Łosoś pieczony w ziołach – szybki obiad w kilkanaśnie minut

Łosoś pieczony to prostota i szybkość w przygotowaniu. Wystarczy przyprawić, wstawić do piekarnika, wyłączyć po upieczeniu i gotowe. Lubię takie przepisy, ponieważ są taką “leniwą” opcją. W przeciwieństwie do skomplikowanych dań nie trzeba się przy nich napracować, a dodatkowo szybko się robią.   Często w sytuacji gdy przygotowuję takiego łososia na szybko wstawiam od razu…

Czytaj więcej

Granola żurawinowa z masłem orzechowym – bezmleczna i bezglutenowa

Granola żurawinowa z masłem orzechowym to jedna z moich ulubionych propozycji szybkiego śniadania. Sama w sobie jest pyszna i zdrowa, a dodatek masła orzechowego sprawia, że staje się bardziej syta. No i oczywiście smaczniejsza. Masło dodatkowo „skleja” składniki. Tłuszcze w nim zawarte powodują, że jest lepiej zbilansowanym „posiłkiem”.   Granola żurawinowa idealnie sprawdzi się w…

Czytaj więcej

Placki z batatów (bezglutenowe, bezmleczne) – łatwe do modyfikacji w wersji wegańskiej

Placki z batatów uwielbiam! Są idealnym uzupełnieniem obiadu, sprawdzają się na słodko i wytrawnie. Ubóstwiają je moi podopieczni na diecie bezglutenowej. Są lekkie, przepyszne, rozpływają się w ustach. Gdy nachodzi mnie ochota na coś słodkiego i mam batata robię je w towarzystwie owoców, miodu i greckiego jogurtu.   Nie będę Cię dłużej zachęcać do próbowania.…

Czytaj więcej

Granola piernikowo-daktylowa (chrupiąca i przepyszna)

Granola piernikowa z tego przepisu to hit w pracy mojego lubego. Taki hit, że nie obyło się bez tłumaczenia przepisu na język angielski, aby wszystkie koleżanki mogły skorzystać 🙂 Jest zdrowa, pyszna, prosta w przygotowaniu i łatwo ją zmodyfikować do wersji bezmlecznej czy wegańskiej. Niewątpliwym plusem granoli jest to, że można ją dość długo przechowywać,…

Czytaj więcej

Kotlety brokułowe – szybkie, zdrowe i przepyszne (bezglutenowe)

  Kotlety brokułowe to wspaniały sposób na przemycanie warzyw w diecie. Idealnie nadają się one również do wykorzystania w różnych posiłkach. Kotlety brokułowe można zjeść jako element obiadu, położyć na pieczywie i zjeść w formie kanapki, samodzielnie z sałatką lub, tak jak ja zaprezentowałam w tym przepisie, z tzatzykami. Sprawdzą się dodane do lunchboxa, no…

Czytaj więcej

Sałatka z komosy z granatem i fetą

  Sałatka z komosy z grantem i fetą to dla mnie połączenie idealne. Słona feta, pyszny i słodki granat. Pietruszka nadająca świeżości, orzechy… Uwielbiam takie sałatki za ich prostotę, ale jednocześnie za smak. Są też szybkie w przygotowaniu. W wersji bezmlecznej tej sałatki można użyć marynowanego lub wędzonego tofu.   Sałatka jest naturalnie bezglutenowa z…

Czytaj więcej

Buddha bowl z soczewicą i bulgurem

Buddha bowl z soczewicą i bulgurem jest dziecinnie prostym wegetariańskim daniem, które sprawdzi się na diecie w insulinooporności, PCOS, niedoczynności tarczycy, u osób na diecie wegetariańskiej. W opcji bez jogurtu greckiego, a z jogurtem roślinnym będzie odpowiednia też dla wegan. Lubię publikować tutaj przepisy, które dbają także o poprawę lub utrzymanie prawidłowych wartości lipidogramu (cholesterolu,…

Czytaj więcej

Cukinia pieczona z hummusem (danie wegańskie, bezglutenowe)

Cukinia pieczona z hummusem to jest danie pt. „czyścimy lodówkę”. A dodatkowo z etykietą „zróbmy to szybko”. 🙂 Uwielbiam takie proste dania, które właściwie robią się same. Czemu same? Hummus miałam gotowy, ugotowaną komosę też. Wystarczyło po dokończeniu pieczenia ciastek włożyć jeszcze do piekarnika cukinię. Odczekać kilkanaście minut i gotowy obiad w wersji wegańskiej podano…

Czytaj więcej