Klopsy z cukinią i suszonymi pomidorami polecają się dla tych, którym zależy na czymś szybkim do zjedzenia i dodatkowo o niskiej wartości kalorycznych. Myślę, więc że każdy na diecie odchudzającej będzie zadowolony, bo tych klopsów się nie smaży, a piecze. 🙂 Lubię pieczenie nie tylko dlatego, że jest zdrowsze niż smażenie, ale też dlatego, że oszczędza czas. Przepis jest więc idealny dla mam, osób super zajętych i zaganianych, a także takich, które cenią sobie gotowanie na kilka posiłków czy zamrażanie ich. Zachęcam by wypróbować! To pyszna prostota!
KLOPSY Z CUKINIĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI
SKŁADNIKI:
- 1 cukinia około 300 g
- 500 g mięsa mielonego (wieprzowe, mieszane, drobiowe do wyboru, u mnie to był indyk)
- kilka suszonych pomidorów (odsączonych z zalewy lub takich bez zalewy, polecam bez zalewy będzie mniej kalorycznie)
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki siemienia lnianego mielonego
- 1 jajko (można w wersji bez jaj wymienić na „glutka” z siemienia lnianego czyli na 1 łyżkę siemienię lnianego użyć 3 łyżki gorącej wody i wymieszać)
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- sól i pieprz do smaku
WYKONANIE:
- Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posól. Odstaw na 15-20 minut, po czym dokładnie odsącz z wody.
- Do miski wrzuć odsączoną cukinię, dodaj wszystkie składniki oprócz mięsa (m.in. pokrojone suszone pomidory), wymieszaj dokładnie. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Następnie do miski dodaj mięso i wyrób dokładnie całość.
- Uformuj klopsy o wielkości nieco większej niż pełna łyżka stołowa i wykładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz w temperaturze 190 stopni przez około 20-25 minut.
WSKAZÓWKI:
- Na diecie bezjajecznej można jajko zastąpić „glutkiem z siemnienia” jak wspomniałam lub je pominąć.
- Klopsy świetnie smakują też z cukinią, ale przyprawione curry lub garam masala.
- Można je podawać z ugotowaną kaszą/ryżem/ziemniakami czy batatem.
- Uwielbiam je z mizerią lub z kiszonymi ogórkami, ale generalnie wiele warzyw i surówek będzie do nich pasowało. Jeśli jednak doprawisz je na sposób włoski/grecki to można je zestawić z tzatzikami. Pycha! Użyj tylko dobrego jogurtu greckiego.
- Klopsy pokrojone na pół sprawdzą się na kanapce, a nawet jako dodatek białkowy do zupy. To przydatne dla osób bilansujących odpowiednio posiłki w insulinooporności.
- Jeśli potrzebujesz więcej inspiracji na obiady z mięsem sprawdź ebooka z obiadami.
Mam nadzieję, że spróbujesz i polubisz się z nimi! Smacznego 🙂