Klopsiki w sosie pomidorowym

Klopsiki w sosie pomidorowym to danie, które ma wspaniały domowy smak i przypomina mi dzieciństwo. Oprócz tego jest super praktyczne, bo szybko się je przygotowuje. Kiedyś jedna z moich pacjentek powiedziała mi, że uwielbia mięso mielone, bo zwykle cokolwiek by się do niego nie dodało, to dobrze smakuje. I chyba trudno się z tym nie zgodzić. 

 

Ta propozycja jest  dla osób, które tak jak ja budzą się za pięć dwunasta (ok to była 20.40 ?) orientując się, że trzeba coś zrobić na obiad dnia następnego. Miałam mięso mielone w lodówce, więc nie pozostało mi nic innego jak zrobić klopsiki w sosie pomidorowym. Dodałam do nich cukinię, aby były jeszcze jakieś warzywa. 

 

Wszystko trzeba było robić szybko, więc usprawniłam i ułatwiłam sobie pracę granulowaną cebulą i czosnkiem. To kompromis między smakiem i aromatem, a małą ilością czasu na krojenie cebuli i płakanie w międzyczasie ? Jeśli dysponujesz czasem to przygotuj do danie z podduszaną cebulką i czosnkiem. 

 

Zapraszam na przepis w wersji bezglutenowej, a jeśli zrezygnujesz ze śmietany — również bezmlecznej. 

 

Inne przepisy na obiad znajdziesz poniżej:

Makaron z pancettą w sosie pomidorowym w 15 minut  

Dietetyczne klopsiki pieczarkowe na kilka sposobów 

Wegańskie bolognese

Klopsy z cukinia i suszonymi pomidorami bezglutenowe

Pieczony tuńczyk z oliwkami i pomidorami 

Pieczone kotlety mielone z marchewką i pieczarkami (bezglutenowe i bezmleczne)

 

KLOPSIKI Z INDYKA W SOSIE POMIDOROWYM

Z CUKINIĄ (3-4 PORCJE)

 

Sprawdź

SKŁADNIKI:

 

  • 500 g mielonego mięsa z indyka (u mnie 7% tłuszczu)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 ml pomidorów w soku pomidorowym (u mnie kartonikowe)
  • 1 średnia cukinia około 400 g
  • 100 ml śmietany 12% (można zamienić na śmietankę kokosową w wersji bezmlecznej lub sojową lub całkowicie pominąć)
  • przyprawy do klopsików: sól, pieprz, ½ łyżeczki czosnku granulowanego, ½ łyżeczki cebuli granulowanej, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, 1 łyżeczka bazylii, ½ łyżeczki kuminu mielonego

 

PRZYGOTOWANIE

 

Mięso dokładnie wymieszaj z przyprawami i dodaj około ½ cukinii startej na tarce o grubych oczkach. Dobrze jest cukinię nieco odcisnąć z nadmiaru wody przed dodaniem do mięsa. Wyrób mięso rękami aż do połączenia składników. Następnie przy użyciu łyżki stołowej formuj klopsiki. 

Przyda się woda w oddzielnej miseczce do moczenia rąk. Dzięki temu mięso nie przylega do dłoni. 

Na patelni rozgrzej oliwę, po czym wrzuć wszystkie klopsiki i podsmaż do ścięcia się z każdej strony. Następnie zalej klopsiki pomidorami, dodaj pozostałą startą na tarce cukinię oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Zmniejsz ogień i duś aż klopsiki będą gotowe. Na sam koniec dopraw sos solą i pieprzem oraz bazylią. Wymieszaj ze śmietaną. 

 

Klopsiki w sosie pomidorowym

 

WSKAZÓWKI I PORADY

 

  • W wersji bezmlecznej pomiń śmietanę lub użyj śmietanki kokosowej (mleczka kokosowego) lub śmietanki sojowej. Sos jednak świetnie smakuje również bez śmietany. Ja użyłam w ramach “czyszczenia lodówki”. 
  • Jeśli pominiesz śmietanę danie idealnie nadaje się do mrożenia. Wystarczy je później wyjąć z zamrażarki, dogotować kaszę czy ryż oraz dodać warzywa i obiad mamy gotowy. 
  • Cebula i czosnek granulowany są świetną alternatywą, gdy chcesz szybko przygotować danie. Ja zawsze mam je w kuchni. Wypróbuj kiedyś te substytuty świeżej cebuli i czosnku, a zobaczysz, że potrawa nie straci na smaku i aromacie.

 

Po więcej inspiracji, porad i przepisów zaglądaj na Facebooka i na mój Instagram. Do zobaczenia tam ? Daj znać, czy klopsiki Ci smakowały ?