatek do obiadu. Robi się ją błyskawicznie, jest wspaniale chrupiąca i niskokaloryczna. To ucieszy odoby na diecie redukcyjnej, które obawiają się czuć głód. Ta surówka bardzo dobrze syci. Jeśli czujesz głód na diecie sprawdź moje pomocne porady jak wygrać z głodem.
Wiem, że wiele osób nie wie jak jadać groszek, gdzie go użyć. Zwykle groszek cukrowy kojarzy się z jedzeniem hummusu albo jako element dań na ciepło (w szczególności w kuchni azjatyckiej, którą nie każdy lubi). Tymczasem można go pokroić i dodać do surówki tak samo jak dodajesz ogórka czy paprykę. Naprawdę nic nie stoi na przeszkodzie.
Poniżej znajdziesz mój sposób na szybką surówkę z rzodkiewek, którą wzbogaciłam dodatkowo suszonymi pomidorami.
SURÓWKA Z RZODKIEWEK Z GROSZKIEM CUKROWYM
SKŁADNIKI
- około 10 sporych rzodkiewek
- około 100 g groszku cukrowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 suszone pomidory
- 3 łyżeczki natki pietruszki
- ociupinka miodu (dosłownie tyle co na końcu małej łyżeczki)
- sól, pieprz do smaku
WSKAZÓWKA: Jeśli chcesz by rzodkiewka zachowała swoją chrupkość na dłużej i nie wysychała umieść ją po umyciu i oczyszczeniu ogonków w zimnej wodzie i przechowuj w lodówce.
PRZYGOTOWANIE
Warzywa pokrój wg uznania np. krojąc groszek na pół, a rzodkiewki w plasterki. Suszone pomidory pokrój drobno. W miseczce wymieszaj oliwę, sok z cytryny, miód i posiekaną natkę pietruszki. Dodaj sól i pieprz do smaku. Wymieszaj warzywa z dressingiem.
Po więcej inspiracji, porad, a także przepisów zaglądaj na Facebooka oraz na mój Instagram. Zapisz się także na mój newsletter poniżej, który wysyłam z dodatkowymi skarbami, których nie publikuję nigdzie indziej ? Smacznego.