Dietetyczne klopsiki pieczarkowe to moja kolejna propozycja na obiad, którą można niesamowicie szybko modyfikować uzyskując zupełnie inne, nowe danie. Tak, aby się nam nie nudziło, ale by nadal było smacznie. 🙂 I szybko!
Podstawą tego przepisu są klopsiki z dodatkiem pieczarek w środku, które serwujemy albo z podduszonymi pieczarkami w plasterkach, albo w zależności od wersji dodajemy: śmietanę, pomidory w soku pomidorowym lub passatę i doprawiamy na kilka sposobów uzyskując zupełnie nowy smak.
Gorąco zachęcam do spróbowania, bo przepis jest banalnie prosty, dosyć szybki i łatwo go urozmaicać. Na zdjęciach widnieją klopsiki w sosie pieczarkowym ze śmietaną 12% (możesz użyć 18% jeśli chcesz lub nie używać wcale jak zaproponowałam niżej).
Aha…wszystkich krzykaczy, że śmietana to złoooo zapraszam do zapoznania się z terminem „zdrowy rozsądek”, którego jestem ogromną orędowniczką 🙂
DIETETYCZNE KLOPSIKI PIECZARKOWE NA 3 SPOSOBY
SKŁADNIKI:
- 500 g mięsa mielonego (z indyka, kurczaka lub chudej wieprzowiny)
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżeczki papryki słodkiej, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, 2 łyżeczki suszonej bazylii
- 200 ml śmietany 12% (dodajemy w wersji ze śmietaną)
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
PRZYGOTOWANIE
- Cebulę pokrój w drobną kostkę. Pieczarki w plasterki.
- Do mięsa dodaj jajko i przyprawy. Wymieszaj dokładnie.
- Rozgrzej na patelni oliwę. Z pokrojonych pieczarek w plasterki zabierz około 2-3 garści i pokrój je bardzo drobno w kostkę. Podsmaż cebulę i dodaj do niej pieczarki pokrojone w kostkę (bez tych pozostałych, pokrojonych w plasterki) oraz pokrojony drobno czosnek. Duś na średnim ogniu około 5 minut w razie potrzeby podlewając odrobiną wody.
- Następnie dodaj uduszona cebulę z pieczarkami do mięsa. Wymieszaj ponownie.
- Między czasie podlej patelnię odrobiną wody i wrzuć na nią pozostałe pieczarki. Duś bez przykrycia aż odparuje z nich woda po czym zdejmij je w patelni. Ja lubię skropić pieczarki sokiem z cytryny (mają potem jaśniejszy kolor, nie ciemnieją tak bardzo).
- W czasie duszenia pieczarek formułuj z mięsa małe klopsiki (wielkości około 1/2 łyżki stołowej). Mnie wyszło około 22 sztuki.
- Podlej ponownie patelnię wodą i wyłóż na nią klopsiki. Duś na średnim ogniu pod przykryciem około 3-4 minuty aż będą gotowe.
- Następnie dodaj wcześniej podduszone pieczarki. Dopraw jeszcze w razie potrzeby pieprzem, bazylią i pieprzem ziołowym.
- Tak powstała 1 wersja klopsików z pieczarkami – wersja bezmleczna. Polecam ją każdemu, kto nie może jadać z przyczyn zdrowotnych nabiału.
DIETETYCZNE KLOPSIKI PIECZARKOWE – INNE WERSJE CZYLI JAK UROZMAICIĆ PODSTAWOWY PRZEPIS?
- Jeśli po etapie 9-tym z przepisu dodasz do klopsików i pieczarek na patelni śmietanę to powstanie wersja z sosem śmietanowym. Idealna do makaronu pełnoziarnistego czy kasz.
- W trzeciej wersji możesz dodać pomidory w sosie własnym lub passatę pomidorową. Dopraw wtedy sos przyprawami włoskimi lub np. samym oregano czy bazylią. To naprawdę szybkie urozmaicenie!
- Ja lubię jeszcze w wersji pomidorowej dodać do takiego sosu zblaszowany świeży szpinak (szpinak należy zalać gorącą wodą na 2-3 minuty, odsączyć, pokroić i dodać do sosu).
- Szpinak możesz też dodać do wersji ze śmietaną.
- W wersji bezmlecznej można użyć zamiast śmietany mleczka kokosowego. Wtedy dodatek curry sprawi, że klopsiki będą miały bardziej orientalny smak.
SPOSÓB PODANIA
Ja serwuję najczęściej klopsiki z grubymi kaszami np. gryczaną czy pęczakiem. Sprawdzi się jednak kasza jaglana, ryż. W wersji pomidorowej z makaronem pełnoziarnistym czy ryżem, ale każda kasza też tu będzie ok.
Warzywa: lubię jadać w wersji ze śmieatną klopsiki z brokułami czy fasolką szaparagową. Generalnie wychodzę jednak z założenia, że to danie to jest danie domowe i co mamy dostępne pod ręką będzie ok. Marchewka, groszek, groszek z marchewka – też będą super. 🙂
DLA KOGO SPRAWDZI SIĘ TAKIE DANIE? MIĘDZY INNYMI DLA:
- Dla osób na diecie odchudzającej jeśli użyjemy maksymalnie śmietany 12% lub zjemy klopsiki bez niej, ewentualnie zrobimy je z sosem pomidorowym.
- Dla osób z insulinoopornością, PCOS, niedoczynnością tarczycy, Hashimoto (bez nietolerancji).
- Dla osób zdrowych na urozmaiconej diecie.
- Dla całej rodziny jako pomysł na prosty domowy obiad.
- W wersji bez śmietany, a z mleczkiem kokosowym przepis bezmleczny więc na diecie eliminującej nabiał będzie jak znalazł.