Surówka z kalarepy i marchewki to jedna z moich ulubionych szybkich surówek, która pasuje do wielu obiadowych propozycji zarówno w wersji tradycyjnej z mięsem/rybą jak i w wersji wegańskiej.
Nie potrzebujesz do niej żadnych wymyślnych, trudno dostępnych składników. Robi się ją błyskawicznie, jest chrupka i nawet wtedy gdy zostanie z niej jakaś resztka spokojnie możesz użyć ją do kanapek, jako wypełnienie wrapów czy naleśników.
Mam nadzieję, że posmakuje Ci ta prosta propozycja z warzywa, które wielu osobom nie kojarzy się zupełnie z surówką i zagości na Twoim talerzu nie raz.
Inny przepis na surówkę znajdziesz tutaj:
♥ surówka z rzodkiewek i groszku cukrowego
SURÓWKA Z KALAREPY I MARCHEWKI (2 PORCJE)
SKŁADNIKI:
- 1 kalarepa (moja po obraniu miała 200 g)
- 1 średnia marchewka (po obraniu około 80g)
- 2 szczypty czosnku granulowanego
- 1 łyżka soku z cytryny
- ½ łyżeczki musztardy miodowej (można pominąć lub użyć odrobinkę miodu/syropu z agawy)
- 1 łyżka oliwy z oliwek/oleju rzepakowego/słonecznikowego
- sól, pieprz do smaku
- 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE
Kalarepę i marchewkę obierz, a potem zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub rozdrobnij za pomocą robota kuchennego/malaksera przy użyciu odpowiedniej tarczy. Następnie sok z cytryny wymieszaj z musztardą i oliwą, dopraw solą, pieprzem i czosnkiem. Wymieszaj całość z posiekaną natką pietruszki. Gotowe! Dosłownie 5 minut pracy. Jak widzisz, surówka z kalarepy naprawdę nie jest czasochłonna.
Po więcej inspiracji, porad żywieniowych, a także przepisów zaglądaj na mojego Facebooka lub na mój Instagram. Zapisz się także na mój newsletter poniżej, który wysyłam z dodatkowymi skarbami, których nie publikuję nigdzie indziej. W newsletterze edukuję, opowiadam historie i rozmawiam z Czytelniczkami odpowiadając na ich palące potrzeby.