Omlet owsiany
promocja

 

Omlet owsiany zwykle pokazywany jest w przepisach w słodkiej odsłonie. I w takiej wersji ja go również bardzo lubię, ale dzisiaj mam dla Ciebie opcję wytrawną. Idealną na ciepło i na zimno. Spokojnie można zabrać taki omlet owsiany do lunchboxa, na wyprawę lub do pudełka w podróż.

Skład jest bardzo prosty. Robi się go naprawdę szybko. Jest idealną propozycją zarówno na śniadanie, jak i kolację czy przekąskę. Co więcej, to po prostu bardzo dobrze zbilansowany posiłek pod kątem zaburzeń w gospodarce glukozowo-insulinowej czyli dla osób z insulinoopornością, stanem przedcukrzycowym czy nawet cukrzycą.

Omlet owsiany można dodatkowo zjeść np. z tzatzikami i porcją warzyw. To mój ulubiony sposób. Zwykle omlet dzielę na 2 porcje i zjadam np. na śniadanie i kolację, przez co oszczędzam czas na przygotowywanie posiłku wieczornego. Dodaję do niego jedynie dodatkowe warzywa czy posypuję słonecznikiem/pestkami dyni.  Jeśli chcesz oszczędzać czas w kuchni sprawdź mój artykuł o 11 poradach jak to zrobić.

 

 

omlet_owsiany_pinterest

 

OMLET OWSIANY Z PAPRYKĄ, FETĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI

 

SKŁADNIKI NA 1 OMLET

 

  • 50 g płatków owsianych górskich (w wersji bezglutenowej użyj bezglutenowych lub jaglanych)
  • 2 jajka
  • 20-30 g fety (pomiń na diecie bezmlecznej i dodaj więcej warzyw)
  • 1/2 łyżki oliwy
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 2-3 suszone pomidory pokrojone drobno (użyłam pomidorów suszonych na słońcu, ale możesz skorzystać też z tych z zalewy)
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, oregano, czosnek granulowany

 

PRZYGOTOWANIE

 

Jajka rozbij w misce i roztrzep. Paprykę i pomidory pokrój wg uznania. Fetę pokrusz drobno. Wszystkie składniki dodaj do miski z jajkami i wymieszaj ze sobą.

Patelnię rozgrzej i rozprowadzać na niej oliwę. Wylej omlet na patelnię i rozprowadź go równomiernie (masa jest gęsta, polecam użyć silikonowej szpatułki by rozprowadzić ją na patelni). Przykryj omlet pokrywką i smaż po mniej więcej 5 minut na każdą ze stron. I to wszystko. Omlet owsiany gotowy! To tak proste 🙂

 

Jestem ciekawa jak Ty przygotowujesz omlet owsiany? Czy w ogóle go robisz czy to dla Ciebie nowość? W jakiej odsłonie?