Klopsiki w sosie pomidorowym to danie, które ma wspaniały domowy smak i przypomina mi dzieciństwo. Oprócz tego jest super praktyczne, bo szybko się je przygotowuje. Kiedyś jedna z moich pacjentek powiedziała mi, że uwielbia mięso mielone, bo zwykle cokolwiek by się do niego nie dodało, to dobrze smakuje. I chyba trudno się z tym nie zgodzić.
Ta propozycja jest dla osób, które tak jak ja budzą się za pięć dwunasta (ok to była 20.40 🙂) orientując się, że trzeba coś zrobić na obiad dnia następnego. Miałam mięso mielone w lodówce, więc nie pozostało mi nic innego jak zrobić klopsiki w sosie pomidorowym. Dodałam do nich cukinię, aby były jeszcze jakieś warzywa.
Wszystko trzeba było robić szybko, więc usprawniłam i ułatwiłam sobie pracę granulowaną cebulą i czosnkiem. To kompromis między smakiem i aromatem, a małą ilością czasu na krojenie cebuli i płakanie w międzyczasie 🙂 Jeśli dysponujesz czasem to przygotuj do danie z podduszaną cebulką i czosnkiem.
Zapraszam na przepis w wersji bezglutenowej, a jeśli zrezygnujesz ze śmietany — również bezmlecznej.
Inne przepisy na obiad znajdziesz poniżej:
♥ Makaron z pancettą w sosie pomidorowym w 15 minut
♥ Dietetyczne klopsiki pieczarkowe na kilka sposobów
♥ Klopsy z cukinia i suszonymi pomidorami bezglutenowe
♥ Pieczony tuńczyk z oliwkami i pomidorami
♥ Pieczone kotlety mielone z marchewką i pieczarkami (bezglutenowe i bezmleczne)
KLOPSIKI Z INDYKA W SOSIE POMIDOROWYM
Z CUKINIĄ (3-4 PORCJE)
SKŁADNIKI:
- 500 g mielonego mięsa z indyka (u mnie 7% tłuszczu)
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku
- 400 ml pomidorów w soku pomidorowym (u mnie kartonikowe)
- 1 średnia cukinia około 400 g
- 100 ml śmietany 12% (można zamienić na śmietankę kokosową w wersji bezmlecznej lub sojową lub całkowicie pominąć)
- przyprawy do klopsików: sól, pieprz, ½ łyżeczki czosnku granulowanego, ½ łyżeczki cebuli granulowanej, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, 1 łyżeczka bazylii, ½ łyżeczki kuminu mielonego
PRZYGOTOWANIE
Mięso dokładnie wymieszaj z przyprawami i dodaj około ½ cukinii startej na tarce o grubych oczkach. Dobrze jest cukinię nieco odcisnąć z nadmiaru wody przed dodaniem do mięsa. Wyrób mięso rękami aż do połączenia składników. Następnie przy użyciu łyżki stołowej formuj klopsiki.
Przyda się woda w oddzielnej miseczce do moczenia rąk. Dzięki temu mięso nie przylega do dłoni.
Na patelni rozgrzej oliwę, po czym wrzuć wszystkie klopsiki i podsmaż do ścięcia się z każdej strony. Następnie zalej klopsiki pomidorami, dodaj pozostałą startą na tarce cukinię oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Zmniejsz ogień i duś aż klopsiki będą gotowe. Na sam koniec dopraw sos solą i pieprzem oraz bazylią. Wymieszaj ze śmietaną.
WSKAZÓWKI I PORADY
- W wersji bezmlecznej pomiń śmietanę lub użyj śmietanki kokosowej (mleczka kokosowego) lub śmietanki sojowej. Sos jednak świetnie smakuje również bez śmietany. Ja użyłam w ramach “czyszczenia lodówki”.
- Jeśli pominiesz śmietanę danie idealnie nadaje się do mrożenia. Wystarczy je później wyjąć z zamrażarki, dogotować kaszę czy ryż oraz dodać warzywa i obiad mamy gotowy.
- Cebula i czosnek granulowany są świetną alternatywą, gdy chcesz szybko przygotować danie. Ja zawsze mam je w kuchni. Wypróbuj kiedyś te substytuty świeżej cebuli i czosnku, a zobaczysz, że potrawa nie straci na smaku i aromacie.
Po więcej inspiracji, porad i przepisów zaglądaj na Facebooka i na mój Instagram. Do zobaczenia tam 🙂 Daj znać, czy klopsiki Ci smakowały 🙂